Κάζης: «Θέλουμε να φέρουμε το ρωσικό εμβόλιο αλλά δεν μας απαντάει ο ΕΟΦ»

Metrosport Team17 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο έμπορος φαρμάκων, Μιχάλης Κάζης, και μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού, την καθυστέρηση από τον ΕΟΦ σε αίτηση της εταιρείας του να φέρουν το ρώσικο εμβόλιο αλλά και τις νομικές κινήσεις που έγιναν.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η ιστορία ξεκίνησε λίγο μετά τον 15Αύγουστο, αφού το ρωσικό υπουργείο υγείας ενέκρινε το εμβόλιο. Εμείς κάναμε μια αίτηση στον ΕΟΦ και ζητήσαμε να δοκιμάσουμε να το φέρουμε κι εμείς. Ο ΕΟΦ δεν απαντούσε για 2,5 μήνες. Οι νομικοί ζήτησαν να εκδώσει εισαγγελική παραγγελία για να υποχρεωθεί ο ΕΟΦ να απαντήσει γιατί είναι θέμα υγείας. Αρχίσαμε να παίρνουμε παραγγελίες σε όλη την Ελλάδα ,μέχρι και από τη Ρόδο. Μαζέψαμε 7.500 αιτήματα Ελλήνων συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Τελικά μας απάντησε ο ΕΟΦ, και μας είπε πως πρέπει να εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ, ο οργανισμός έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχει θεσμικό χαρακτήρα. Μίλησα με τον ΕΜΜΑ, τα μέιλ που είχαμε με την ΕΜΜΑ τα στείλαμε στον ΕΟΦ αλλά συνέχισε να μην απαντάει ο ΕΟΦ. Χθες κατέθεσε ο ρωσικός φορέας τον φάκελο για να το εγκρίνει ο ΕΜΜΑ, έχουν κάνει παραγγελίες από τη Ρωσία 14 χώρες μεταξύ αυτών ήταν η Ινδία και το Ισραήλ. Από την ΕΕ δεν ξέρω κάποιο κράτος να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Εγινε μια τηλεδιάσκεψη, μιλήσαμε 22 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, από την ΕΕ δείξαμε ενδιαφέρον εμείς και μια μεγάλη φαρμακαποθήκη από το Παρίσι. Δεν υπήρχε διαθέσιμη όλη η δόση του εμβολίου, τα μισά θα έρχονταν άμεσα και τα άλλα μισά θα έρχονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Εμείς συνεδριάσαμε και αποφασίσαμε να ρισκάρουμε και να φέρουμε τα εμβόλια χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ. Κάθε Ελληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να ψάξει το φάρμακό του και να το φέρει. Το εμβόλιο της Pfaizer θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην αποθήκευση και στη διανομή του. Το θέμα είναι πολιτικό γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει την κυκλοφορία ενός ρωσικού εμβολίου στην Ελλάδα. To ρώσικο εμβόλιο έχει τη διαδικασία εξασθενημένου ιού που προκαλεί αντισώματα. Το θέμα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι μύθος, θα την ξέρουμε μετά από οκτώ μήνες από τον μαζικό εμβολιασμό. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.