Κατάπιαμε τη γλώσσα μας στις σκοπιανές προκλήσεις

Κυριάκος Θωμαϊδης19 Ιουνίου 2022

Οι Σκοπιανοί για μια ακόμη φορά περιφρόνησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε όλα τα ματς του Nations League εμφανίστηκαν και αγωνίστηκαν ως «Μακεδόνες».

Ειδικά στον τελευταίο αγώνα που έδωσαν με το Γιβραλτάρ, κρέμασαν κι ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Football Federation of Μαcedonia». Και στα αγγλικά και στη γλώσσα τους. Οσο για το λογότυπο της τηλεόρασης; «ΜKD»!

Γράφουν στα παλαιά τους τα υποδήματα τις διεθνείς συμβάσεις, την υπογραφή που έβαλε ο πρωθυπουργός τους και επικαλούνται προσχηματικά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια αθέμιτη πολιτική στόχευση, η οποία παρερμηνεύει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν κάποιος επιχειρήσει να επισκεφτεί τη ιστοσελίδα την Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας, θα διαπιστώσει ότι αυτοπροσδιορίζεται ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας». Το «Βόρεια» έχει πάει περίπατο.

Το είχε επισημάνει τον Ιούνιο του 2021 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια αδιανόητη πρόκληση και πως η ΕΠΟ θα παρέμβει δυναμικά. Μάλιστα έστειλε και επιστολή σε FIFA-UEFA, ζητώντας ευθέως την αποβολή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας την Βόρειας Μακεδονίας ως μέλους των υπερεθνικών ομοσπονδιών.

Η επιστολή Ζαγοράκη είχε απαιτήσει τροποποίηση του ονόματος, τροποποίηση του σήματος και αλλαγή της ονομασίας στην ιστοσελίδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας. Επί της ουσίας, δεν απαντήθηκε ποτέ.

Οι γείτονές μας ψέλλισαν κάτι περί ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου , το οποίο δεν δεσμεύεται – όπως είπαν – από πολιτικές συμφωνίες! Δηλαδή προσπάθησαν να αποδείξουν ότι αλλιώς θα ονομάζεται η χώρα τους κι αλλιώς θα αποκαλείται η εθνική ποδοσφαιρική τους ομάδα.

Φυσικά όλα αυτά είναι για μικρά παιδιά. Και παρότι η FIFA και η UEFA είναι… μεγάλα παιδιά, ουδέποτε θέλησαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και από το Euro του 2021 φτάσαμε στο Nations League του 2022, χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτε.

Κι αν οι Σκοπιανοί έχουν τους λόγους τους, κι αν η FIFA και η UEFA έχουν τους δικούς της, εμείς τι κάνουμε; Μετά την επιστολή Ζαγοράκη, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Η σκοπιανή πρόκληση στο Nations League έγινε επί ημερών Μπαλτάκου. Κι όμως: Ο υπερπατριώτης νέος πρόεδρος της ΕΠΟ δεν είπε κουβέντα!

Αναρωτιέται κανείς: Δεν θέλει να θυμίσει την πολιτική του διαδρομή; Δεν θέλει να παρεξηγηθεί για τον χαρακτηρισμό που ούτως ή άλλως πολιτικά του έχουν αποδώσει; Δεν θέλει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Η στάση του κ. Μπαλτάκου μοιάζει υπερβολικά αμήχανη. Θα περίμενε κάποιος ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, θα ήταν να θυμίσει την επιστολή Ζαγοράκη στη FIFA και την UEFA και να απαιτήσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Από το Λευτέρη Αυγενάκη, δεν περιμένουμε τίποτα. Από τον Τάκη Μπαλτάκο, όμως;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.