Κανένας αθλητής χωρίς ιατρικό έλεγχο, καμία αθλητική εγκατάσταση χωρίς απινιδωτή

Δημήτρης Κανελλάκης18 Ιανουαρίου 2023

Κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του στο γήπεδο, η ίδια συζήτηση ανοίγει αμέσως μετά. Κάποιοι αναρωτιούνται αν τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό ελέγχονται ιατρικά, κάποιοι άλλοι αν υπάρχουν επαρκή μέσα στα γήπεδα ώστε σε ένα δύσκολο περιστατικό η χρήση τους να αποτρέψει μια άσχημη εξέλιξη.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το σύνολο των απαντήσεων που βγαίνουν μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ούτε εάν καλύπτουν τους συμμετέχοντες.

Αυτό που γνωρίζω, μετά από πολλές δεκαετίες στα γήπεδα ως αθλητικός συντάκτης, αλλά και ως γονέας αθλητών την τελευταία δεκαετία, είναι ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα.

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η υποχρεωτικότητα του ιατρικού ελέγχου, προκειμένου να υπάρχει το δελτίο υγείας του αθλητή γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να αγωνιστεί, βοήθησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Δόξα τω Θεώ, ξεφύγαμε από την εποχή που ένας παράγοντας έβαζε μέσα σε ένα φάκελο 25-30 δελτία αθλητών και πήγαινε σε ένα φίλο του γιατρό ο οποίος τα σφράγιζε χωρίς να εξετάσει κανέναν από τους αθλητές, χωρίς να έχει ιδέα αν κάποιος απ' αυτούς αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα εξαιτίας του οποίου μπορεί να διατρέξει κίνδυνο η υγεία του στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.

Τώρα, τα περισσότερα παιδιά κάνουν ένα καρδιογράφημα, ένα μεγάλο ποσοστό και πιο αναλυτικό έλεγχο, με υπέρηχο και αιματολογικές εξετάσεις, πριν την έναρξη κάθε χρονιάς.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά παιδιά ακόμη τα οποία αθλούνται χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο. Όπως, υπάρχουν πάρα πολλά γήπεδα σε ολόκληρη τη χώρα στα οποία αν συμβεί κάτι μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Σε ό,τι με αφορά, θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει ένας απινιδωτής σε κάθε αθλητική εγκατάσταση. Και ταυτόχρονα η υποχρέωση όλοι οι προπονητές, είτε πρόκειται για απόφοιτους των ΤΕΦΑΑ είτε όχι, να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν, εφόσον χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή και να προσφέρουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την έλλειψη απινιδωτών και την εκπαίδευση χρηστών. Όπως η Πολιτεία βρίσκει τρόπο να κατευθύνει διάφορα προγράμματα στον αθλητισμό και να χρηματοδοτεί ανάγκες του, οφείλει να φροντίσει ώστε να καλυφθεί κι αυτή η τεράστια ανάγκη...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.