Κανάτας: «Πάμε για τη νίκη με τη Σουόνσι, έχουμε τη στόφα του πρωταθλητή»

Κωστής Παναγιώτου18 Αυγούστου 2022

Ο ΠΑΟΚ Morris φοράει το ευρωπαϊκό του κοστούμι και ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του UEFA Women's Champions League, αρχή γενομένης από σήμερα (18/8), αντιμετωπίζοντας τη Σουόνσι (16:30), στο πλαίσιο των αγώνων του Round 1, στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης.

Εφόσον οι «ασπρόμαυρες» περάσουν το εμπόδιο της ομάδας από την Ουαλία θα τεθούν αντιμέτωπες με το νικητή του ζευγαριού Φερεντσβάρος-Ρέιντζερς. Το Metrosport.gr επικοινώνησε με τον προπονητή του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου του Δικεφάλου, Λευτέρη Κανάτα, πριν τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της χρονιάς. Ο 32χρονος τεχνικός συνεχίζει και φέτος στον πάγκο της ομάδας, μετά την άκρως πετυχημένη περσινή σεζόν, με την κατάκτηση του νταμπλ. Ο Δραμινός κόουτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προετοιμασία και δήλωσε πως όλοι στην ομάδα είναι έτοιμοι για το σημερινό παιχνίδι. Επίσης, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές ομάδες και στη διαφορά της μετάβασης ενός κοριτσιού και ενός αγοριού στην πρώτη ομάδα.

«Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ είναι πιο ώριμος, όσο αφορά την πειθαρχία στην τακτική»

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα πριν το πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν;

«Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, έχει γίνει μια προετοιμασία πεντέμισι εβδομάδες. Και χθες και σήμερα είχαμε προπόνηση. Είμαστε όλοι ετοιμοπόλεμοι, έχουμε 25 αθλήτριες στο έμψυχο δυναμικό και όλες είναι έτοιμες για το σημερινό παιχνίδι».

Τι περιμένετε από τη Σουόνσι, έχετε εντοπίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία;

«Οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι μέσα από κάποια βίντεο, από το wyscout, οι πληροφορίες στο ποδόσφαιρο γυναικών αν δεν είναι προηγμένη χώρα είναι δυσεύρετες. Στην Ουαλία δεν είναι τόσο προηγμένο όσο είναι στην Ουγγαρία και στην Σκωτία, σε Φερεντσβάροςκαι Ρέιντζερς δηλαδή, εκεί έχουμε παραπάνω στοιχεία και δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά που είδαμε, το παιχνίδι τους είναι ανοιχτό, πηγαίνουν σε πολλές μονομαχίες, στη δύναμη, στην ταχύτητα. Τακτικά δεν είναι τόσο ώριμο το παιχνίδι τους ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά. Περισσότερο πηγαίνουν σε ατομικές ενέργειες. Είναι και η νοοτροπία της χώρας και της ομάδας τέτοια.

Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ είναι πιο ώριμος, όσο αφορά την πειθαρχία στην τακτική».

Το περσινό καλοκαίρι προχωρήσατε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ενώ φέτος έχετε κάνει ορισμένες προσθήκες. Κατά πόσο έχει επηρεαστεί η συνοχή της ομάδας;

«Πολύ σημαντικό σε ένα μεταγραφικό απόκτημα είναι η προσαρμοστικότητα του καθένα, οπότε δίνουμε χρόνο. Δεν ξέρουμε η αθλήτρια που βλέπουμε τώρα σε 1 ή 2 μήνες πως μπορεί να είναι, μπορεί να είναι καλύτερη. Υπάρχει το κομμάτι του άγχους, η αλλαγή περιβάλλοντος της χώρας, αλλαγή φιλοσοφίας , αλλαγή προπονητή. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ δύσκολο για μια αθλήτρια που έρχεται από το εξωτερικό, να προσαρμοστεί σε 2-3 εβδομάδες και να είναι 100% έτοιμη. Εμείς θέλουμε να είναι 100% έτοιμη όσο αφορά το κομμάτι της υγείας, της φυσικής κατάστασης και όσο μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά το κομμάτι το τακτικό.

Η ομοιογένεια έρχεται με τον καιρό. Από πέρυσι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, έφυγε το 70% του ρόστερ. Ήρθαν πολλές καινούριες αθλήτριες, 19 άτομα έκαναν ντεμπούτο πέρυσι. Ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε από τα 25 στα 20 χρόνια. Άρα μιλάμε για ένα σύνολο ταλέντων, με αρκετές προσδοκίες, αλλά θέλει πολλή δουλειά στο γήπεδο».

«Θέλουμε να παντρέψουμε το νεαρό στοιχείο με την εμπειρία»

Παρότι γίνονται μεταγραφές από εξωτερικό, συνεχίζεται να εντάσσεται και νεαρά κορίτσια στην πρώτη ομάδα…

«Το πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι και θα συνεχιστεί και φέτος, είναι να εντάξουμε, όχι μόνο νεαρά κορίτσια από την Ελλάδα, αλλά και κατά κύριο λόγο από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Η ακαδημία του ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατή στον ελλαδικό χώρο, επομένως ότι ταλέντο υπάρχει, σε νεαρή ηλικία, εφόσον επιλεγεί από το προπονητικό τιμ, την εντάσσουμε στην πρώτη ομάδα και κάνει προπονήσεις μαζί μας.

Θέλουμε να παντρέψουμε το νεαρό στοιχείο με την εμπειρία που υπάρχει ήδη στο έμψυχο δυναμικό».

Ποιος ήταν ο λόγος που σε οδήγησε να ακολουθήσεις από μικρή ηλικία το δρόμο της προπονητικής;

«Ήμουν πρώην επαγγελματίας αθλητής, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός με ανάγκασε να σταματήσω. Δεν μπορούσα να φύγω από το ποδόσφαιρο και έτσι μπήκα στο κομμάτι της εκπαίδευσης και ασχολήθηκα με την προπονητική.

Τα τελευταία έξι χρόνια είμαι στο ποδόσφαιρο των γυναικών. Νωρίτερα ήμουν πρώτος προπονητής και βοηθός στους άντρες. Από τα 21 ξεκίνησα την προπονητική. Αρχικά στις αναπτυξιακές ηλικίες και αργότερα στις αντρικές ομάδες, από την ηλικία των 23 ετών».

«Αυτό που με κέρδισε στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι το υγιές περιβάλλον»

Τι σε κέρδισε και επέλεξες το γυναικείο ποδόσφαιρο;

«Ήμουν τρία χρόνια στη Ρόδο και μου έγινε πρόταση από τη Θεσσαλονίκη για μια ακαδημία γυναικών, εγώ δεν το γνώριζα τότε καθόλου. Το 2016 ανέλαβα τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ήταν κάτι διαφορετικό για εμένα, γιατί αλλάζει όλη η διαχείριση, αλλιώς συμπεριφέρεσαι στα κορίτσια αλλιώς στα αγόρια. Αρχικά ήταν δύσκολη η μετάβαση.

Το περιβάλλον ήταν υγιές σε όλες τις ακαδημίες που δούλεψα. Και θέλω να το τονίσω αυτό. Οταν το περιβάλλον είναι υγιές, ευδοκιμεί. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει αυτό το περιβάλλον, στηρίζουν όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη διοίκηση, από τον πρόεδρο κ. Κατσαρή, τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Πεκιάρη, τον έφορο της ομάδας κ. Βαρδαλής, τον κ. Διαμαντή, οποίος είναι ο συνδετικό κρίκος της διοίκησης με το τεχνικό επιτελείο και τρέχει για όλα τα οργανωτικά κομμάτια. Ο κ. Χατζηδημητρίου και κ. Κορώνας που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μου. Είναι μια μεγάλη οικογένεια συνεργατών.

Αυτό που με κέρδισε στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι το υγιές περιβάλλον».

«Η ωριμότητα στις γυναίκες έρχεται πιο γρήγορα από ότι στους άντρες»

Έχοντας δουλέψει σε ακαδημίες γυναικών και ανδρών. Ποια είναι διαφορά στη μετάβαση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού στην πρώτη ομάδα;

«Στις γυναίκες υπάρχει πιο ομαλή μετάβαση επειδή δεν υπάρχει η αγορά, είναι πιο "παρθένα" η αγορά. Το ποδόσφαιρο γυναικών τώρα αναπτύσσεται. Στο αντρικό το κομμάτι υπάρχουν πέντε ακαδημίες σε κάθε γειτονιά. Άρα είναι πιο εύκολο και για εμάς να αξιολογήσουμε και να βρούμε ένα ταλέντο, να το εντάξουμε στις ακαδημίες αρχικά και εφόσον κρίνουμε ότι μπορεί να μεταπηδήσει στην πρώτη ομάδα, να το εντάξουμε σε αυτή.

Επιπλέον, η ωριμότητα στις γυναίκες έρχεται πιο γρήγορα από ότι στους άντρες. Μια αθλήτρια στα 16 της μπορεί να αγωνιστεί και να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, είναι πιο εύκολο».

Ποια είναι η διαφορά της διαχείρισης ανάμεσα σε ένα κορίτσι και ένα αγόρι;

«Κυρίως το αντιλαμβανόμαστε στις αναπτυξιακές ομάδες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα, μπορεί να χωρίζεται σε αντρικό και γυναικείο, αλλά είναι ένα. Παρόλα αυτά, τα κορίτσια μπορούν να ενταχθούν στο γυναικείο ποδόσφαιρο σε ηλικία 13-14 ετών και μια εκπαίδευση 3-4 ετών να μεταπηδήσουν στις ομάδες της Α Εθνικής.

Άρα η εξέλιξη των κοριτσιών γίνεται πιο άμεση, πιο γρήγορη από ότι των αγοριών. Αυτό που είδα και μου άλλαξε τη συμπεριφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι είναι ότι ένα παιδί που μπορεί να χτυπήσει τη μπάλα έχει ταλέντο, από εκεί και πέρα είναι θέμα δουλειάς. Σε μια ακαδημία αγοριών βλέπουμε ότι τεχνικά βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, σχεδόν όλα τα παιδιά, ενώ υπάρχουν κορίτσια και γυναίκες οι οποίες μπορεί να μην είναι τεχνικά άρτιες και με πολλή δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν μέρος σε πρωτάθλημα Α Εθνικής.

Εμείς οι προπονητές και συγκεκριμένα εγώ δεν είμαι ικανός να κρίνω πόσο ψηλά θα φτάσει ένα κορίτσι, αυτό εξαρτάται από την προσωπική δουλειά του κάθε κοριτσιού».

Η ένταξη του γυναικείου τμήματος στην ΠΑΕ πόσο αλλάζει τα δεδομένα;

«Θα βοηθήσει να έχουμε επιπλέον συνεργάτες, να επανδρώσουν το τμήμα, οργανωτικά και άλλα άτομα. Για τα οικονομικά οφέλη δεν μπορώ να μιλήσω, εγώ είμαι υπεύθυνος για το αγωνιστικό κομμάτι. Σύμφωνα με την προκήρυξη τέσσερα κορίτσια εκτός Ελλάδας μπορούν να λάβουν μέρος στο εγχώριο πρωτάθλημα, επομένως δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έρθει μια δυνατή μεταγραφή.

Παρόλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να στηριχτούμε στον ελλαδικό χώρο, να στηριχτούμε στα παιδιά μας, να δώσουμε τα εφόδια και τα εχέγγυα σε μια γυναίκα ώστε να μπορούμε αργότερα να έχουμε απαιτήσεις. Εμείς έχουμε τη Μεσήμβρια, το προπονητικό κέντρο, επομένως εμείς είμαστε καλά. Σίγουρα αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει να εξελιχθεί το ποδόσφαιρο γυναικών».

«Το πρώτο βήμα στην Ελλάδα έγινε από πέρυσι που εντάχθηκαν οι Β ομάδες στη Super League

Τι πρέπει να αλλάξει στο αντρικό ποδόσφαιρο ώστε τα νεαρά αγόρια να παίρνουν περισσότερες ευκαιρίες στις πρώτες ομάδες;

«Στο κομμάτι της μετάβασης θα αναφερθώ. Εδώ και πολλά χρόνια, ευρωπαϊκά πρότυπα ομάδων έχουν η Κ21 και η Κ23, άρα μιλάμε για έναν άλλο τρόπο προσέγγισης παιχνιδιού, γιατί στις αναπτυξιακές ηλικίες στην Ευρώπη, μέχρι την ηλικία 14-15, τους ενδιαφέρει να παρουσιάσουν ένα σύνολο επιθετικό, ένα σύνολο που θα προωθήσουν το παιδί να βγάλει την ατομικότητά του, το ταλέντο του. Μετά τα 17 έως 19, μιλώντας πάντα για την Ευρώπη, οδηγούνται στο κομμάτι των αποτελεσμάτων, άρα υπάρχει μια μικρή μετάβαση και είναι πιο εύκολο να μπει μετά στο ανδρικό.

Το πρώτο βήμα στην Ελλάδα έγινε από πέρυσι που εντάχθηκαν οι Β ομάδες στη Super League 2. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτού του βήματος μπορούμε να τα συναντήσουμε μετά από 2-3 χρόνια, άρα να δουλέψει αυτό το πρότζεκτ τρία χρόνια και μετά να μπορέσουμε να πούμε αν όντως ήταν σωστό, να ακολουθηθεί όπως γίνεται και στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση από τις αναπτυξιακές ηλικίες σε ένα σύνολο ανδρών της Α Εθνικής».

«Είμαστε σίγουροι για το εαυτό μας και πάμε για τη νίκη με τη Σουόνσι»

Στην Ελλάδα οι γυναίκες του ΠΑΟΚ έχουν κατακτήσει τα πάντα, έφτασε η ώρα για τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League;

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο γήπεδο και να δώσουμε το 110% των δυνατοτήτων μας. Σε αυτό είμαστε έτοιμοι και έχουμε προετοιμαστεί. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως το άγχος και επειδή εμείς έχουμε πολλές νεαρές παίκτριες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, αλλά μπορεί και θετικά. Εμείς έχουμε ένα σύνολο στο οποίο προσπαθούμε να παντρέψουμε τις νεαρές αθλήτριες με τις ήδη υπάρχων έμπειρες αθλήτριες, που είναι χρόνια τον ΠΑΟΚ. Η Σουόνσι δεν έχει μεγάλη αλλαγή του ρόστερ της, εμείς αλλάξαμε το ρόστερ μας από πέρυσι, οπότε πρέπει να αποκτήσουμε μια ομοιογένεια, η οποία μπορεί να αποκτηθεί μετά από 2-3 χρόνια, μακάρι να αποκτηθεί και σε ένα χρόνο, αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο.

Στο παιχνίδι με τη Σουόνσι θα μπούμε επιθετικά, θα πάμε για τη νίκη. Ξέρουμε τον αντίπαλο, τον έχουμε μελετήσει, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι θα πάμε να τα δώσουμε όλα για τη νίκη. Εφόσον κερδίσουμε μετά θα συζητήσουμε για το επόμενο παιχνίδι. Τώρα έχουμε το μυαλό μας τον αγώνα με τη Σουόνσι. Ευελπιστούμε να κάνουμε το δύο στα δύο, έχουμε τη στόφα του πρωταθλητή, τα παιδιά είναι προετοιμασμένα, έχουν το δυναμισμό, την προσωπικότητα.

Επίσης, μας αρέσει που υπάρχει ένα ανταγωνιστικό κλίμα στην ομάδα, πάντα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθε. Το έδειξαν στο προηγούμενο πρωτάθλημα ότι όταν μπαίνουν στο γήπεδο θέλουν να βγαίνουν νικήτριες. Η ομοιογένεια χτίζεται από πέρυσι, κρατήσαμε το βασικό κορμό, έγιναν κάποιες προσθήκες νεαρών και ξένων, οι οποίες σε συγκεκριμένες θέσεις έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία δεν βλέπουμε στην Ελλάδα συχνά, όπως είναι το ύψος, η ταχύτητα, η δύναμη, μιλάμε για φυσικά προσόντα, γιατί αν μιλήσουμε για το ταλέντο, νομίζω είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαστε σίγουροι για το εαυτό μας και πάμε για τη νίκη με τη Σουόνσι».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.