Και να μη... σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, ο ΠΑΟΚ μπορεί

Στέλιος Γρηγοριάδης14 Μαΐου 2021

Aγαπητή Metrosport

Kανείς, προφανώς, δεν έχει την απαίτηση να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο σώνει και καλά. Στους τρεις σερί τελικούς με την ΑΕΚ ήταν ανώτερος, το ήξεραν όλοι, άρα ήταν το φαβορί και δικαιολόγησε απόλυτα τον χαρακτηρισμό αυτό κερδίζοντας και στους τρεις.

Τώρα, φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Αυτός είναι ο καλύτερος, αυτός είναι ο δίκαιος πρωταθλητής, αυτός είναι που άφησε τον ΠΑΟΚ πίσω 23 βαθμούς στο Πρωτάθλημα.

Ωστόσο, οι τέσσερις φετινοί αγώνες μεταξύ τους έδειξαν ότι δεν είναι, από αγωνιστική άποψη, αυτή η πραγματική διαφορά. Φρόντισε ο ΠΑΟΚ να γίνει τόσο μεγάλη με πολλές “αυτοκτονίες”, με πολλές απώλειες βαθμών εξ αιτίας γκολ που δεχόταν από το πουθενά και το τίποτε. Ακόμη και στην ήττα με 3-0 στο Φάληρο, θα μπορούσε να σκοράρει πρώτος, θα μπορούσε να σκοράρει και μετά από κάθε γκολ του Ολύμπιακού, οπότε αν συνέβαινε αυτό, θα μιλούσαμε για άλλο ματς και σόγουρα για διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αλλωστε, δεν έχει νομίζω νόημα να συγκρίνουμε τον πολύ σταθερό φετινό Ολυμπιακό με τον αλαλούμ φετινό ΠΑΟΚ. Το πιο λογικό είναι να συγκρίνουμε τις δύο ομάδες με βάση την εικόνα τους στα τελευταία ματς που είχαν γι' αυτές βαθμολογικό ενδιαφέρον. Δηλαδή τον Ολυμπιακό μέχρι να εξασφαλίοει και μαθηματικά τον τίτλο και τον ΠΑΟΚ μετά την ήττα με 3-0 από τον Παναθηναικό στα πλέι οφ.

Ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε. Ηταν σ' αυτούς τους αγώνες η ίδια καλή ομάδα που είχε εμφανιστεί και σε όλη την κανονική περίοδο. Ο ΠΑΟΚ, όμως, άλλαξε πολύ. Ηταν, ουσιαστικά, μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία, με διαφορετικό στιλ σε άμυνα και επίθεση, με διαφορετική συνοχή και με τη σταθερότητα που έψαχνε αλλά ποτέ δεν έβρισκε πριν. Αυτές οι δύο ομάδες, λοιπόν, δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Κι αυτό σημαίνει ότι ένας καλός ΠΑΟΚ στον τελικό μπορεί να πάρει το Κύπελλο.

Αλλά τι σημαίνει “καλός ΠΑΟΚ”; Σημαίνει να διαθέτει αληθινό τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια, να αμύνονται σωστά οι παίκτες του χωρίς να “χάνουν” τους ταχείς και δεξιοτέχνες αντιπάλους τους, να κρατήσουν μπάλα, να μην την “πουλάνε” άδοξα, να την κυκλοφορήσουν ωραία, να δημιουργήσουν αξιόλογες επιθέσεις και, το κυριότερο, να σκοράρουν αξιοποιώντας τις ευκαιρίες τους. Ακόμη, “πλημμυρίσουν” από ενέργεια, να “πνίξουν” τον Ολυμπιακό στο πρέσσινγκ, να τρέξουν σαν σκυλιά, με μια κουβέντα, να καταθέσουν ψυχή στο χόρτο.

Φαίνονται πολλά, αλλά συνοψίζονται σε δύο λέξεις. Πρέπει να παίξουν παθιασμένα και έξυπνα. Με το πάθος να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ποιότητα που διαθέτει ο καθένας και με την εξυπνάδα θα κινηθούν έτσι όπως πρέπει, ανάλογα με την πορεία του τελικού, για να σηκώσουν αυτοί την κούπα.

ΥΓ. Εχω την αίσθηση ότι ούτε αυτή τη φορά είναι απαραίτητο να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του. Και με το ποδάρι του διαόλου σωστό, μπορεί ο ΠΑΟΚ. Αρκεί να είναι ΠΑΟΚ. Οπως ήταν και το 2001.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.