ΚΑΕ Άρης: Αυτό είναι το σχέδιο της εξυγίανσης

Βασίλης Βλαχόπουλος14 Απριλίου 2021

Για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής εξυγίανσης της ΚΑΕ Αρης είναι απαραίτητο να διπλασιαστούν τα έσοδα της εταιρίας.

Απαιτείται δηλαδή η εκπόνηση και εφαρμογή οικονομικού σχεδίου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών και η «Μ» στέκεται στις ενέργειες που βρίσκονται υπό συζήτηση στους «κίτρινους».

Από πλευράς εσόδων, η φετινή σεζόν ήταν καταστροφική για την ΚΑΕ Αρης καθώς ήταν από τις εταιρίες που επλήγησαν περισσότερο από τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων καθώς η οικονομική απώλεια προσδιορίζεται στα (τουλάχιστον) 400.000 ευρώ. Η ΚΑΕ έφτασε στο σημείο ανταπόκρισης (ως ένα βαθμό) στις υποχρεώσεις της μέσα από τα χρήματα που αντλήθηκαν από τους φίλους της ομάδας (σ. σ. αγορές εισιτηρίων, πωλήσεις φανέλων κ.α.), κυρίως όμως από Αρειανούς επιχειρηματίες οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι δίχως τη δική τους συνδρομή ήταν αδύνατο να αντέξει η εταιρία. 


Επίσης, λειτούργησαν ευεργετικά αυτά τα 230.000 ευρώ που εισπράχθηκαν μέσα από την κεντρική συμφωνία από το Στοίχημα. Ωστόσο, οικονομικά, η χρονιά δεν έχει κλείσει καθώς θα πρέπει να εξοφληθούν τα οκτάμηνά συμβόλαια των Αμερικάνων και να διευθετηθούν οι οφειλές στους Έλληνες οι οποίοι είναι πληρωμένοι μέχρι τον μήνα Φεβρουάριο.

Δεδομένης της απόφασης για μια πραγματική εξυγίανση της εταιρίας, αυτό προϋποθέτει την άρση της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών είτε μέσω εξόφλησης είτε διακανονισμού των παικτών που δικαιώθηκαν στο BAT, είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα έσοδα της ΚΑΕ. Αυτό που δεν υπήρχε αλλά προέκυψε είναι τα 400.000 ευρώ που θα εισπράξει από το Στοίχημα ενόψει της σεζόν 2021-22.

 Αυτό που επίσης δεν υπήρχε αλλά επιδιώκεται να αποκτήσει είναι να επιτευχθούν διακανονισμοί ούτως ώστε να αποδεσμευτούν τα έσοδα, όπως το τηλεοπτικό (περίπου 200.000 ευρώ). Τέλος, αυτό που επίσης δεν είχαν και περιμένουν στην ΚΑΕ να αποκτήσουν είναι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Αλεξανδρείου μέσω της παραχώρησης του γηπέδου. Αυτή η ιστορία είναι σε εκκρεμότητα, εκτιμάται όμως ότι θα υπάρξει οριστική εξέλιξη πριν το καλοκαίρι.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί όμως και από το επίπεδο συμμετοχής του κόσμου σε αυτό. Μια καλή είδηση για τους «κίτρινους» θα είναι η διεξαγωγή των αγώνων υπό την παρουσία φιλάθλων διότι σ’ αυτή την περίπτωση θα αποκτήσουν τη δυνατότητα διάθεσης εισιτηρίων διαρκείας αλλά και μεμονωμένων. Κατά προσέγγιση, το έσοδο της ΚΑΕ Αρης από αυτόν τον τομέα είναι περί των 400.000 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων, αυτομάτως η ΚΑΕ θα πρέπει να βρει τρόπο κάλυψης αυτής της «τρύπας».

Παράλληλα, στην ΚΑΕ συζητούνται διάφορες ενέργειες με σκοπό την ενίσχυση της ομάδας μέσα από τη δύναμη του κόσμου. Πριν από περίπου 7-8 μήνες είχε αναφερθεί το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, δεν προχώρησε ακόμη γιατί εκτιμάται ότι θα δώσει προσωρινές και όχι σταθερές λύσεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι απορρίφθηκε, αλλά παραμένει υπό συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα χρηματοδοτούν σταθερά την εταιρία. 

Μέχρι στιγμής εκφράστηκε αυτή η πρόθεση από μια ομάδα 4-5 ανθρώπων οι οποίοι σε πρώτη φάση θα συνεισφέρουν μ’ ένα ποσό της τάξεως των 50-60 χιλιάδων ευρώ και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την άρση των ban. Ετσι, μετά την εξόφληση του Ερικ Μπάκνερ, προβλέπεται να ακολουθήσουν οι Κάιλ Ουίβερ, Ουίλ Κάμινγκς. Ακολουθούν όμως τα μεγάλα ποσά όπως αυτά των Τζένκινς, Μαρμπλ, Καββαδά, Σανικίντζε, Ντραγκίτσεβιτς όπου εκεί είναι αδύνατο να υπάρξει εξόφληση, θα χρειαστεί «βολικός» διακανονισμός άρα και συχνή καταβολή χρημάτων.

Καταλήγοντας, για να μπει σε καθεστώς εξυγίανσης, η ΚΑΕ θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της τουλάχιστον στα 1.5 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα διάθεσης ενός ποσού της τάξεως των 400-500 χιλιάδων ευρώ αποκλειστικά για την πληρωμή των χρεών. Αυτό το σχέδιο επεξεργάζονται στην ΚΑΕ, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις και μένει να κοινοποιηθεί στον κόσμο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

 Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.