Jonathan Galindo: Μυστικά και τρόμος με το νέο παιχνίδι αυτοκτονίας - Ο ρόλος του TikTok

Metrosport Team16 Μαρτίου 2021

Ο Jonathan Galindo αποτελεί μια νέα εκδοχή του εφιαλτικού παιχνιδιού, που απευθύνεται σε ευάλωτες παιδικές ψυχές και γνωρίζει πάλι εξάπλωση.

Η προέλευση και ο στόχος αυτών των δοκιμασιών αποτελεί ένα ερώτημα που παραμένει εν πολλοίς αναπάντητο. Ακόμα και ο τόπος στον οποίο βρίσκεται η βάση τους δεν είναι γνωστός, αν και αρκετοί παράγοντες «δείχνουν» τη Ρωσία, στην οποία είχαν γίνει και συλλήψεις για τη «Μπλε Φάλαινα».

Μάλιστα, ίσως να έχει σημασία ότι η «Μπλε Φάλαινα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 στο αντίστοιχο Facebook της Ρωσίας, το VKontakte.

Ο σκοπός αυτών των θανάσιμων «αποστολών» είναι επίσης ασαφής: Μυστικές υπηρεσίες ή απλά διεστραμμένοι νόες;

Τις τελευταίες ημέρες, η αυτοκτονία ενός αγοριού μόλις 15 ετών στο Κερατσίνι άνοιξε και πάλι τις συζητήσεις για τα «παιχνίδια θανάτου», τα οποία επιμένουν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, σκοτεινά και απειλητικά και να «μαρκάρουν» στενά άγουρες ψυχές.

Θεωρίες συνωμoσίας στη Ρωσία, συλλήψεις και… 130 θάνατοι

Ο Εβγκένι Μπεργκ ένας δημοσιογράφος / ερευνητής στη Meduza, ενός ανεξάρτητου Οργανισμού ΜΜΕ με βασική γλώσσα τα ρωσικά, προσπάθησε να ψάξει πιο βαθιά. Η έρευνά του τον οδήγησε στον Σεργκέι Πεστόβ, τον πατέρα ενός από τα κορίτσια που είχαν πεθάνει τα Χριστούγεννα του 2015.

Μετά τον θάνατο του παιδιού τους ο Πεστόβ και η γυναίκα του ίδρυσαν έναν Οργανισμό με την ονομασία «Σώστε τα παιδιά από το κυβερνοέγκλημα».

Ουσιαστικά υπονοούσαν ότι ξένες υπηρεσίες μάλλον είχαν την ευθύνη για τον θάνατο του κοριτσιού τους και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πράκτορες με στόχο να οδηγούν τα παιδιά σε αυτοκτονίες.

Ο αριθμός των υποθέσεων αυτών έφτασε στις 130. Είναι ο ίδιος αριθμός που αναφέρθηκε σε άρθρο της Novaya Gazeta.

Υπήρξαν όμως και συλλήψεις...

Ο Φιλίπ Μπουντέικιν στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2016 με το ψευδώνυμο «Φιλιπ Λις» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte, προπαγάνδιζε την αυτοκτονία σε ανηλίκους και τους παρακινούσε να αυτοκτονήσουν.

Μάλιστα, οι αρχές κατάφεραν να αποδείξουν πως ο Μπουντέικιν ήταν αυτός που παρακίνησε μια 15χρονη από το Αστραχάν να βάλει τέρμα στη ζωή της, αλλά κατάφεραν να την αποτρέψουν με παρέμβαση τους οι αστυνομικές αρχές.

Επίσης, ο Μπουντέικιν, παρακίνησε με τον ίδιο τρόπο μια 17χρονη η οποία το καλοκαίρι του 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο Ρώσος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών.

Το 2017 στα χέρια της ρωσικής αστυνομίας έπεσε κι ένας ταχυδρόμος, ο οποίος κατηγορήθηκε πως κρύβεται πίσω από τη «Μπλε Φάλαινα».

Πρόκειται για τον 26χρονο Ιλίγια Σιντόροφ, που ομολόγησε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι κατασκεύασε ένα online παιχνίδι, το οποίο παρότρυνε τους νέους να προβούν σε μία σειρά από ενέργειες μέχρι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο 26χρονος άνδρας, φαίνεται να ομολόγησε ότι έδωσε εντολή σε μία μαθήτρια να πηδήξει κάτω από έναν συρμό του μετρό.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Ρώσος χρηματοοικονομικός αναλυτής Νικίτα Νεαρόνοβ συνελήφθη ως φερόμενος υποκινητής του παιχνιδιού.

Μάλιστα, ο Τύπος τόνιζε πως προσπάθησε να οδηγήσει στην αυτοκτονία δέκα ανήλικα κορίτσια.

Ως οικονομικός αναλυτής, ο Νεαρόνοβ είχε χαρακτηριστεί ως «πολύ έξυπνος» ειδικός υπολογιστών που είχε μεγάλη περιφρόνηση για τους εφήβους, πιστεύοντας ότι ήταν «κακοί» και «άξιζαν να πεθάνουν».

Αναφορές της αστυνομίας ισχυρίζονταν ότι η συμμετοχή του Κοντόνοβ στο παιχνίδι της «Μπλε φάλαινας» ήταν το «χόμπι» του.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τον Jonathan Galindo;

Η αλήθεια είναι πως η άκρη του νήματος είναι δύσκολο να βρεθεί.

Κρύβονται ίσως άτομα καταθλιπτικά, χωρίς αξίες και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή που ρέπουν προς το θάνατο και την καταστροφή.

Είναι ίσως το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν ψυχολόγοι, αλλά και οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παρά ταύτα η εξήγηση ίσως να μην είναι και τόσο απλοϊκή.

Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν βρεθεί ποτέ οι δράστες; Το μυστήριο συνεχίζει να πλανάται πάνω από πολλές χώρες του κόσμου την τελευταία πενταετία, μιας και η «Μπλε φάλαινα» ήταν μόνο η αρχή ενός θανάσιμου παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Heightzone όλα ξεκίνησαν από έναν χρήστη του TikΤok με το προσωνύμιο @jonathangalindo54. Αυτός θεωρείται ο πρώτος και πραγματικός Galindo.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε καταχωρηθεί ξανά το φθινόπωρο του 2019. Είναι επίσης εκείνος που θεωρείται υπεύθυνος για την αναβίωση του θανατηφόρου παιχνιδιού της «Μπλε Φάλαινας», που προκάλεσε σοκ και αυτοκτονίες παιδιών χρόνια πριν.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα του TikTok φαίνεται πως έχει παίξει κομβικό ρόλο στην πρόκληση της Μπλε Φάλαινας. Όσο περνούσε ο καιρός εμφανίστηκαν χιλιάδες και μετά εκατοντάδες κλώνοι του προφίλ αυτού σε Tiktok, Twitter, Instagram και αλλού.

Εγκληματολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον χαρακτήρα τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από το προφίλ ή τα προφίλ αυτά με το όνομα Jonathan Galindo κρύβονται άτομα με καταθλιπτικές τάσεις και έντονα ψυχολογικά συμπλέγματα.

Η πλατφόρμα TikTok ήδη έχει προχωρήσει σε διαγραφή βίντεο και άλλων στοιχείων από τον λογαριασμό του φερόμενου ως πραγματικού Jonathan Galindo.

Ακόμα και έτσι πάντως υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Οργισμένοι χρήστες (λόγω αυτής της κατάστασης) του διαδικτύου έσπευσαν να προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για αυτά τα προφίλ.

Τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα επιχειρούν διαρκώς να μπλοκάρουν, αποκλείουν ή και να κατεβάζουν τέτοια προφίλ. Δεν αρκεί όμως αυτό. Βασικά δεν φαίνεται να μπαίνει stop έτσι.

Σε συναγερμό και η Ελλάδα

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Jonathan Galindo».

Η είδηση αυτοκτονίας ενός 15χρονου στο Κερατσίνι που ενδέχεται να συνδέεται με το σκοτεινό διαδικτυακό παιχνίδι «Jonathan Galindo» αναγκάζει αρχές και γονείς να τεθούν σε κόκκινο συναγερμό.

Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για άτομο που ντύνεται σαν τον «Γκούφι», τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.

«Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα:

''Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας''», αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια.

Ιστορίες που προκαλούν ανατριχίλα…

Οι μαρτυρίες είναι αρκετές, αλλά μάλλον δεν είναι επαρκείς για να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τις αρχές για να φτάσουν στην άκρη του μυστηρίου.

Οι γονείς ενός 11χρονου παιδιού στην Ιταλία που φέρεται να αυτοκτόνησε συμμετέχοντας σε αυτό το παιχνίδι θανάτου μιλώντας στον Τύπο στάθηκαν στην υπερένταση που βίωνε ο μικρός τις τελευταίες ημέρες.

Ο 11χρονος που ζούσε στη Νάπολη πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Άφησε στο τάμπλετ του ένα μήνυμα που έλεγε: «Μαμά και μπαμπά σας αγαπώ αλλά πρέπει να ακολουθήσω τον άνδρα με τη μαύρη κάπα. Συγχωρέστε με. Δεν έχω άλλον χρόνο».

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία περιέγραφε το προφίλ του Galindo.

Ένα θύμα του παιχνιδιού αυτού φέρεται να είναι ο νεαρός Ρόκι Γιούρι, που μένει στην Ισπανία.

Χρησιμοποιώντας βελόνα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα χάραξε τα χέρια του διότι ένας λογαριασμός με τέτοιο προφίλ τον απείλησε πως θα σκοτώσει την μητέρα του, Βικτόρια ΜακΛις, 45 ετών, εάν δεν υπακούσει πιστά.

Ο χρήστης του συστήθηκε ως Johnothan και του αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πόσο ετών είναι, που μένει, που πάει σχολείο, το όνομα της μητέρας του, την διαδικτυακή του ταυτότητα και του ζήτησε μετά να παίξουν ένα παιχνίδι.

Ο Ρόκι είπε στη MailOnline: «Έκανα τρία κοψίματα και έστειλα τη φωτογραφία, όμως μου είπε να τα κάνω πιο βαθιά αλλιώς θα κάνει κακό στη μαμά μου και το έκανα».

Το 2017 στο Τέξας οι γονείς ενός νεαρού αγοριού ισχυρίστηκαν πως ο θάνατός του οφειλόταν στην πρόκληση της Μπλε Φάλαινας.

Βρήκαν τον 15χρονο γιο τους να έχει κρεμαστεί από τη ντουλάπα του και ενώ είχε βάλει το κινητό του σε σημείο που να μεταδίδει τον θάνατό του.

Ο στόχος τους τα παιδιά 12-14 ετών

Όσοι επιχείρησαν να δουν σε βάθος την υπόθεση διαπίστωσαν πως τα περισσότερα μηνύματα ή αναφορές για το παιχνίδι προέρχονται από παιδιά.

Η Αλεξάντρα Ακρίποβα, καθηγήτρια με ειδίκευση και στην ανθρωπολογία μιλώντας στο BBC τόνισε πως ο στόχος των προφίλ αυτών είναι παιδιά από 12 έως 14 ετών.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα πραγματικά προφίλ που ξεκίνησαν όλο αυτό το παιχνίδι. Όποιοι εντοπίστηκαν ήταν μιμητές. Σε όλα αυτά τα γκρουπ βλέπεις μία ανυπομονησία.

Ειδικά από μικρά παιδιά ή νεαρούς ανθρώπους που περιμένουν αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορείς να καταλάβεις το πότε ξεκινάει το παιχνίδι και το πότε τελειώνει».

Τα συγκεκριμένα προφίλ στοχεύουν σε παιδιά συναισθηματικά ασταθή ή που βρίσκονται σε μία περίεργη φάση της ζωής τους.

Όσο περνάει η ώρα του παιχνιδιού είναι σαν να τα ψυχολογούν. Να δουν το τι είναι ικανά να κάνουν και το τι όχι. Εάν δουν ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι τέλους δεν σταματούν.

O τρόμος μεγαλώνει και οι ανάγκες για μέτρα που θα προστατεύσουν παιδιά και γονείς... φωνάζουν!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.