Ιστορικές αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή-Στη Σύνοδο η Ελλάδα: Τι είπε ο Τραμπ για Ερντογάν

Metrosport Team13 Οκτωβρίου 2025

Ιστορικές αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή, με την Ελλάδα να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και συνάμα τον Ντόναλντ Τραμπ να... χαρακτηρίζει φίλο τον Ερντογάν.

Οι μεσολαβητές Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία υπέγραψαν από κοινού με τον Ντόναλντ Τραμπ το έγγραφο της συμφωνίας εκεχειρίας για τη Γάζα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου στο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το έγγραφο καθορίζει λεπτομερώς τους κανόνες και τους κανονισμούς εφαρμογής της συμφωνίας, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «πολύ αναλυτικό και ολοκληρωμένο κείμενο» που θέτει τις βάσεις για τη νέα φάση ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, θα πρέπει να καταγραφεί ότι καταγράφεται μεγάλη ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γάζα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι «αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή».

«Επιτέλους ο πόλεμος τελείωσε»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, μετά από 3.000 ή 500 χρόνια -όσα κι αν είναι- ο πόλεμος τελείωσε. Αυτή ήταν η μητέρα όλων των συγκρούσεων».

Τραμπ για Ερντογάν: «Σκληρός τύπος, αλλά φίλος μου»

Ο Τραμπ εξήρε τον Ερντογάν, λέγοντας ότι διαθέτει «μία από τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο» και ότι «είναι πολύ πιο ισχυρός απ’ όσο αφήνει να φανεί». Σημείωσε ότι ο Ερντογάν «έχει κερδίσει πολλές συγκρούσεις, αλλά δεν ζητά αναγνώριση. Θέλει απλώς να τον αφήνουν ήσυχο». Πρόσθεσε ότι «είναι σκληρός τύπος, αλλά φίλος μου, και πάντα εκεί όταν τον χρειάζομαι».

Η εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας

Οι ηγέτες θα συναντηθούν χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν ο μόνος που μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η σύνοδος κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ ξεκίνησε με καθυστέρηση. Οι ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι για την έναρξη με καθυστέρηση άνω των τεσσάρων ωρών. Στο κεντρικό τραπέζι, μπροστά από τους υπόλοιπους ηγέτες που κάθονταν σε ημικύκλιο, βρέθηκαν οι τέσσερις ηγέτες των χωρών που μεσολάβησαν στη συμφωνία: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ουσιαστικά παραγκωνιστεί από τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στην Αίγυπτο για να παραστεί στη διάσκεψη και να επαινέσει τον Τραμπ για τις ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Βρείτε μας και στο spotify

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.