Ιωαννίδης: Η φάπα του Κλοπ, ο δίκαιος Φάρκε και ο διαφορετικός Τούχελ

Κωστής Παναγιώτου18 Σεπτεμβρίου 2021

Συνέντευξη: Κωστής Παναγιώτου

Η πρώτη προπόνηση με τον Γιούργκεν Κλοπ και η φάπα επειδή διάλεξε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, δίκαιος και καλος διαχειριστής ο Ντάνιελ Φάρκε και η ευκαιρία του Χρήστου Τζόλη και του Δημήτρη Γιαννούλη να μάθουν και να εξελιχθούν, ο διαφορετικός Τόμας Τούχελ και η καταστροφή του στη Μαρίτιμο.

Ο Νίκος Ιωαννίδης μίλησε αποκλειστικά στο Metrosport.gr και στον Κωστή Παναγιώτου.


Ο επιθετικός του Απόλλωνα Σμύρνης ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στις μικρές ομάδες των «ερυθρολεύκων» και σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να κάνει το τολμηρό βήμα στο εξωτερικό: «Αρχικά πήγα ένα χρόνο δανεικός από τον Ολυμπιακό στη Χάνσα Ρόστοκ, στη τρίτη κατηγορία της Γερμανίας. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα είχα δύο προτάσεις. Η μία ήταν από τη Τσβόλε, η οποία αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας, και η άλλη ήταν από τη Ντόρτμουντ. Καλοέβλεπα περισσότερο τη Ντόρτμουντ γιατί είναι και η αγαπημένη μου ομάδα από τη Γερμανία, το έβλεπα τότε και ως μια καλύτερη προοπτική, διότι είναι μια μεγάλη ομάδα και ήταν όνειρο για εμένα να αγωνιστώ με αυτή την ομάδα. Εν τέλει πήρα την απόφαση να πάω στην Τσβολε και να αγωνιστώ στην Eredivisie».


Βέβαια, το ενδιαφέρον από τους Βεστφαλούς δεν χάθηκε και μόλις τελείωσε το πέρασμά του από την Ολλανδία επανήλθαν για τον Έλληνα επιθετικό. Η θητεία του στο γερμανικό σύλλογο μόνο εμπειρίες και ωραίες αναμνήσεις γέμισαν τον 27χρονο. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με παίκτες και προπονητές παγκόσμιας κλάσης.

«Το Ιανουάριο δεν τα βρίσκαμε με την ομάδα και το ενδιαφέρον της Ντόρτμουντ δεν είχε σταματήσει για εμένα, οπότε πήγα τελικά στη Ντόρτμουντ. Οι άνθρωποι της ομάδας με είχαν δει όταν αγωνιζόμουν στη Χάνσα και παρακολουθούσαν τους αγώνες μου. Το τελευταίο λόγο τον είχε ο Ολυμπιακός στη μετακίνησή μου και συμφώνησε να πάω ένα χρόνο δανεικός. Μάλιστα, υπήρχε και οψιόν αγοράς περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο έκανα προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Ενώ Πέμπτη και Παρασκευή με τη δεύτερη και έπαιζα με εκείνη. Ουσιαστικά είχα και τον Βάγκνερ, ως προπονητή της δεύτερης ομάδας και τον Γιούργκεν Κλοπ.

Την πρώτη μέρα που υπέγραψα, είχαμε τα εργομετρικά. Πριν πάω να υπογράψω σκεφτόμουν ότι τους έβλεπα στην τηλεόραση και τώρα κάνω προπόνηση μαζί τους. Την τρίτη εβδομάδα που βρισκόμουν στην ομάδα ανεβαίνω να κάνω προπόνηση με την πρώτη ομάδα και ο Κλοπ με βάζει αρχηγό εμένα και άλλα δύο παιδιά από τη δεύτερη ομάδα και μας λέει να επιλέξουμε από τους παίκτες ώστε να κάνουμε τουρνουά».

Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει μην διαλέξεις τον Παπασταθόπουλο και διαλέγω πρώτο εκείνον. Τότε γυρίζει μου δίνει μια φάπα. Μαζί του έκανα ένα εξάμηνο προπονήσεις». 

«Ολοι ίσοι στα μάτια του Κλοπ»

Όλοι ήταν ίσοι στα μάτια του Κλοπ λέει χαρακτηριστικά και θυμάται ένα περιστατικό σε μια προπόνηση. «Προσωπικά ένας προπονητής για να είναι καλός πρέπει πάνω από όλα να είναι σωστός προς του παίκτες και να έχει μια καλή επαφή μαζί τους. Δεν έχω ξανά δει άνθρωπο να έχει τόσο καλή επαφή με τους παίκτες. Σταμάτησε την προπόνηση είκοσι λεπτά για να μιλήσει σε ένα παιδί 18 χρόνων και να του εξηγήσει τι έκανε λάθος και οι Ομπαμεγιανγκ, Ροις και Γκουντογκάν να περιμένουν ένα 18χρονο να καταλάβει την άσκηση. 

Ο πρώτος με τον τελευταίο στην προπόνηση για τον Κλοπ ήταν το ίδιο, δεν ξεχώριζε κανέναν, όλοι οι παίκτες τον σέβονταν. Ουσιαστικά τις προσωπικότητες που είχε στην προπόνηση εκείνος τις διαμορφώνει. Δεν νομίζω ένας τέτοιος τεχνικός μπορεί να αφήσει κάποιον να είναι απείθαρχος και να έχει ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που θέλει εκείνος».

Η συνύπαρξη με τον Τούχελ

Η συνύπαρξή του με κορυφαίους τεχνικούς συνεχίστηκε και μετά την φυγή του Γιούργκεν Κλοπ. «Και με τον Τουχελ συνεργάστηκα ένα εξάμηνο, μάλιστα, αγωνίστηκα και σε ένα φιλικό στο οποίο σκόραρα. Ήταν τέλειος διαφορετικός από τον Κλοπ. Ξεκίνησα έκανα προετοιμασία με την πρώτη ομάδα αλλά ύστερα κόπηκα, πριν φύγουν για τα φιλικά στην Ιαπωνία. Η διαφορά ήταν ότι με τον Τουχελ ήμουν απλά ένας παίκτης που γέμιζα την άσκηση στην προπόνηση, ενώ με ο Κλοπ με υπολόγιζε λες και θα έπαιζα το Σαββατοκύριακο μαζί τους.

Ο Τουχελ μπορεί να έκανε μια παρατήρηση σε ένα παίκτη της δεύτερης ομάδας την Τρίτη και την Τετάρτη αν έκανε το ίδιο λάθος να μην ασχολούνταν. Ο Γιούργκεν θα καθόταν να σου εξηγήσει κάθε στιγμή το κάθε λάθος που έκανες».

Ο προπονητής που τον επέλεξε ουσιαστικά και επέμεινε για την απόκτησή του είναι ο νυν προπονητής της Γιάνγκ Μποις, Νταβίντ Βάγκνερ, οποίος πανηγύρισε πρόσφατα την νίκη απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League . Ο 49χρονος τεχνικός αποχώρησε τέλη Οκτωβρίου του 2015 και τη θέση του ανέλαβε ο Ντάνιλε Φάρκε.

«Δική μου απόφαση να φύγω από την Ντόρτμουντ»

«Έφυγε ο Βάγκνερ, οποίος με είχε φέρει στην ομάδα και ήρθε ο Φάρκε. Έπαιξα κάποια παιχνίδια υπό τις οδηγίες του, βέβαια, όχι βασικός αγωνιζόμουν 20-15 λεπτά. Εκείνη την περίοδο σκεφτόμουν να φύγω, οπότε με έπιασε και μου εξήγησε ότι θέλω να υπολογίζω τους παίκτες που θα έχω και την επόμενη χρονιά και μου εξήγησε τον λόγο που είχα μειωμένο χρόνο συμμετοχής. Η απόφαση να φύγω ήταν δίκη μου, από πλευράς τους μου έκαναν πρόταση να μείνω ένα χρόνο ακόμη ως δανεικός. Στο άκουσμα του ονόματος της Ντόρτμουντ ενθουσίαζε, αλλά ουσιαστικά ήμουν παίκτης όπως είναι τώρα ο Ολυμπιακός Β, ο ΠΑΟΚ Β, η ΑΕΚ Β και ο Παναθηναϊκός Β. Βέβαια, με καλύτερες συνθήκες από ότι βρίσκονται οι ομάδες στη δεύτερη κατηγορία. Για να καταλάβεις, τα συμβόλαια της τρίτης εθνικής της Γερμανίας είναι όπως τα συμβόλαια της πρώτης κατηγορίας της Ελλάδας.

Είχα προτάσεις από την Ελλάδα και έπλεξα να πάω στον Αστέρα Τρίπολης, μια αξιόλογη ομάδα, με καλό όνομα για να κάνεις το πρώτο βήμα στην Ελλάδα. Όταν έφυγα 18 χρόνων, το έκανα για να ανδρωθώ, γιατί όσοι ήταν τότε στον Ολυμπιακό έφευγαν δανεικοί στη Β Εθνική. Έτσι επέλεξα να πάω στο εξωτερικό, να δω μια νέα κουλτούρα, σε μια χώρα που έχω γεννηθεί και γνωρίζω τη γλώσσα, οπότε ήταν πιο εύκολο να ενσωματωθώ. Όσα είχα να πάρω τα πήρα από τη Γερμανία και ήθελα να δείξω στο ελληνικό κοινό ποιος είμαι και να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου».

Για τον νυν προπονητή του Χρήστου Τζόλη και του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς έχει να πει τα καλύτερα. Μίλησε για έναν άνθρωπο που στηρίζει τους δικούς του ανθρώπους και δύο πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν να κερδίσουν πολλά από εκείνον. 

«Πάντα μιλάω από προσωπικής άποψη, διότι κάποιος άλλος μπορεί να είχε δεχτεί άλλη συμπεριφορά και να είχε άλλη άποψη. Ο Φάρκε ήταν φοβερός στο κομμάτι της τακτικής. Καθόμασταν 30 λεπτά στην προπόνηση να εξηγήσει στους πάντες ένα τακτικό κομμάτι, ήταν επίμονος στη δουλειά του. Είχε καλή χημεία με τους ποδοσφαιριστές του. Τελευταία αγωνιστική βρισκόμουν στον πάγκο και παίζαμε εναντίον της Φορτούνα Ντίσελντορφ, δεν αγωνίστηκα ποτέ. Μετά το τέλος του αγώνα του είπα ήθελα να παίξω στο τελευταίο μου παιχνίδι και τον ευχαρίστησα. Εκείνος μου είπε συγνώμη για ότι έγινε στον αγώνα, αλλά έτσι εκρινε ότι έπρεπε να γίνει. Είναι δίκαιος προπονητής. 

Επίσης, στη Νόριτς έχει πάρει έναν συμπαίκτη μου, τότε, στη Ντόρτμουντ, τον Κρίστοφ Τσίμερμαν και έχει πάρει και τρεις φυσικοθεραπευτές που ήταν τότε στην ομάδα. Τους στηρίζει εδώ και χρόνια και αυτό δείχνει πολλά. Αν δεις πως διαχειρίζεται τον Τζόλη και τον Γιαννούλη, πως μιλάει για αυτούς δείχνει πολλά για τον Φάρκε. Το ατού του είναι ότι γνωρίζει πως θα διαχειριστεί τους παίκτες του, πως θα πάρει το καλύτερο που μπορεί από αυτούς.

Ο Φάρκε θα προσπαθήσει με σωστή διαχείριση να κερδίσει το καλύτερο από τον Τζόλη και τον κάθε Τζόλη. Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το παιδί και ότι δεν έχουν δει τίποτα από εκείνον. Ένας προπονητής θέλει το καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές του γιατί θα φτιάξει την ομάδα του και η ομάδα αντίστοιχα θέλει να επωφεληθεί αλλά πρέπει να ξέρεις τι θα πάρεις από τον παίκτη και πότε θα το πάρεις». 

Το θράσος του Τζόλη είναι το «κλειδί» για την εξέλιξη του, ο Γιαννούλης θεωρήθηκε το νέο next big thing στην Αγγλία και ο Τσιμίκας σε λίγα χρόνια μπορεί να γίνει το καλύτερο αριστερό μπακ. «Ο Τζόλης είναι ένας πολύ καλός winger, είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, είναι θρασύς. Στην ηλικία του δεν βρίσκεις παίκτες ίδιου επιπέδου. Στην ηλικία που βρίσκεται και στο επίπεδο που αγωνίζεται θα βελτιώνεται μονίμως. Δεν υπάρχουν στοιχεία που δεν έχει απλά θα τα πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, ειδικά με τον Φάρκε στο πλευρό του. Για αυτό υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού και πήγε σε ομάδα της Premier League από την Ελλάδα, κάτι που δεν συναντάμε εύκολα.


Σε όσα παιχνίδια παρακολούθησα τον Τσιμίκα ήταν εξαιρετικός αλλά την ατυχία και την τύχη μαζί να έχει μπροστά του, ίσως, το καλύτερο αριστερό μπακ στον κόσμο, τον Άντι Ρόμπερτσον. Ο Κώστας θα γίνεται καλύτερος συνέχεια, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο και να λέμε ο Τσιμίκας είναι το καλύτερο αριστερό μπακ στον κόσμο. Με τον Γιαννούλη δεν έχουν το ίδιο στιλ, εκτιμώ και τους δύο πολύ. Στην Αγγλία συζητούσαν για τον Δημήτρη ότι είναι το νέο next big thing. Έχει τρομερά στοιχεία, είναι ακούραστος. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί για αυτό αγωνίζονται σε αυτό το πρωτάθλημα».

Μαρίτιμο, η καταστροφή μου

Η Πορτογαλία και η Μαρίτιμο ήταν η καταστροφή του, αυτά που βίωσε εκεί δεν τα βίωνε ποτέ από σύλλογο της Ελλάδας . Έφτασε στο σημείο να σκέφτεται ότι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο αν συνέχιζε να αγωνίζεται εκεί. «Ήρθε η πρόταση από τη Μαρίτιμο που νόμιζα ότι ήταν ιδανική, αλλά αποδείχθηκε η καταστροφή μου. Θεώρησα ότι στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας υπάρχουν πολλά μάτια να σε παρακολουθούν και αν έκανα μια καλή σεζόν μπορεί να έπαιρνα μεταγραφή σε καλύτερο πρωτάθλημα. Μίλησα με τον πρόεδρο και μου είπε ότι θα έπαιζα βασικός έτσι επέλεξα τη Μαρίτιμο.

Εν τέλει αγωνίστηκα τρεις φορές στο κύπελλο. Από τέλη Οκτώβρη και μετά ήμουν συνεχώς εκτός αποστολής. Υπήρχε θέμα μεταξύ εμού και της ομάδας, δεν είχα γνώση τότε γιατί και ακόμη δεν έχω. Σε ερώτηση μου απάντησαν: "Καλός παίκτης, δουλεύει καλά αλλά δεν μας κάνει". Ενώ με είχαν προσεγγίσει εκείνοι πριν κάποιους μήνες ώστε να με αποκτήσουν. 

Τον Γενάρη είχα έναν τραυματισμό γιατί με κατέβασαν στη δεύτερη ομάδα, που είχε πλαστικό χλοοτάπητα και δημιουργήθηκε πρόβλημα στο γόνατο. Έκανα μια μικρό επέμβαση και το καλοκαίρι τους ζήτησα να φύγω, παρόλο που είχα συμβόλαιο δύο χρόνια ακόμη και θα μπορούσα να κάτσω σε αυτό. Αλλά βρισκόμουν σε ένα μέρος που ήταν μια κουκίδα στον ωκεανό, ήμουν 10 ώρες μακριά από την Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες. Αν συνέχιζα να κάνω προπόνηση σε πλαστικό γήπεδο ακόμη δύο χρόνια θα έκοβα το ποδόσφαιρο. 

Πώς γύρισα στην Δόξα

Έτσι αποφάσισα να γυρίσω και να αγωνιστώ στη Δόξα Δράμας. Να βρω τον εαυτό μου, να ηρεμήσω γιατί ήταν μια δύσκολη περίοδος. Όταν πέρασα την πόρτα του χειρουργείου δεν ήρθε κανένας να με δει από την ομάδα, ευτυχώς είχα δίπλα μου την κοπέλα μου. 

Μου είπαν απλά σε ποιον γιατρό θα πάω και τέλος. Δεν ήρθε ούτε ο γιατρός της ομάδας να δει πως είμαι, πώς πήγε η επέμβαση, τίποτα. Από ομάδα της Super League 1 δεν πιστεύω ότι θα δεχτείς τέτοια συμπεριφορά. Ίσως είναι σκληρά τα πράγματα αλλά αυτό που πέρασα εκεί δεν νομίζω πως θα τον περάσει κανείς αγωνιζόμενος εδώ. Είναι θέμα ανθρώπων, στην Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν πρόεδρο στην Ελλάδα, είμαι και ένας άνθρωπος που δεν δημιουργώ προβλήματα. Από όσες έχω περάσει στη χώρα μας δεν είχα πρόβλημα, ούτε από το κοντινό μου περιβάλλον έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο με αυτό που πέρασα στην Πορτογαλία».

«Βελτιωμένος πολύ ο Παναθηναϊκός»

Οι ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, δίνοντας κίνητρο στους παίκτες να αντιμετωπίζουν παίκτες υψηλού επιπέδου. «Όλες οι ομάδες έχουν κάνει σημαντικές προσθήκες φέτος, έχουν έρθει παίκτες καλού επιπέδου στην Ελλάδα. Δίνει ένα κίνητρο παραπάνω σε εμάς να αγωνιστούμε με μια καλή ευκαιρία ομάδα. Και ο Απόλλων έχει ένα καλό ρόστερ φέτος και πιστεύω θα κάνουμε μια καλή σεζόν. Είναι νωρίς να ξεχωρίσω ποια ομάδα έχει το προβάδισμα για τον τίτλο. Για την μοναδική που μπορώ να μιλήσω είναι ο Παναθηναϊκός, διότι αγωνίστηκα απέναντι του. Ήταν βελτιωμένος με πέρυσι, οι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν δώσει ποιότητα στην ομάδα». 

Τέλος, του ζήτησα να δώσει μια μικρή συμβουλή στα τρία ελληνόπουλα που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και έχουν στο πλευρό τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει συναναστραφεί στο παρελθόν. «Είναι υπερβολή να δώσω εγώ συμβουλή σε αυτούς. Αυτιά και μάτια ανοιχτά θέλει για να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από τους προπονητές».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.