Ιερά Σύνοδος: Στα... κάγκελα οι Μητροπολίτες για τα μέτρα των εορτών

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2020

Βαρύ είναι το κλίμα στους κόλπους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, αφού τα μέτρα που έχουν επιβληθεί ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια προκάλεσαν αντιδράσεις μητροπολιτών.  

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να αποφασιστεί εάν υπάρχει ταύτιση με την Πολιτεία όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των ναών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Χθες, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από πλευράς πρωθυπουργού υπήρξε παραπομπή στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για όποιες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ναών.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να συμφώνησαν για άνοιγμα των ναών για ατομική προσευχή, ενώ τέθηκε και το θέμα της τέλεσης Θείας Λειτουργίας και την Πρωτοχρονιά με παρουσία κόσμου. 

Πιθανό είναι, επίσης, να γίνουν έως τρεις Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα και έως δύο τα Θεοφάνεια, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιστοί να εισέλθουν στους ναούς.  

Η αντιπαράθεση εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο θέμα του ορίου ατόμων, αφού από πλευράς ιεραρχίας τίθεται θέμα αναλογικότητας μεγέθους ναού και αριθμού πιστών, ενώ ζητείται αύξηση του ορίου των εννέα πιστών ανά ναό και 25 πιστών ανά μητροπολιτικό ναό.  

Οι ιεράρχες ζητούν να ανέβει το όριο σε 25 πιστούς στους απλούς ναούς και στους 50 στους μητροπολιτικούς. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι μητροπολίτες που έχουν εκφράσει μεγάλη δυσαρέσκεια για τα μέτρα, με τον Αρχιεπίσκοπο να καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση όπου αρχιερείς έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν τους ναούς που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους χωρίς να υπολογίζουν ποινές. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.