Η υπόθεση Κορακάκη και το stalking που καταρρίπτει κάθε όριο

Παναγιώτα Χαλκιά04 Ιουνίου 2022

Το να νιώθεις δύο μάτια καρφωμένα πάνω σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να δέχεσαι λουλούδια και μηνύματα από έναν άγνωστο, να βλέπεις το αυτοκίνητο σου να γίνεται στάχτη, να ανησυχείς για τη σωματική ακεραιότητα τη δική σου και των οικείων σου και να ξέρεις ότι αν ανοίξεις την πόρτα θα βρίσκεται κάποιος εκεί, είναι το λιγότερο τρομακτικό.

Μοιάζει με θρίλερ που έχει μια πλοκή που ξετυλίγεται σαν κουβάρι ακούσια και σου προκαλεί φόβο, πανικό, ανησυχία, άγχος. Βρίσκεται παντού. Κάνει ό,τι σκεφτεί και εσύ είσαι αναγκασμένος να ανοίγεις πόρτες για να βρεις διέξοδο. Γνωρίζεις ότι κάθε βήμα σου μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με τον δράστη και εκεί να τελειώσουν όλα.

Υπάρχουν ταινίες που ο δολοφόνος βγαίνει νικητής αλλά και κάποιες που στο φινάλε ο υπεύθυνος παίρνει αυτό που του αξίζει. Η ιστορία της Άννας Κορακάκη μοιάζει με περιπέτεια τρόμου και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Η δικαιοσύνη δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και καταδίκασε τον άνθρωπο που της έκανε τη ζωή κόλαση σε πενταετή φυλάκιση.

Έλεγε ότι είναι θαυμαστής της. Πώς μπορείς να θαυμάζεις έναν άνθρωπο, όταν τον καταστρέφεις; Τι τον οδήγησε εκεί; Η φυλάκιση είναι αρκετή για να γλιτώσει η αθλήτρια;

Χτίζουμε σχέσεις μονόπλευρης οικειότητας

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τα περισσότερα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες δημιουργούν και διατηρούν σχέσεις οικειότητας με απόμακρους άλλους. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές εκπομπών, μοντέλα, αθλητές γίνονται οικείες και αναγνωρίσιμες φιγούρες που αποτελούν συχνά πυκνά το αντικείμενο συζήτησης σε καθημερινή βάση και μπορεί να αναφερόμαστε σε εκείνους και με το μικρό τους όνομα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται η πηγή που βοηθά τον καθένα από εμάς να μάθει περισσότερα για τον άνθρωπο που θαυμάζει και να εισχωρήσει με έναν τρόπο στην καθημερινότητα του. Μπορεί να μην τον έχουμε συναντήσει ποτέ, να μην έχουμε μιλήσει μαζί του, να μην υπάρχει μια επικοινωνία αλλά γνωρίζουμε πώς πίνει τον καφέ του ή τι πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθεί. Ουσιαστικά, νομίζουμε ότι τον ξέρουμε, χωρίς να τον έχουμε ποτέ ένα προσωπικό τετ α τετ. 

Όταν γίνονται επικίνδυνες

Είναι φανερό ότι σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι μονόδρομες σχέσεις οικειότητας μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή κάποιων ανθρώπων. Γίνονται η κινητήριος δύναμη τους. Όλα περιστρέφονται γύρω από το άτομο που θαυμάζεις, η ζωή σου κυλά σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτού, η καθημερινότητα σου αλλάζει. Κάτι που είναι αποδεκτό, όταν δεν επηρεάζει τη ζωή του άλλου!

Ποιος τραγουδιστής δεν έχει φανατικούς ακολούθους; Εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι έχουν κρεμασμένη τη φωτογραφία του Μέσι, κάνουν χιλιόμετρα για να τον δουν, μαθαίνουν για τις κινήσεις του και θέλουν να του μοιάσουν. Δεν στέκονται όλοι έξω από το σπίτι του!

Για να φτάσει στο σημείο κάποιος να γίνει απειλητικός για τη ζωή του ανθρώπου που είναι αντικείμενο θαυμασμού υπάρχουν αιτίες που υποκρύπτονται. «Πρόκειται για μια προσωπικότητα που φεύγει από τη σφαίρα του φυσιολογικού. Το να ακολουθείς κάποιον με έναν τρόπο που δεν είναι αποδεκτός απορρέει από άλλα αίτια που υποκρύπτονται. Δεν θα είναι μόνο ψυχολογικά αλλά και ψυχιατρικά.

Μιλάμε για μια διαταραγμένη προσωπικότητα που ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Δεν λειτουργεί όπως ο μέσος φυσιολογικός άνθρωπος. Όλοι θαυμάζουμε, όλοι έχουμε πρότυπα. Είναι μια αποκλίνουσα συμπεριφορά που δεν συνάδει με εκείνη των μέσων ανθρώπων», όπως υποστηρίξει η Αθλητική Ψυχολόγος, Φρόσω Πατσού.

Και οι αθλητές βιώνουν γεγονότα ζωής

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να ξέρει ότι κινδυνεύει η ζωή του και να συνεχίσει το πρόγραμμα του; Πόση δύναμη χρειάστηκε η Άννα Κορακάκη, όταν γνώριζε ότι κάποιος την απειλεί και εκείνη έπρεπε να αγωνισθεί.

«Δεν είναι κάτι εύκολο. Υπάρχει φόβος. Δεν κινδύνεψε μόνο η δική της ζωή αλλά και εκείνες των κοντινών της προσώπων. Είναι άξια θαυμασμού. Βίωνε κάτι τόσο έντονο και έπρεπε να κάνει κάτι που απαιτούσε ηρεμία.

Η συμμετοχή σε έναν μεγάλο αγώνα και σε ένα άθλημα που απαιτεί ηρεμία και συγκέντρωση έγινε ενώ μέσα της πάλευε με πολλά. Μπορεί να είναι η ψυχή του πρωταθλητή που εμφανίζεται καθώς χρειαζόταν υπέρογκη προσπάθεια να αφήσει πίσω της όλα όσα βίωνε και να επικεντρωθεί στον αγώνα.

Άφησε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα γεγονότα της ζωής και έκανε κάτι δύσκολο. Είναι άξια θαυμασμού, λοιπόν, καθώς κατάφερε να το διαχειριστεί και να αγωνισθεί. Η ιστορία αυτή αποδεικνύει και ότι οι αθλητές είναι άνθρωποι!

Βιώνουν γεγονότα ζωής, όπως μια απώλεια, ένα διαζύγιο, μια ακραία εκδήλωση θαυμασμού. Καλούνται να τα αφήσουν πίσω τους και να φέρουν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση μέγιστης αθλητικής απόδοσης. Πρέπει να είσαι πολύ καλά δουλεμένος ψυχολογικά για να το καταφέρεις αυτό».

Στην ανάρτηση της, περιγράφει την ψυχική της κατάσταση. Είναι εφικτό να το αποβάλλει; «Μπορεί να την ακολουθεί όλη της τη ζωή αυτό που βίωσε. Υπάρχει ένα μετατραυματικό στρες που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Δεν θα είναι εύκολο να το αφήσει πίσω της. Υπάρχει μια κατάσταση μετατραυματικού στρες που δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστεί κανείς και δε φεύγει από τη μια μέρα στην άλλη».

Μαθαίνεις να ζεις με το φόβο;

Οι δικαστές μπορεί να έκριναν τον κατηγορούμενο, ένοχο και να του επέβαλλαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Είναι αρκετή για να σταματήσει;

Η Κορακάκη και ο καθένας που έχει βιώσει κάτι ανάλογο, μπορεί να ηρεμήσει επειδή ο «δράστης» βρίσκεται πίσω από τις φυλακής τα σίδερα; «Είναι μια ποινή πέντε ετών και μπορεί να εκτίσει και μικρότερη. Επομένως, θα υπάρχει αυτός ο φόβος, δεν θα φύγει. Ίσως, να μην τελειώνει εδώ» τονίζει η κ. Πατσού.

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν παραδείγματα ανθρώπων που καταδίωκαν εκείνον που θαύμαζαν και ενώ φυλακίστηκαν, συνέχισαν εκ νέου όταν βγήκαν. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν φαύλο κύκλο που είναι στην κρίση του «δράστη» αν και πότε θα σταματήσει.

Οι περιπτώσεις των Μπίμπερ, Γκόμεζ, Μπούλοκ και Σουίφτ

Δυστυχώς, η περίπτωση της Άννας Κορακάκη δεν ήταν η μοναδική. Υπάρχουν αρκετοί διάσημοι που ήρθαν αντιμέτωποι με το τρομακτικό πρόσωπο «θαυμαστών» τους.

Πριν από αρκετά χρόνια, δύο άνδρες σχεδίαζαν να ευνουχίσουν και να σκοτώσουν τον Τζάστιν Μπίμπερ. Ενεργούσαν κάτω από τις διαταγές του Ντάνα Μπάρτιν, ενός καταδικασμένου δολοφόνου και βιαστή που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, που ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή στο τραγούδι του «Sorry», το Ο ήταν κεφαλαίο. Μάλιστα, δε δίστασε να παραδεχθεί ότι αν δεν ήταν πίσω από τα κάγκελα, θα κλείδωνε τον τραγουδιστή σε ένα κλουβί και θα τον έβαζε να ακούει το τραγούδι επανειλημμένα.

Η Σελένα Γκόμεζ αναγκάστηκε να πουλήσει την έπαυλη της όταν ένας από τους θαυμαστές της βρισκόταν έξω από αυτή όλη την ημέρα. Η εμμονή του ήταν τόσο έντονη και η φυλακή δεν τον βοήθησε. Αφού αφέθηκε ελεύθερος, μετά από λίγες ώρες συνελήφθη εκ νέου έξω από το σπίτι της.

Η Τέιλορ Σουίφτ ήρθε αντιμέτωπη δύο φορές με «επικίνδυνο» θαυμαστή της. Ο πρώτος, Μοχάμεντ Τζαφάρ, άρχισε να την καταδιώξει και έφτασε στο σημείο να ανέβει στη στέγη του σπιτιού της και να φωνάζει δυνατά. Ο δεύτερος ταξίδεψε πάνω από 1000 μίλια για να στηθεί για μέρες έξω από το σπίτι της ποπ σταρ. Όταν συνελήφθη, πάνω του βρέθηκαν πυρομαχικά, μαχαίρι, σχοινί και γάντια.

Το 2015 η Τζίτζι Χαντίντ δεχόταν ερωτικά μηνύματα στο λογαριασμό της στο Facebook από έναν άγνωστο, ο οποίος της έγραφε ότι την αγαπά και ότι θα πρέπει να τον περιμένει γιατί είναι η αδερφή ψυχή του. Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτά! Εντόπισε που έμεινε το μοντέλο και προσπάθησε να διαρρήξει το διαμέρισμα της τουλάχιστον πέντε φορές. Εν τέλει, συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση.

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περιπέτεια της Κένταλ Τζέντερ. Ένας stalker, ο Τζον Φόρντ, μέσα σε τρεις μήνες είχε μπει στο σπίτι της τέσσερις φορές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η 26χρονη ερχόταν αντιμέτωπη με κάποιον που ήθελε να την κάνει δική του. Το 2016 ένας θαμαστής της, την ακολουθούσε στο δρόμο και ούρλιαζε έξω από το παράθυρο της να του ανοίξει.

Η Σάντρα Μπούλοκ άκουσε ένα δυνατό θόρυβο μέσα στο σπίτι της στο Λος Άντζελες στις 5.30 τα ξημερώματα τον Ιούνιο του 2014. Ξύπνησε και είδε ένα άνδρα να περνά μπροστά από την πόρτα του δωματίου της. Έτρεξε και κρύφτηκε μέσα στην ντουλάπα της και κάλεσε την αστυνομία. Εκείνη ήρθε και όταν συνέλαβε τον δράστη βρήκε πάνω του ένα σημειωματάριο, όπου έγραφε ότι την αγαπά και ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνη. Μάλιστα, οι κάμερες στο σπίτι της έδειξαν ότι βρισκόταν τρεις μέρες στην οροφή του ενώ δικαστικά έγγραφα που έφερε στο φως το The Wrap έκαναν λόγο για πρόθεση του να τη βιάσει.

Τον Αύγουστο του 2021 η Αριάνα Γκράντε είδε τον Άχαρον Μπράουν να στέκεται έξω από το σπίτι της με ένα μαχαίρι στο χέρι και να απειλεί ότι θα μπει μέσα με σκοπό να κάνει κακό σε εκείνη ή στην οικογένεια της. Μετά την καταγγελία, επέστρεψε στο σπίτι της με ένα κυνηγετικό μαχαίρι και φώναζε ότι θα σκοτώσει εκείνη και τον μάνατζερ της.

Η ανάρτηση της Άννας Κορακάκη έφερε στην επιφάνεια ένα σκοτεινό μέρος της ζωής του αθλητή. Πίσω από τα μετάλλια, τις διακρίσεις, τα χαμόγελα και το χειροκρότημα, πολλές φορές βρίσκεται ένας άνθρωπος που παλεύει με δαίμονες που δεν είχε φανταστεί ότι θα έρθει αντιμέτωπος. Επομένως, όπως έγραψε και η ίδια, είναι άδικο να κρίνουμε αυστηρά ένας αθλητή χωρίς να ξέρουμε τι τον βασανίζει. Η εντυπωσιακή του επίδοση δεν τον καθιστά ούτε ρομπότ ούτε σούπερ ήρωα.

Ευχαριστούμε την Αθλητική Ψυχολόγο, Φρόσω Πάτσου, για τη συνεργασία

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.