Η «βασίλισσα» Μπάγερν και η αυτοκρατορία του Μέσι

Βασίλης Μάστορας17 Αυγούστου 2020

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Ισπανικών ΜΜΕ, οι Λιονέλ Μέσι, Μαρκ Τερ Στέγκεν και Φρανκ Ντε Γιονγκ είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές στους οποίους η διοίκηση της Μπαρτσελόνα δεν βάζει πωλητήριο, μετά τον διασυρμό από την Μπάγερν στη Λισσαβώνα. Σε 90 λεπτά η ομάδα-σύμβολο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έζησε την ταπείνωση που δεν είχαν ζήσει οι Καταλανοί στα 121 χρόνια της ιστορίας τους.

Αποτέλεσμα που δίχασε την ποδοσφαιρική κοινωνία, όπως και το 7-1 των Γερμανών επί της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2014. Γιατί ακόμη και στον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, υπάρχει μεγάλος αριθμός φιλάθλων που υποστηρίζει ότι όταν ρίχνεις έναν τεράστιο αντίπαλο σου στον καναβάτσο, δεν τον διασύρεις επιδιώκοντας τον εξευτελισμό του.

Η αγωνιστική συμπεριφορά της Μπάγερν στον συγκεκριμένο αγώνα είναι υπόθεση της αθλητικής κοινωνίας και των ιστορικών του μέλλοντος. Το ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα της Μπαρτσελόνα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο κύκλος της έχει κλείσει και με την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί και η διοίκηση με τα όσα προαναγγέλλει.

Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε φίλος του bet, σ’ όλο τον κόσμο, που θα διακινδύνευε τον στοιχηματισμό έστω και 1 σεντ σε μία ήττα της Μπαρτσελόνα με διαφορά έξι γκολ.

Η τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα είχε παθητικό οκτώ γκολ ήταν το 1946.

Το βαρύ 2-8 στοιχίζει σ’ όλους τους μπλαουγκράνα. Περισσότερο αξιολύπητος όμως ήταν ο… εξαφανισμένος, στον αγώνα με την Μπάγερν, Λιονέλ Μέσι. Εκανε αισθητή την παρουσία του με μία σέντρα- σουτ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και μετά ήταν ωσεί παρών. Ο παίκτης-φαινόμενο δεν κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της Μπαρτσελόνα στη Λισσαβόνα.

Η ήττα από τη Μπάγερν ήταν το τελευταίο ηχηρό μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ομάδα. Αλλωστε τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπήρξαν κι άλλες ντροπιαστικές ήττες που δεν άξιζαν στους Καταλανούς. Το 4-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι, το 3-0 από τη Ρόμα στο Ολύμπικο και το 4-0 από τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ».

Ο μαέστρος Μέσι δεν έχει πλέον «ορχήστρα» που να μαγεύει τους θεατές. Αρα ή θα πρέπει να αλλάξουν οι βιολιστές ή να αλλάξει ομάδα.

Ο Πικέ μίλησε για τις επιβεβλημένες αλλαγές στον οργανισμό Μπαρτσελόνα και ο πρόεδρος Μπαρτομέου, προανήγγειλε αποφάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει αυτή την εβδομάδα. Οι αλλαγές είναι αναμενόμενος, αλλά το ερώτημα παραμένει: Πόσο γρήγορα μπορεί να χτιστεί μία ομάδα που να έχει τα χαρακτηριστικά της Μπαρτσελόνα που γοήτευε φίλους και εχθρούς της σ’ όλο τον κόσμο;

Η απάντηση είναι δύσκολη. Πωλητήριο μπορεί να μπήκε σε πολλούς παίκτες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα αδειάσει το ρόστερ το οποίο είναι γερασμένο και κοουτσάρεται από τον Κίκε Σετιέν, προπονητή που δεν μπορεί να εμπνεύσει τα αστέρια των μπλαουγκράνα.

Η αυτοκρατορία της Μπαρτσελόνα δύει. Την ίδια ώρα αυτή της Μπάγερν ανατέλλει.

Η Γερμανική όμαδα αποδεικνύει ότι είναι η πιο καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική μηχανή στην Ευρώπη, αυτή την εποχή. Είναι επί 28 αγώνες αήττητη και είναι η μοναδική ομάδα που στη νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει να επιδείξει μόνο νίκες μέσα στη σεζόν! Δικαίως λοιπόν θεωρείται η νέα ποδοσφαιρική «βασίλισσα» της Ευρώπης.

FOCUS

Kι όμως εκεί όπου τηρούνται οι νόμοι, το ποδόσφαιρο δεν έχει μεγαλύτερη δυναμική από τη δημόσια υγεία. Δικαστήριο στην Ισπανία πρότεινε τον υποβιβασμό της Φουενλαμπράδα με την κατηγορία ότι ταξίδεψε στη Γαλικία για τον αγώνα με τη Λα Κορούνια, την προτελευταία αγωνιστική, έχοντας αποκρύψει τα κρούσματα κορωνοϊού στην ομάδα της, θέτοντας ζήτημα δημόσιας υγείας!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.