Η τραγωδία της δημοσιογραφίας!

Metrosport Team05 Ιουλίου 2022

Γράφει ο Θάνος Μπούζας

Εξαιτίας της ενασχόλησής μας με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι αλλά εσχάτως με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα λόγω της ραδιοφωνικής εκπομπής που έχουμε κάθε Κυριακή, διαπιστώσαμε μια άνευ προηγουμένου μετατροπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μέσα μαζικής απόκρυψης ή εξαπάτησης. 

Θέματα που αφορούν το ευρύ φάσμα του πληθυσμού ξεπερνιόνται σα να μην υπήρξαν ποτέ ενώ άλλα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία κατακλύζουν τα δελτία ειδήσεων και όλα τα ειδησεογραφικά μέσα αλλοιώνοντας στην ουσία την έννοια της ενημέρωσης. 

Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Από πολύ καίρια και σοβαρά έως ευτράπελα, όλα μαζί καταδεικνύουν την εξάρτηση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ από ένα κέντρο ενημέρωσης. Πριν 12 μέρες αναρωτιόμασταν στο ραδιόφωνο γιατί δεν ασχολούνταν κανείς με τον όρο “turkegean”! 

Μάλιστα το Πρώτο Θέμα είχε δημοσιεύσει τότε περί νίκης της Ελλάδος διότι η Αμερική απέρριψε τον όρο. Δέκα μέρες αργότερα ακούμε τις συγνώμες από τους υπουργούς για τις παραλείψεις. 

Δεύτερον: κανείς δεν ανέδειξε το θέμα ότι χιλιάδες οικογένειες , για άγνωστους λόγους δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης power pass. Από την ΑΕΕΔΕ λέγανε ότι φταίει το σύστημα. Αντί να δημιουργηθεί ένα κέντρο που θα λαμβάνει τα αιτήματα των ανθρώπων που ξόδευαν μέρες για να βρούνε μια άκρη, τους αφήσανε στην τύχη τους γιατί απλά θα δώσουνε λιγότερα χρήματα. 

Το ίδιο συμβαίνει με το fuel pass. Το κουπόνι για τα καύσιμα. Μας λένε για όλα τα παραπάνω πόσες αιτήσεις έγιναν. Δεν μας λένε πόσες δεν έγιναν επειδή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου δεν έχει πρόσβαση στη γνώση ή στον ίδιο των υπολογιστή. 

Τέλος το πιο τρανταχτό παράδειγμα των τελευταίων ημερών ήταν ότι η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει 1 δισεκατομμύριο παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις. Καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. 

Αντί να απαιτήσει αυτές τις επιδοτήσεις από αυτούς που χωρίς να δικαιούνται τις έλαβαν, τις φορτώνει στον Έλληνα φορολογούμενο. Αν το έδινε αυτό το ποσό στα καύσιμα η βενζίνα θα ήταν στο 1,7. Τέλος για να μη θεωρηθεί το άρθρο αυστηρά πολιτικό και κυρίως οικονομικό, θεωρούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι το πεδίο δοκιμών. Εκεί δοκιμάζονται οι μιντιακές και επικοινωνιακές πολιτικές σε εφημερίδες και άλλα μέσα για να προχωρήσουν παρακάτω. 

Κλείνοντας θα αναφέρουμε ένα κωμικοτραγικό παράδειγμα που το είδαμε στο πρωτοσέλιδο Αθηναϊκής Αθλητικής εφημερίδας και κάναμε ένα λεπτό να το κατανοήσουμε παρ’ ότι ήταν απλό αυτό που έγραφε.

 Συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ είχε χάσει από την Χρόνιγκεν μετά από καλή εμφάνιση ενώ ο Ολυμπιακός έκανε Τρίτη ήττα από την Σάλτσμπουργκ. Η εφημερίδα για να κρύψει την ανετοιμότητα του Ολυμπιακού , εστίασε στον ΠΑΟΚ και έγραψε «ότι προβλημάτισε» για μια ακόμη φορά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.