Η ρηχή δεξαμενή για την Εθνική και η νέα αποθέωση του «Ντέλια»

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Μαρτίου 2024

Μια χαρά τα πήγε η Εθνική με το Καζακστάν. Και ωραία μπάλα έπαιξε και άνετη νίκη πήρε και πάει με ακόμη πιο ανεβασμένο ηθικό για τον “τελικό” με τη Γεωργία. Μπράβο σε όλους τους διεθνείς που δεν έμειναν “κολλημένοι” στο πριμ που απαίτησαν, αλλά έκαναν αυτό που έπρεπε και με το παραπάνω, διώχνοντας τις σκιές που οι ίδιοι έριξαν πάνω τους με τις άγαρμπες διαπραγματεύσεις παραμονές του αγώνα.

Όλα καλά και ωραία λοιπόν και μακάρι με μια παρόμοια εμφάνιση την Τρίτη να πάρουν και το εισιτήριο για τα τελικά του Euro. Ελάτε, όμως, να επισημάνουμε για πολλοστή φορά κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο ούτε τώρα πρέπει να μείνει ασχολίαστο:

Από τους 16 διεθνείς που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πογέτ σ' αυτό το ματς, μόνο οι επτά αγωνίζονται στην Ελλάδα. Ο Ρότα, ο Ρέτσος, ο Μάνταλος, ο Μπακασέτας, ο Μασούρας, ο Κωνσταντέλιας και ο Ιωαννίδης. Κι αν ο Μπακασέτας δεν πήγαινε τον Ιανουάριο στον Παναθηναϊκό, θα ήταν έξι. Από αυτούς, μόνο τέσσερις, ο Μάνταλος, ο Μπακασέτας, ο Μασούρας και ο Ιωαννίδης ήταν στην αρχική ενδεκάδα.

Ο Πογέτ είχε καλέσει 27 παίκτες. Τέσσερις αποκλείστηκαν (μεταξύ αυτών και ο Κουλιεράκης, λόγω του τραυματισμού του) και έμειναν στην αποστολή 23. Από τους 27, λοιπόν, της προεπιλογής, μόνο οι 12 αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες. Ούτε καν οι μισοί. Και είπαμε: Μόνο τέσσερις βασικοί...

Είναι προφανές ότι οι ελληνικές ομάδες επιμένουν να μην τροφοδοτούν την Εθνική με παίκτες, διότι, πολύ απλά, δεν έχουν πολλούς Ελληνες στα ρόστερ τους. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι ως ένα βαθμό οι στυλοβάτες της Εθνικής, καθώς ο Αρης, δυστυχώς, έχει σχεδόν αποκλείσει το ελληνικό στοιχείο από το δικό του έμψυχο δυναμικό, αλλά και πάλι είναι μικρή η δεξαμενή των τεσσάρων “μεγάλων” από την οποία μπορεί να επιλέγει παίκτες ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι περισσότεροι από τους διεθνείς που παίζουν στο εξωτερικό σε ελληνικές ομάδες αναδείχτηκαν και από ελληνικές ομάδες μετακινήθηκαν. Δηλαδή ο Βλαχοδήμος, ο Διούδης, ο Τσιμίκας, ο Μπουχαλάκης, ο Κουρμπέλης, ο Σιώπης, ο Πέλκας, ο Γιακουμάκης, ο Τζόλης και ο Σάλιακας. Μόνο ο Μπάλντοκ ο Χατζηδιάκος, ο Μαυροπάνος και ο Παυλίδης ανατράφηκαν ποδοσφαιρικά σε ξένες ομάδες. Αλλά ακόμη και από αυτή τη σκοπιά να δούμε την όλη κατάσταση, είναι ελάχιστοι οι παίκτες που “εξάγει” το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί είναι λίγοι οι παίκτες που “παράγει”.

Νομίζω, ωστόσο, ότι μια ακόμη επισήμανση αξίζει τον κόπο. Στο δεύτερο ημίχρονο του προχθεσινού αγώνα έγινε εξοικονόμηση δυνάμεων, αφού δεν υπήρχε κανένας λόγος να φορτσάρει περισσότερο η Εθνική. Ωστόσο, ευκαιρίες δημιουργήθηκαν και μάλιστα αρκετές. Το πρόβλημα ήταν, όμως, ότι ο καθένας, από τη μέση και μπροστά, έπαιζε για τον εαυτό του. Ολοι ήθελαν να βάλουν κι αυτοί ένα γκολ. Ολοι εκτός από έναν. Τον Κωνσταντέλια. 

Φρεσκότατος, όπως μπήκε στο 62', έκανε πάρτι με τους Καζάκους. Εφευγε είτε με την ταχύτητά του, είτε με ντρίμπλες στον χώρο, έφτανε στην περιοχή τους και σερβίριζε ασίστ. Ο ένας μετά τον άλλον έχαναν τα γκολ, αλλά όταν εκείνοι βρέθηκαν σε θέση να βγάλουν την τελική πάσα δεν το έκαναν. Το ομαδικό πνεύμα πήγε περίπατο. Το σεβάστηκε και το υπηρέτησε μόνο ο “Ντέλιας” και μπράβο του.

ΥΓ. Η αποθέωση που γνώρισε (πάλι) ο πιτσιρικάς άσος του ΠΑΟΚ από μικρούς και μεγάλους στη Νέα Φιλαδέλφεια αποδεικνύει ότι ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει την ποιότητα, αλλά και ότι λατρεύει τους μποέμ χαρακτήρες που παίζουν ποδόσφαιρο χαμογελαστοί και σκορπούν χαμόγελα με τις ενέργειές τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.