Η πρώτη μετωπική του ΠΑΟΚ με την ομάδα του... δημοσίου

Δημήτρης Μπούζας21 Απριλίου 2022

Με σύστημα 3-6-1...ο δαφνοστεφανωμένος στην Τούμπα; Κάτι τέτοιο πληροφορηθήκαμε μέσα από τα ερυθρόλευκα Μέσα Ενημέρωσης. Η ναυαρχίδα του προέδρου με το αθλητικό της ένθετο μας ενημερώνει πως ο κόουτς των Πειραιωτών μετά την υπαναχώρηση του στη οποία υποχρεώθηκε, επιστρατεύοντας τον τιμωρημένο από τον ίδιο Μαντί Καμάρα, έχει αποφασίσει να παρατάξει την ομάδα του με τρεις κλασικούς σέντερ μπακ, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα νώτα του και να ακουμπήσει σε ένα αποτέλεσμα που κατά την άποψη του, θα του δώσει το πάνω χέρι στον επαναληπτικό και καθοριστικό αγώνα. 

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον μικρό και κατατοπιστικό απόσπασμα: «Τι ετοιμάζει ο Πορτογάλος για την Τούμπα; Η προετοιμασία αυτής της αναμέτρησης επί της ουσίας ξεκίνησε χθες (προχθες) το πρωί. Η «δοκιμή» όμως του αγωνιστικού πλάνου αναμένεται να γίνει στον Ρέντη το μεσημέρι, πριν από την ανακοίνωση της αποστολής και φυσικά το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι ότι ο κόουτς του Ολυμπιακού θα προχωρήσει σε αλλαγές. Με πρώτο υποψήφιο τον Κώστα Μανωλά που μπορεί να φέρει μαζί του και την διαφοροποίηση στο σχηματισμό: Ναι, αίσθηση για παρτίδα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Με Σωκράτη, Σισέ και Μανωλά στην καρδιά της άμυνας σε μια 3-6-1 εκδοχή. Και σε μια συγκυρία που θέλει τους ερυθρόλευκους να έχουν δεχθεί γκολ σε όλα τα επίσημα ματς από τις 27/2 και την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ (2-0)».

Δεν ξέρουμε αλλά υποθέτουμε πως ο Λουτσέσκου έχει κατά νου κάτι τέτοιο και ως εκ τούτου θα είναι απόλυτα προετοιμασμένος πως θα αντιδράσει.

Πέρα όμως από το αγωνιστικό κομμάτι, θα πρέπει στο συγκεκριμένο παιχνίδι και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά του κόσμου, να επιδειχθεί μια αυξημένη ετοιμότητα στο θέμα της αντιμετώπισης της όποιας προσπάθειας γίνει για να διαταραχθεί το «κλίμα». Με δεδομένο ότι το παιχνίδι – όπως και όλα τα αντίστοιχα παιχνίδια με τον συγκεκριμένο αντίπαλο – είναι υψηλής επικινδυνότητας και «προσφέρεται» για εκμετάλλευση από οποιονδήποτε σαλεμένο ή συνειδητό προβοκάτορα. Μεγάλη προσοχή και άμεση αντίδραση όχι μόνο από τους σεκιουριτάδες, αλλά και από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Στο περιθώριο βέβαια της επικαιρότητας πέρασαν και τα γενέθλια (96 χρόνια από την ίδρυση) του λαοφιλέστατου προσφυγικού συλλόγου. Μια επιτομική αναφορά στον επαναστάτη ΠΑΟΚ την κράτησα σαν επίλογο του σημερινού σημειώματος, νιώθοντας την υποχρέωση να εξομολογηθώ πως θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί από παιδάκι και από τότε που φόρεσα την ασπρόμαυρη φανέλα με τα τσικό του ΠΑΟΚ και μέχρι σήμερα, έζησα πάνω από μισό αιώνα (60 χρόνια και βάλε) τους καημούς και το μεγαλείο του. «Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν το περίφημο Συντριβάνι όπου εγκαινιάστηκε το 1932 σε φιλικό παιχνίδι με τον Ηρακλή, ενώ το 1959 είναι ένας σταθμός στην ιστορία του συλλόγου, καθώς στις 9 Αυγούστου κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο μπάσκετ και λίγο αργότερα στις 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η ιστορική έδρα της Τούμπας σε φιλικό με την ΑΕΚ. Το 1972 (5/7) έρχεται το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου: το Κύπελλο Ελλάδας (νίκη στον τελικό με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο στάδιο «Καραϊσκάκη») με προπονητή τον Λες Σάνον, ενώ το 1976 (9/5) ήρθε η ώρα για το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, που σφραγίστηκε με το γκολ του Νέτο Γκουερίνο (1-0) στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για την ομάδα του Γκιούλα Λόραντ. Το δεύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία του συλλόγου ήρθε το 1985 με την ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ και το τρίτο το 2019 με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και με το αήττητο νταμπλ. Συνολικά ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει εκτός των τριών πρωταθλημάτων και οκτώ κύπελλα (1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019, 2021), ενώ ανέδειξε ποδοσφαιριστές τεράστιας αξίας και ποιότητας όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Σταύρος Σαράφης, ο Τερζανίδης, ο Ιωσηφίδης, ο Παρίδης και δεκάδες άλλοι αξιολογότατοι. Το τμήμα μπάσκετ εκτός των δύο πρωταθλημάτων (1959, 1992) έχει και τρία κύπελλα (1984, 1995, 1999) αλλά και δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, το Κύπελλο Κυπελλούχων (1991) και το Κόρατς (1994). Ο Ιβάν Σαββίδης στις 10 Αυγούστου του 2012 πήρε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και άνοιξε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της λαοφιλέστατης ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί και να προστεθεί σε όλα αυτά και η φετινή πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και στο θεσμό του Κόνφερενς Λιγκ. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ όμως διαθέτει σε άντρες και γυναίκες τμήματα σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, σαρώνοντας τίτλους και μεγάλες διακρίσεις».

ΥΓ1: Σύντομα ελπίζω πως θα καταφέρω να ολοκληρώσω μια προσπάθεια (τάμα ζωής). Μάζεψα θραύσματα μνήμης και βιωματικές εμπειρίες σε ένα βιβλίο που αναφέρεται σε άγνωστα γεγονότα, αλλά και στους ξεχασμένους άγνωστους στρατιώτες της ιδέας του ΠΑΟΚ που έστησαν τον ποδοσφαιρικό θρύλο της προσφυγιάς.

ΥΓ2: Σαρωτική νίκη του Μελισσανίδη επί των ΜΜΕ του Μαρινάκη, τον οποίο δικαστικά εκπροσωπούσε ο αγαπημένος του Αλέξης Κούγιας. Ο «τίγρης» κέρδισε 4 δίκες με αντίστοιχες καταδίκες των «Παραπολιτικών», του «in.gr», των «Νέων» και του «Βήματος». Και εις άλλα με υγεία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.