Η πόλη μπορεί να νικήσει το «κακό» μόνο «ενωμένη» και να το πιστέψει

Δημήτρης Μπούζας06 Φεβρουαρίου 2022

Συγκλονίζει η γενναιοψυχία του χαροκαμμένου πατέρα του Άλκη, Αριστείδη, με την πρόταση που μπορεί να αποτελέσει φάρο και πυξίδα για τους μοιραίους και άβουλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης.

Δεν χρειάζεται να σας γυρίσω πολύ πίσω για να σας υπενθυμίσω την άποψη που κατέθεσα αμέσως μετά το έγκλημα. Γιατί δεν πέρασαν παρά μόνον λίγα 24ωρα. 

Ο τίτλος του σχολίου ήταν «Κυνηγήστε τους και τσακίστε τους χωρίς έλεος, η πόλη πρέπει να απαλλαγεί από τους φονιάδες». Θα μου επιτρέψετε όμως να αναδημοσιεύσω ένα μέρος του κειμένου για ένα και μόνο λόγο. 

Για να διαπιστώσετε ότι κάποια πράγματα που έχουν σχέση με την οπαδική βία είναι τόσο συνηθισμένα και γνώριμα στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές, που θεωρείται ανεπίτρεπτο, επικίνδυνο και άκρως μοιραίο να μην λαμβάνονται υπόψιν έστω και προληπτικά:

«Η συμπρωτεύουσα για τρίτη φορά υποχρεώνεται να σκύψει το κεφάλι, να γονατίσει και στεγνώνοντας την ψυχή της να αποχαιρετήσει με σπαραγμό ένα ακόμη θύμα. Θύμα της ίδιας κατάρας και παρόμοιας και αρρωστημένης εγκληματικής συμπεριφοράς κάποιων καθαρμάτων. 

Βυθισμένη η Θεσσαλονίκη στο σκοτάδι και στο πένθος, αλλά και ανήσυχη και δικαιολογημένα προβληματισμένη, αναρωτιέται μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει αυτή η παράνοια και αν ποιοι και κατά πόσο ευθύνονται για τις μέχρι σήμερα επώδυνες συνέπειες. Το κακό ξεκίνησε με τον φόνο του οπαδού του ΠΑΟΚ (Νάσος Κωνσταντίνου) για να συνεχιστεί με τη διπλή απώλεια της Αρειανής οικογένειας (Τόσκο και Άλκης). 

Το γιατί δεν σταμάτησε την πρώτη φορά και γιατί ακολούθησε και δεύτερη και μάλιστα πολύ γρήγορα η τρίτη, είναι ένα ερώτημα στο οποίο πολλοί οφείλουν να απαντήσουν. Ανάμεσα τους και πρώτοι στη λίστα οι διωκτικές Αρχές και η ελληνική δικαιοσύνη. 

Από κοντά και στη σειρά οι ΠΑΕ, οι οργανωμένοι σύνδεσμοι και τα ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής βέβαια οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι τελευταίοι. Γιατί είχαν το θάρρος παρά το γεγονός ότι δεν είχαν και μεγάλο μερτικό ευθύνης, να αναλάβουν ότι τους αναλογούσε σαν υποχρέωση, υποσχόμενοι να γίνουν περισσότερο προσεκτικοί και θαρραλέοι από εδώ και πέρα. 

Οι υπόλοιποι σιώπησαν. Προσωπικά θεωρώ πως η αστυνομία πολύ εύκολα θα βρει τους ενόχους και ότι η μπάλα στη συνέχεια θα παιχτεί στο γήπεδο της δικαιοσύνης. Αν ήθελα κάτι να προσθέσω σε ότι αφορά την αστυνομία και να εξηγήσω γιατί είμαι τόσο σίγουρος ότι θα βρει τους ενόχους, θα μπορούσα να υποστηρίξω μετα γνώσεως ότι γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο στον οποίο κινούνται οι συγκεκριμένοι αυτοαποκαλούμενοι οπαδοί και τα επικίνδυνα αλλοεθνή συμπληρώματα τους. 

Για τη δικαιοσύνη το νέο αποτρόπαιο έγκλημα αποτελεί ένα σοβαρό διακύβευμα για την αξιοπιστία της. Κι αυτό, γιατί υπήρξαν στο παρελθόν σχετικές περιπτώσεις για τις οποίες οι αντίστοιχες ποινές διευκόλυναν αφάνταστα τους ενόχους. 

Ερμηνεύοντας ωστόσο τα αισθήματα της κοινωνίας της πόλης, αποτολμώ να περάσω το μήνυμα εκείνο που διατύπωσα ακριβώς στον τίτλο του σημερινού σχολίου. Οτι δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον άλλα όρια ανοχής αυτής της κατάρας. Η εντολή ως εκ τούτου της κοινής γνώμης λέει: «Κυνηγήστε τους και τσακίστε τους χωρίς έλεος». Απλά πράγματα».

Οπως διαπιστώσατε τονίσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αστυνομία θα συλλάβει σε χρόνο ρεκόρ τους υπόπτους γιατί τους γνωρίζει καλά, όπως το ίδιο καλά γνωρίζει και τον χώρο στον οποίο κινούνται. Επίσης αναφερθήκαμε στην πιθανή συμμετοχή αλλοεθνών χουλιγκάνων που έχουν εισχωρήσει και καπελώσει πολλούς από τους συνδέσμους οπαδών.

 Χθες ωστόσο έγινε η προαναγγελθείσα σύσκεψη στην Εισαγγελεία της πόλης με τον κ. Παναγιωτόπουλο να ανταλάσσει απόψεις με τους τρεις «μεγάλους» της συμπρωτεύουσας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί «λύση» στο τεράστιο πρόβλημα (θαρρείς και είναι η πρώτη φορά). 

Το τι ειπώθηκε είμαι σίγουρος πως ήδη θα το έχετε πληροφορηθεί από το διαδύκτιο ή από κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές. Το τι πρόκειται να γίνει; Ας μου επιτρέψετε να μην είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και το έχουμε ξαναζήσει όλοι. 

Ως εκ τούτου αν με ρωτήσετε τι θα θεωρούσα σημαντικό και ικανό να αλλάξει τα πράγματα και την εικόνα που έχουμε κάθε φορά που συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, θα σας παραπέμψω στην πρόταση που έκανε ο Αριστείδης Καμπανός, ο γενναιόψυχιος και υψηλόφρων πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη, ο οποίος στεγνώνοντας την ψυχή του και το δάκρυ του, ορμήνεψε τους Σαλονικείς προς τα που να κοιτάξουν.

 Λέγοντας τους ξεκάθαρα ότι αυτό το κακό μπορεί να νικηθεί μόνο εάν εσείς είστε ενωμένοι. Θα προσθέταμε εμείς και αν το πιστέψετε. Φωτεινός φάρος και πυξίδα ο λόγος, οι σκέψεις και το όραμα του. Ευχόμαστε να το εκτιμήσουν κάποιοι μοιραίοι και άβουλοι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.