Η περίοδος της καραντίνας στην ΕΠΣΜ

Metrosport Team19 Μαΐου 2020

Η διακοπή των Πρωταθλημάτων λόγω του κορωνοιού επηρέασε όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Τα παιχνίδια του σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου αναβλήθηκαν λόγω κρουσμάτων βίας ενώ την Πέμπτη 12 Μαρτίου η ΕΠΣΜ ανακοίνωσε την αναβολή των αγώνων του Σαββατοκύριακου 14 – 15 Μαρτίου σε εφαρμογή των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 Λίγες ώρες αργότερα και η ΕΠΟ ανακοίνωσε την αναστολή της διεξαγωγής όλων ανεξαιρέτως των εθνικών πρωταθλημάτων για τα οποία έχει την ευθύνη διοργάνωσης (Γ' Εθνικής κατηγορίας και Γυναικών), καθώς και όλων των διοργανώσεων αρμοδιότητας και ευθύνης των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων όλης της χώρας. Από τις 10 Μαρτίου με κοινή Υπουργική Απόφαση υπήρξε η επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο.

 Πολλοί δήμοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων τους ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού

 και από τις 14 Μαρτίου υπήρξε προσωρινή απαγόρευση και στις προπονήσεις όλων των ομάδων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Παράγοντες και προπονητές όσο περνούσαν οι μέρες κατέθεταν τις απόψεις τους για το τι θα έπρεπε να ισχύσει για τα Πρωταθλήματα όπως π.χ. Να θεωρηθούν λήξαντα και να αρχίσουν εκ νέου τη νέα περίοδο, να επικυρωθούν οι βαθμολογίες ως έχουν, θα είναι αλλοίωση των Πρωταθλημάτων αν ισχύουν οι τωρινές βαθμολογίες, άλλοι έλεγαν «μας λείπει το ποδόσφαιρο, ότι θα πρέπει να κριθούν οι θέσεις ανόδου-υποβιβασμού στα γήπεδα και θα πρέπει να παίξουμε  και μετά τις 15 Μαΐου», ή ακόμη να θεωρηθούν τα Πρωταθλήματα ως μη διεξαχθέντα.

Το γκάλοπ του metrosport. gr

Οι ομάδες άρχισαν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στην ΕΠΣΜ ενώ σε γκάλοπ που διοργάνωσε το metrosport. gr στις 24 Απριλίου πρώτα στις προτιμήσεις ήταν τα εξής: Το 22% ζητούσε να γίνουν μόνο κάποια παιχνίδια ανόδου, το 20% να γίνουν αγώνες μετά τον Αύγουστο και το 16% να μην γίνουν αγώνες και να ανεβούν παραπάνω ομάδες από αυτές που προβλέπει η προκήρυξη ενώ συνολικά το 41% δεν ήθελε να γίνουν καθόλου παιχνίδια. Οι αντικρουόμενες απόψεις καλά κρατούσαν και φραγμό σε όλα αυτά δίνει στις 30 Απριλίου η απόφαση της ΕΠΟ για αναστολή των Πρωταθλημάτων και επικύρωση των βαθμολογιών ως είχαν την ημερομηνία διακοπής των Πρωταθλημάτων. Πλέον δίνεται στις Ενώσεις η δυνατότητα να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά για τις θέσεις ανόδου και υποβιβασμού. Για τον θεσμό του Κυπέλλου η απόφαση της ΕΠΟ είναι ο εκπρόσωπος κάθε Ενωσης στο κύπελλο Ελλάδας να βγει με κλήρωση. Οσον αφορά την ΕΠΣΜ θα συζητηθεί να γίνει αυτός ο αγώνας και να αποτελέσει τον εναρκτήριο της νέας περιόδου.

Ο Σάββας Δημητριάδης μιλάει για έναρξη των Πρωταθλημάτων κατά τον Νοέμβριο και για Πρωταθλήματα με περισσότερους ομίλους και μικρότερη χρονική διάρκεια των Πρωταθλημάτων κάτι που θα μειώσει και τα έξοδα των ομάδων.

Με συνέντευξη του στη Metrosport ο πρόεδρος της επιτροπής Πρωταθλημάτων Δημήτρης Σίσκος αναφέρει προτάσεις που έχουν κατατεθεί για άνοδο π.χ. των δύο πρώτων σε Α1, Α και Β κατηγορία και των τριών πρώτων στην Γ κατηγορία είτε για την απευθείας άνοδο των πρώτων σε Α1, Α’ και Β’ και των δύο πρώτων στην Γ’ κατηγορία, αλλά για το επιπλέον εισιτήριο να υπάρξει κλήρωση με την συμμετοχή των ομάδων που είναι από την 2η μέχρι την 5η θέση με την προϋπόθεση ότι ο πέμπτος θα απέχει από τον δεύτερο μέχρι και έξι βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση την απόφαση για το τι θα ισχύσει θα έπαιρνε το διοικητικό συμβούλιο. Ο Δημήτρης Σίσκος αναφέρεται και στην επόμενη μέρα και κάτω από ποιες συνθήκες θα πρέπει να διεξάγονται οι αγώνες, ενώ είχαν προηγηθεί οι οικονομικές προτάσεις της ΕΠΣΜ προς την πολιτεία για ενίσχυση των σωματείων.

Νέος κύκλος συζητήσεων

Ο τρόπος προβιβασμού-υποβιβασμού ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων καθώς πολλοί δεύτεροι θέλουν να ανεβούν απευθείας και χωρίς κλήρωση και αντίστοιχα οι ομάδες που ήταν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση από την στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν αγώνες επιθυμούν την κλήρωση.

Η θέση της Metrosprort

Μια μέρα πριν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΜ η εφημερίδα Metrosport ανέφερε:

Ευχαριστημένοι όλοι αποκλείεται να είναι καθώς το απότομα σταμάτημα των Πρωταθλημάτων άφησε εκκρεμότητες σε όλες τις κατηγορίες. Η πρόταση της Metrosport είναι αν είναι δυνατόν, να ανεβούν περισσότερες ομάδες από την Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία.

Αναφορά γίνεται στο δίκιο των δεύτερων: «Η ΕΠΟ αναφέρει ότι τα Πρωταθλήματα περαιώθηκαν και ισχύουν οι βαθμολογίες ως έχουν. Αυτό θέλουμε να εφαρμοστεί. Να εφαρμοστούν οι νόμοι και όχι να παιχτούν τα πάντα σε μια ζαριά. Οι αγώνες κρίνονται στα γήπεδα». Το δίκιο των ομάδων που έκαναν ρεπό:

«Εμείς κάναμε ρεπό και οι άλλοι δεν έκαναν». Το δίκιο των τρίτων γενικότερα: «Το Πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε. Η διαφορά μας ήταν στον ένα βαθμό ή στους τρεις βαθμούς. Είχαμε καλύτερο πρόγραμμα, θα παίζαμε με τον δεύτερο και μπορεί να τον κερδίζαμε». Το δίκιο των τεταρτοπέμπτων: «Η ομάδα ήταν σε αγωνιστική άνοδο και θα μπορούσε να διεκδικήσει την άνοδο μέσω των πλέι οφ. Να ανεβούν και οι πέντε πρώτοι».

Η απόφαση της ΕΠΣ Μακεδονίας

H ΕΠΣ Μακεδονίας, αναλογιζόμενη τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα σωματεία της μέχρι την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων προχώρησε ουσιαστικά σε προβιβασμό όλων των ομάδων που θα έμπαιναν στην κληρωτίδα, δηλαδή αυτών που ήταν από την 2η μέχρι την 5η θέση, με την προϋπόθεση ότι απείχαν από τον δεύτερο μέχρι και έξι βαθμούς σε Α1, Α’ και Β’ κατηγορία και αντίστοιχα αυτών που ήταν στις θέσεις 3-6 στη Γ’ κατηγορία, εφόσον απείχαν μέχρι έξι βαθμούς από τον τρίτο. Από την άλλη υποβιβάστηκαν οι ομάδες που απείχαν πάνω από έξι βαθμούς από τον προτελευταίο της βαθμολογίας. 51 συνολικά ομάδες πήραν το εισιτήριο της ανόδου, ενώ δεν υπήρξε καμία απόφαση για την Α1 λόγω και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την έφεση της ΑΕ Ευόσμου. Μετά από δύο μήνες μαυρίλας λόγω και του κορωνοιού οι ομάδες που πήραν την άνοδο χαμογέλασαν και αυτή η επιτυχία θα της δώσει κουράγιο για τη συνέχεια. Ηταν μια ανάσα για πολλές από αυτές.

Οι παραπονούμενοι

Πάρα πολλές ομάδες χάρηκαν αλλά υπάρχουν και οι παραπονούμενοι. «Λέει πουθενά ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορά έξι βαθμών»; ανέφερε ο Αντώνης Χαραλαμπίδης από πλευράς Ατλαντα. Ο Αστέρας Αμπελοκήπων ρωτάει με ποιο κριτήριο υπήρξε η απόφαση των έξι βαθμών. Οσον αφορά τον έκτο Οδυσσέα τονίζει ότι η διαφορά του από τον δεύτερο ήταν έξι βαθμούς και θα έπρεπε να ανεβεί και αυτός. Ο προπονητής του Καλοχωρίου επισήμανε ότι η στιγμή που η ομάδα του στερήθηκε την άνοδο ήταν όταν έχασε από τον Πεντάλοφο στην τελευταία φάση του αγώνα και μαζί χάθηκε η διαφορά των έξι βαθμών. Οσον αφορά την Ανανεωτική κίνηση απευθυνόμενη προς την ΕΠΣΜ τόνιζε: « Περάσατε μεθοδευμένα αυτό που έχετε ήδη αποφασίσει. Θεωρείτε τους παράγοντες υποχείρια σας μόνο για να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα σας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.