Η ώρα της «La Fabrica»: Η ακαδημία της Ρεάλ που κάνει πάταγο

Χρύσανθος Δοβλέτογλου11 Μαΐου 2020

«Ξεχάστε» την «La Masia», την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Το «εργοστάσιο» νεαρών παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται μετά τον κορωνοϊό, λόγω της οικονομικής κρίσης, να κάνει πάταγο. Η λεγόμενη «La Fabrica» (σ.σ. σημαίνει εργοστάσιο) ετοιμάζεται να προμηθεύσει τα επόμενα χρόνια την μεγάλη ομάδα με αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που ασχολούνται με το ισπανικό ποδόσφαιρο αναφέρουν με σιγουριά ότι, πλέον, τα τμήματα υποδομής της Βασίλισσας είναι πιο επιτυχημένα από των Καταλανών.

41 παίκτες από την ακαδημία της Ρεάλ στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης

Η πασίγνωστη ισπανική εφημερίδα AS μέτρησε 41 παίκτες στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που προέρχονται από την ακαδημία της Ρεάλ. Μεταξύ αυτών, είναι οι Μάρκος Αλόνσο της Τσέλσι, ο Χουάν Μάτα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Φαμπίνιο της Λίβερπουλ, ο Τζότα της Άστον Βίλα και ο Φεμένια της Γουότφορντ. Υπάρχουν, επίσης, 42 ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής των Μαδριλένων που αγωνίζονται στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 8% των παικτών της La Liga έχει περάσει από την «La Fabrica».

* Η AS μέτρησε 41 παίκτες στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που προέρχονται από την ακαδημία της Ρεάλ

Επί του παρόντος μόνο έξι στην πρώτη ομάδα προέρχονται από την ακαδημία. Οι Λούκας Βάσκεζ, ο Ντάνι Καρβαχάλ και ο Νάτσο βρίσκονται στο κλαμπ από μικρή ηλικία, ενώ ο τελευταίος είναι ο μοναδικός που δεν δόθηκε δανεικός μέχρι να φτάσει να αγωνίζεται με τους «μεγάλους». Αλλά η διοίκηση της Ρεάλ έχει από καιρό κάνει σαφές ότι δεν γίνεται κάτι λάθος με την «παραγωγή». Η σχετικά καλή οικονομική κατάσταση του συλλόγου, τονίζουν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί ποδοσφαιριστές από την ακαδημία πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές.

Το 2019 εννιά από τα 13 τμήματα της ακαδημίας κέρδισαν τα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους. Η ποιότητα υπάρχει σε αφθονία, αλλά αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι είναι δυνατό κάθε νεαρός να φτάσει στους 23 που καταλήγουν να αντιπροσωπεύουν την πρώτη ομάδα κάθε σεζόν. Εάν, άλλωστε, ο σύλλογος κερδίζει χρήματα με την πώληση ποδοσφαιριστών που δεν φτάνουν ποτέ στην μεγάλη ομάδα, τότε το μοντέλο εξακολουθεί να είναι επιτυχημένο. Είναι ενδεικτικό, ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Μάρκος Γιορέντε παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 40 εκατομμύρια ευρώ.

300 εκατομμύρια από πωλήσεις νεαρών την τελευταία δεκαετία

Στο παρελθόν, παίκτες όπως ο Αλβάρο Μοράτα και ο Χεσέ Ροντρίγκεζ δόθηκαν στην Τσέλσι και στην Παρί Σεν Ζερμέν αντίστοιχα. Βέβαια, έχουν γίνει και λάθος εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, ο Ντάνι Παρέχο πουλήθηκε στη Χετάφε με μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ. Η Βαλένθια αργότερα τον κοστολόγησε 40 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ο Ραούλ ντε Τόμας μετακόμισε στη Μπενφίκα για 25 εκατομμύρια ευρώ πέρσι, η ισπανική εφημερίδα ABC άθροισε τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της Ρεάλ την τελευταία δεκαετία από την πώληση των νέων αστέρων και το αποτέλεσμα ήταν 300 εκατομμύρια ευρώ!

Με ένα νέο οικονομικό τοπίο στον ορίζοντα για όλα τα κλαμπ της LaLiga μετά το τέλος της πανδημίας, αναμένεται να πέσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Απλώς, την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα. Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι στο ισπανικό ποδόσφαιρο θα υπάρξει έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εάν δεν ολοκληρωθεί αυτή η σεζόν και έχει προτείνει να... ξεχαστούν οι αγορές ποδοσφαιριστών και να δουν τις ακαδημίες τους. Στην Ρεάλ παίκτες όπως ο φουλ μπακ, Ακράφ Χακίμι, της Ντόρτμουντ και ο Μάρτιν Οντεγκααρντ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα.

Αυτοί οι ταλαντούχοι έρχονται από πίσω 

Υπάρχουν, φυσικά, και άλλοι από πίσω. Το ταλέντο της Ισπανίας Under 17 και Under 19, Αντόνιο Μπλάνκο, θεωρείται ένα από τα μεγάλα αστέρια της β' ομάδας της Βασίλισσας. Η ικανότητά του να οργανώνει το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή και να σκοράρει εντυπωσιακά γκολ από απόσταση τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Μιγκέλ Μπαέθα είναι ακόμη ένας που φαντάζει αρκετά ταλαντούχος για να χτυπήσει την πόρτα της μεγάλης ομάδας της Ρεάλ. Έχει σημειώσει εννέα γκολ αυτή τη σεζόν, μια αξιοπρεπή απόδοση για κάποιον που συχνά παίζει πιο πίσω από τον κεντρικό επιθετικό.

Επίσης, γίνεται σπουδαία δουλειά στο τμήμα σκάουτινγκ. Τον Ιανουάριο, ο διεθνής Βραζιλιάνος, Ζέσους Ρεϊνιέρ, μεταγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τον ανακάλυψε ο Τζουνί Καλαφάτ, επικεφαλής σκάουτερ. Ήταν, επίσης, αυτός που έφερε τους Ροντρίγκο Γκόες, Βινίσιους Τζούνιορ, Μάρτιν Οντεγκάαρντ, Τέικ Κούμπο και Βαλβέρδε τα τελευταία χρόνια. Κάποτε, μία μετάβαση σε ένα άλλο κλαμπ θα ήταν σαν... λύτρωση για αυτούς τους παίκτες. Αλλά όπως διαμορφώνεται το μέλλον στο ποδόσφαιρο, μετά τον κορωνοϊό, έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να φτάσουν στην πρώτη ομάδα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.