Η μεγαλύτερη ζημιά για την ελληνική διαιτησία

Κυριάκος Θωμαϊδης11 Σεπτεμβρίου 2022

Ο τραγέλαφος με την υπόθεση της ανάκλησης του ορισμού Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ, θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις για το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας.

Καταρχήν αποδομήθηκε πλήρως ο ρόλος του Ελληνα διαιτητή. Υποτίθεται ότι μετά από επτά χρόνια διεθνούς επιτροπείας, θα υπήρχε άμεσα ένα μεταβατικό στάδιο ώστε σιγά – σιγά να ξεφύγουμε από τον ορισμό των ξένων διαιτητών. Το προανήγγειλε δημοσίως τον Ιούλιο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, πριν καν διαλέξει αρχιδιαιτητή.

Όταν ήρθε ο Στιβ Μπένετ, η επωδός ήταν ότι «πρέπει να επαναφέρουμε τους Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι». Την ίδια στιγμή, η Λίγκα δήλωνε ότι ακόμα οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει.

Αν ο κ. Μπένετ ήθελε τον Σιδηρόπουλο ή τον Παπαπέτρου να σφυρίξουν σ' ένα ντέρμπι, θα μπορούσε να αρχίσει από το Αρης – ΠΑΟΚ. Δεν το τόλμησε. Αρα δεν μπορούσε να το κάνει ούτε στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι βρίσκονται για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Δικαίως ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε. Και ακολούθησαν οι αντιδράσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Όμως η ΚΕΔ έχει ανεξάρτητη λειτουργία, η οποία είναι κατοχυρωμένη και νομοθετικά και καταστατικά. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή της.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαλτάκος προχώρησε σε «σύσταση» προς τον κ. Μπένετ «για να μη διαταραχθεί το πρωτάθλημα». Αν ο Αγγλος αρχιδιαιτητής είχε πράγματι καλοσκεφτεί τον ορισμό Σιδηρόπουλου ως ένα μεταβατικό στάδιο επαναφοράς των Ελλήνων διαιτητών, θα επέμενε στην αρχική του άποψη. Αντίθετα, οπισθοχώρησε και εκτέθηκε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες της διαιτησίας που ισχυρίζονται ότι ο κ. Μπένετ όφειλε ταυτόχρονα με τον ορισμό του Γκεόργκι Καμπάκοφ, να υποβάλλει και την παραίτησή του. Όμως ποιος αφήνει τριακόσια χιλιάρικα σε τέτοιες εποχές;

Μετά την τελευταία εξέλιξη , είναι πολύ δύσκολο οι Ελληνες διαιτητές να εμπιστευτούν τον κ. Μπένετ. Όπως πέταξε στα σκουπίδια τον Σιδηρόπουλο, πολύ ευκολότερα μπορεί να το κάνει και με τον καθένα. Πλέον οι εν ενεργεία διαιτητές νοιώθουν απολύτως απροστάτευτοι.

Κι όταν υπάρχει τέτοια ανασφάλεια, συνήθως τρέχουν σε ξένες αγκαλιές. Θα ψάξουν καταφύγιο σε ισχυρούς παράγοντες ώστε να μην χάσουν το δρόμο της προσωπικής ανέλιξής τους.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που προκλήθηκε από την ανάκληση του ορισμού Σιδηρόπουλου. Πήγε να γίνει ένα βήμα μπρος και έγιναν δύο βήματα πίσω.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.