Η μαγική Ρόμα του 2001

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος17 Ιουνίου 2020

Το τρίτο και τελευταίο μέχρι στιγμής Πρωτάθλημά της στην Ιταλία πανηγύρισε σαν σήμερα το 2001 η Ρόμα. Μια ομάδα… μαγική.

Εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, παίκτες εμβέλειας και στον πάγκο ένας μαέστρος. Χρειάζεται το όνομα, η βαριά φανέλα και η δύναμη του κόσμου. Η Ρόμα του 2000-01 ήταν ομάδα που είχε προορισμό την κορυφή. Και έφτασε σ’ αυτήν στις 17 Ιουνίου 2001, κερδίζοντας την Πάρμα με 3-1 στο γεμάτο από 75.000 διψασμένους οπαδούς της Ολίμπικο.


«Γεμάτη» ομάδα

Ήταν μια

ομάδα «γεμάτη». Δεμένη και με αρκετές

επιλογές, παρ’ ότι ο Φάμπιο Καπέλο που

την οδήγησε στο τρίτο της Scudetto,

κράτησε σταθερά έναν συγκεκριμένο

«κορμό» στα περισσότερα παιχνίδια. Ο

Φραντσέσκο Αντονιόλι μπορεί να μην ήταν

το μεγάλο όνομα, αλλά υπερασπίστηκε

σωστά την εστία της. Αν

και οι Ιταλοί φημίζονται για την άμυνά

τους, σ’ εκείνη τη Ρόμα ο Καπέλο

εμπιστεύτηκε κυρίως ξένους. Και πώς να

μην το κάνει όταν στο ρόστερ μετρούσε

τους Βραζιλιάνους: Αλνταΐρ, Καφού και

Ζάγκο, τον Αργεντινό Σάμουελ και τους

Γάλλους Καντελά και Ζεμπινά;

Στη μεσαία γραμμή δέσποζε η τριάδα Κριστιάνο Τζανέτι, Έμερσον και Τομάζι, ο Φραντσέσκο Τότι στα 24 του ήδη ήταν αρχηγός και κινητήριος μοχλός συμμετέχοντας στο γκολ ή τροφοδοτώντας τον Βιτσέντζο Μοντέλα και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Στο πλούσιο ρόστερ της με ουσιαστική δουλειά και πολλές βοήθειες οι Μάρκος Ασουνσάο, Χιντετόσι Νακάτα και Μάρκο Ντελβέκιο έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε μια επιτυχία που «μιλούσε» από νωρίς. Ήταν αδύνατο να μην χαρακτηριστεί φαβορί για τον τίτλο η Ρόμα έχοντας μόλις δύο ήττες (από Μίλαν και Ίντερ) μέχρι την 24η αγωνιστική εκείνης της σεζόν...


Η «σφραγίδα»

Όλα κρίνονται στο φινάλε. Η Γιουβέντους έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι μια ομάδα που δεν θα παρατήσει μια μάχη τίτλου όσο υπάρχουν πιθανότητες. Η «Γηραιά Κυρία» έκανε το δικό της title race πιέζοντας τη Ρόμα ως το τέλος. Οι «Μπιανκονέρι» τερμάτισαν αήττητοι στα τελευταία τους 11 ματς (7 νίκες-4 ισοπαλίες) φτάνοντας στο -2 από τη Ρόμα η οποία στα τελευταία της 9 ματς πέτυχε μόνο 4 νίκες. Όλα όμως εξαρτήθηκαν από την ίδια. Φινάλε κόντρα στην Πάρμα στο γεμάτο Ολίμπικο. Με νίκη ότι κι αν γίνει η Ρόμα είναι Πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της. Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ άνοιξε νωρίς το σκορ για τη Γιουβέντους (6’) κόντρα στην Αταλάντα, όμως οι «Τζαλορόσι» έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους με τον Τότι να σκοράρει στο 19’ και να ακολουθούν τα γκολ των υπόλοιπων δύο της «τριπλέτας» (39’ Μοντέλα, 78’ Μπατιστούτα) που έβαλαν τη «σφραγίδα» της στέψης.
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.