Η λύση για τη βία δεν βρίσκεται μόνο στο ιδιώνυμο

Κυριάκος Θωμαϊδης04 Ιουλίου 2021

Τα ελληνικά γήπεδα ανοίγουν για τους φιλάθλους μετά από ενάμιση περίπου χρόνο. Χωρίς καμία προπαρασκευή στα ακανθώδη ζητήματα της βίας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να αντιγράψει έναν προκάτοχό του, τον Γιώργο Ορφανό. Επανέφερε το ιδιώνυμο, το οποίο στέλνει κατευθείαν στη φυλακή την παραβατική συμπεριφορά του οπαδού. Αρκεί;

Η απάντηση είναι, κατηγορηματικά όχι. Όταν δεν υπάρχουν τα εργαλεία που θα συνόδευαν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι αδύνατον να δημιουργηθούν συνθήκες επανεκκίνησης αποτροπής.

Αυτή η ευρωπαϊκή σύμβαση υπογράφηκε από τη χώρα μας πριν από 5 χρόνια. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της. Ουδεμία προσπάθεια έγινε για να στελεχωθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα λειτουργούσε για να μειωθούν τα κρούσματα βίας ούτε αναπτύχθηκαν μηχανισμοί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα.

Οι θεατές επιστρέφουν στα ελληνικά γήπεδα και μαζί τους οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ. Πρόκειται για τη Διαρκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Βίας, εγχώριο εφεύρημα του 1984, πετυχημένο για την εποχή του, αλλά πλήρως απαρχαιωμένο πλέον.

Τη ΔΕΑΒ έχει υπηρετήσει με συνέπεια ο πρώτος της πρόεδρος, ο Γιώργος Παντελάκης. Αφησε πετυχημένο έργο και άνοιξε δρόμους για την αντιμετώπιση της βίας.

Πέρασαν πάνω από 35 χρόνια και κανείς δεν έβαλε έστω ένα λιθαράκι. Οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ λαμβάνουν ως αποζημίωση 19 ευρώ! Αρα ο μόνος λόγος για να κάνουν αυτή τη δουλειά είναι είτε το ψώνιο τους είτε για να μπουν στο γήπεδο να δουν το ματς.

Παράλληλα διορίζονται ντόπιοι παρατηρητές, οι οποίοι δεν τολμούν να γράψουν στις εκθέσεις τους επιβαρυντικά στοιχεία για τη γηπεδούχο ομάδα. Το σκέφτεστε τι έχει να γίνει αν συναντηθούν στο καφενείο του χωριού ή στην καφετέρια της πόλης με τους τοπικούς παράγοντες;

Ο θεσμός έχει αποστεωθεί σε τέτοιο βαθμό που κανείς πλέον δεν βλέπει σε τι είναι χρήσιμη η ΔΕΑΒ. Αν δεν αντικατασταθεί με ένα άλλο όργανο, το οποίο θα είναι ευέλικτο και σύγχρονο, η βία θα εξακολουθεί να μην καταγράφεται καν στα ελληνικά γήπεδα. Οπότε η ατιμωρησία θα συνεχίζεται.

Μοναδική λύση είναι η πιστή εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πολύ φοβόμαστε ότι η πολιτεία δεν έχει τους μηχανισμούς για να την υποστηρίξει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.