Η λάμψη του ΠΑΟΚ «έκρυψε» το step up του Κωνσταντέλια

Κωστής Παναγιώτου03 Φεβρουαρίου 2024

Η φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ είναι μια από τις χρονιές που θα μείνουν στη μνήμη των φίλων του "δικεφάλου", όπως και αν καταλήξει, με τίτλο (τίτλους) ή όχι, και ο λόγος είναι το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει μετά το πέρας του πρώτου μισού της σεζόν να είναι μόνος πρώτος στην Stoiximan Super League, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και στους «16» του Conference League. Αυτή η λάμψη του ΠΑΟΚ έχει "κρύψει" ουσιαστικά το step up που έχει κάνει φέτος ο Γιάννης Κωνσταντέλιας στις επιδόσεις του.

Την περσινή σεζόν όλος ο οργανισμός της ομάδας στηρίχθηκε πάνω στον Ντέλια, οποίος μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, εντός και εκτός ΠΑΟΚ. Ο 20χρονος διεθνής αποτελούσε σημείο αναφοράς στην περσινή ομάδα του Λουτσέσκου. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει φέτος, με τον "δικέφαλο" να διαθέτει την καλύτερη μεσοεπιθετική γραμμή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μπορεί σε πολλούς η ποιοτική αναβάθμιση του ΠΑΟΚ στις θέσεις της επίθεσης να έχει «κρύψει» τη βελτίωση που έχει ο Κωνσταντέλιας, με τον νεαρό άσο να παρουσιάζει πρόοδο στις φετινές του επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Η διαχείριση του Λουτσέσκου και του ΠΑΟΚ

Η διαχείριση ποδοσφαιρικών ταλέντων όπως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πάντα χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς από τους ανθρώπους των ομάδων. Στον ΠΑΟΚ κατάλαβαν από νωρίς, και πρώτος απ’ όλους ο Λουτσέσκου, πως διαθέτουν ένα ακατέργαστο ποδοσφαιρικό διαμάντι.

Ο Ρουμάνος τεχνικός από την περσινή σεζόν αντιλήφθηκε πως η περίπτωση του νεαρού άσου χρειαζόταν ειδικούς χειρισμούς ώστε ο παίκτης να μείνει προσγειωμένος παρά τα όσα ακούγονταν και γράφονταν, αλλά ταυτόχρονα να καταλάβει πως διαθέτει όλο το πακέτο ώστε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΟΚ στην περσινή διακοπή του Μουντιάλ είχε εξαιρέσει τον Κωνσταντέλια από τη διαδικασία των συνεντεύξεων, προσπαθώντας με αυτόν τρόπο να έχει ομαλή μετάβαση στα φώτα της δημοσιότητας. Σε όλα τα παραπάνω ο νεαρός άσος ανταποκρίθηκε πλήρως, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων των ανθρώπων του οργανισμού, αλλά κυρίως του Λουτσέσκου.

Στη φετινή προετοιμασία ο Ρουμάνος αφιέρωσε χρόνο ώστε να μπει στο μυαλό του παίκτη και ο παίκτης να μπει στο μυαλό του προπονητή του, χτίζοντας ουσιαστικά με σχέση πατέρα και γιου. Ο Κωνσταντέλιας έχοντας αντιληφθεί πως οι απαιτήσεις προς το πρόσωπό του μεγάλωσαν, δούλεψε τόσο στο ψυχολογικό, όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι για να ανταποκριθεί και τα αποτελέσματα της δουλειάς αποτυπώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Βελτιώθηκε σε όλους τομείς

Στην ηλικία που βρίσκεται ο Γιάννης Κωνσταντέλιας το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να αγωνίζεται και μέσα από τα παιχνίδια, αλλά και την προσωπική δουλειά, θα έρθει και η βελτίωση.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός φέτος μετράει 35 συμμετοχές (2.086 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 9 τέρματα και 6 ασίστ, ξεπερνώντας ήδη την περσινή παραγωγή γκολ, καθώς ολοκλήρωσε σεζόν 2022/23 με 3 τέρματα και 6 ασίστ σε 37 παιχνίδια (2.686 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις.

Αλλά η σημαντική πρόοδος του Ντέλια δεν αφορά μόνο τα γκολ και τις ασίστ, αλλά τη συνολική παρουσία του εντός αγωνιστικού χώρου, καθώς παρουσιάζει βελτίωση σε όλους τις στατιστικές κατηγορίες.

Στο περσινό πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε 30 αναμετρήσεις (2.176 λεπτά), έχοντας 2 γκολ και 4 ασίστ, ενώ φέτος έχει 19 συμμετοχές (1.008), με απολογισμό 4 τέρματα και 3 ασίστ. Παρακάτω θα δούμε τους αριθμούς του διεθνή άσου στην Stoiximan Super League τις σεζόν 2022/23 και 2023/24.

Ανά αγώνα

2022/23

2023/24

Ενέργειες με τη μπάλα

34.9

34.7

Πάσες

17.9 (80%)

19.5 (84%)

Πάσες πάνω από τη σέντρα

13.8 (74%)

12.8 (76%)

Πάσες-κλειδιά

1.3

0.7

xA

0.16

0.15

Τελικές (εντός εστίας)

1.4 (0.5)

1.4 (0.6)

xG

0.07

0.16

Ντρίμπλες

0.8 (48%)

1.2 (50%)

Κερδισμένες μονομαχίες

3.2 (44%)

3.5 (55%)

Ο Κωνσταντέλιας συνεχίζει να έχει τις ίδιες ενέργειες με τη μπάλα με πέρυσι, αλλά φέτος έχει λιγότερες χαμένες κατοχές, καθώς τη σεζόν 2022/23 είχε 10.2 ενώ τη φετινή έχει 8.4. Η πρόοδος του Ντέλια είναι εμφανής καις στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, αλλά το μεγαλύτερο step up του 20χρονου άσου αφορά την ισορροπία που παρουσιάζει σε δημιουργία και απειλή, βελτιώνοντας κατά πολύ την απειλή των τελικών του, καθώς φέτος έχει 0.16 xG ανά αγώνα, σε αντίθεση με πέρυσι που είχε μόλις 0.07 ανά αγώνα.

Φέτος ο 20χρονος διεθνής έχει συνολικά 3.05 xG (0.28 xG ανά 90') και 2.95 xA (0.27 xA ανά 90') σε 19 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα, ενώ πέρυσι είχε 2.29 xG (0.10 xA ανά 90') και 4.89 xA (0.21 xA ανά 90') σε 30 αγώνες

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το σημαντικό για τον Γιάννη Κωνσταντέλια είναι να αγωνίζεται, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να βελτιώνεται και μέχρι στιγμής βαδίζει στο σωστό δρόμο.

Photo credits: Δημήτρης Γιαννακίδης/dimigiann93@hotmail.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.