Η κεντρική διαχείριση ανοίγει άλλους ορίζοντες

Κυριάκος Θωμαϊδης05 Σεπτεμβρίου 2021

Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι το μοναδικό στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί. Εστω από το 2023 και μετά.

Η ολιστική μελέτη το προβλέπει, η ΕΠΟ το ψήφισε και η Λίγκα πήρε πλειοψηφική θέση (12-2). Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που μειοψήφισαν, ενδεχομένως να προσφύγουν στα δικαστήρια. Και έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν σκοπεύει να αλλάξει τον αθλητικό νόμο.

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια η UEFA αντιμετώπισε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Υπήρχαν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που δεν ήθελαν την κεντρική διαχείριση γιατί πίστευαν ότι θα μοιράζονταν τα τηλεοπτικά έσοδα με τις μικρότερες ομάδες. Και τώρα, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους αντιτίθενται στην Team της UEFA γιατί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα γεμίσουν τα ταμεία τους.

Αν επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα ξεκινήσει από λάθος βάση. Το άθλημα στη χώρα μας δεν βρίσκεται καν στην ευρωπαϊκή δεκαετία του ’90. Είναι πολύ πιο πίσω.

Αρα η κεντρική διαχείριση μπορεί και να συμφέρει και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό! Όχι ότι θα αυξήσουν τα τηλεοπτικά τους έσοδα, αλλά μέσα από τη γενικότερη οικονομική ισορροπία θα δημιουργήσουν ένα πιο αξιόπιστο προϊόν στο πρωτάθλημα.

Με αυτόν τον τρόπο τα εμπορικά δικαιώματα των δύο μεγαλύτερων ομάδων της χώρας θα εκτοξευθούν Εταιρίες που βασίζονται στο στοιχείο (και) της συναισθηματικής φόρτισης, οφείλουν να δουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Υπάρχουν ομάδες στην Αγγλία και στη Ισπανία που έχουν μεγαλύτερα έσοδα από τα εμπορικά δικαιώματα, παρά από τα τηλεοπτικά. Δημιούργησαν τέτοιες υπεραξίες στο λογότυπο που πουλάνε πιο ακριβά το μπρελόκ το σωματείου από το μπρελόκ της Coca-Cola.

Η κεντρική διαχείριση δεν είναι ο μόνος δρόμος για το μίνιμουμ της φερεγγυότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο αυτήν την εποχή για να ανοίξουν άλλοι ορίζοντες και να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.