Η καμένη γη της ελληνικής διαιτησίας

Κυριάκος Θωμαϊδης21 Νοεμβρίου 2021

Μεσούσης της σεζόν δύο εν ενεργεία Ελληνες διαιτητές παράτησαν τη σφυρίχτρα, με πρωτοφανείς αιχμές κατά του αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ. Αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Δεν υπάρχει προηγούμενο, όπως αυτό με τον Σκουλά και τον Γρατσάνη. Να στέλνουν επιστολές στην ΚΕΔ, να καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του αρχιδιαιτητή και να εγκαταλείπουν τη διαιτησία. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Παρότι πρέπει να μας ενδιαφέρει η κορυφή της διαιτητικής πυραμίδας του ελληνικού ποδοσφαίρου, οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα κάτω. Εκεί θα δούμε δεκάδες νέα παιδιά να τα παρατάνε, καθώς δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Η FIFA παρενέβη στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς να καταφέρει να δημιουργήσει υποδομή στο χώρο της διαιτησίας. Περιορίστηκε σε μερικούς ξένους διαιτητές, υποβάθμισε τους Ελληνες και δεν έκανε απολύτως τίποτε για την παραγωγική διαδικασία.

Ο Κλάτενμπεργκ κατάλαβε αμέσως ότι πρέπει να τα έχει καλά με τους μεγαλοσχήμονες παράγοντες και να θυσιάσει την πλειοψηφία των Ελλήνων διαιτητών. Εκανε ό,τι μπορούσε για να διασώσει τον εαυτό του.

Τώρα προσπαθεί να βρει τον διάδοχό του, δείχνοντας μία προτίμηση στο πρόσωπο του Κύρου Βασσάρα. Με αυτές τις κινήσεις δείχνει ότι δεν έχει μελετήσει την ιστορία της ελληνικής διαιτησίας.

Αλλωστε ο διάδοχος του Κλάτενμπεργκ θα είναι ξένος και θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Προσωπικά αμφιβάλλουμε αν τότε ολοκληρωθεί η διεθνής επιτροπεία.

Όποτε και να τελειώσει αυτή η καταιγίδα που ενέσκηψε την τελευταία εικοσαετία στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, ένα είναι βέβαιο: Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες θα παραδώσουν καμένη γη. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε ξένους διαιτητές στα μεγάλα ματς γιατί η εμπιστοσύνη της φίλαθλης κοινής γνώμης έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

Το κυριότερο; Χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε δική μας σχολή διαιτησίας, καθώς αποπροσανατολιστήκαμε μεταξύ Πορτογαλίας και Αγγλίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.