Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Κυριάκος Θωμαϊδης27 Φεβρουαρίου 2022

Διαβάζουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς κάποιοι έχουν χάσει επεισόδια.

Ξεχνούν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, ακόμη και την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Ειδικά στη γειτονική χώρα, η νατοϊκή παρέμβαση ήταν καταιγιστική.

Ακούει κανείς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραπονείται που δεν βλέπει κανέναν σύμμαχο να πολεμάει δίπλα του και το μυαλό γυρίζει 23 χρόνια πίσω. Τότε που οι Αμερικανοί έδειχναν μεγαλύτερη διάθεση να συνδράμουν στους συμμάχους τους. Τότε που το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία.

Τη διαταγή για την έναρξη των βομβαρδισμών στον διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στρατηγό Γουέσλι Κλαρκ, έδωσε στις 24 Μαρτίου 1999 ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έφερε την κωδική ονομασία "ευσπλαχνικός άγγελος".

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών αποτέλεσε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου, γεγονός που χρεώθηκε στο καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αργότερα, βέβαια, ο στρατηγός Κλαρκ, στο βιβλίο του "Ο Σύγχρονος πόλεμος" αποκάλυψε ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 1998 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των έντεκα εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Cruise.

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης στη Γιουγκοσλαβία 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως επίσης και βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό.

Η στήλη δεν συμφωνεί με κανέναν πόλεμο. Οπουδήποτε. Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και αυτοί που τη δεκαετία του '90 εμφανίζονταν ως "ευσπλαχνικοί άγγελοι" και βομβάρδιζαν αμάχους, τώρα αρκούνται σε κυρώσεις του στυλ "δεν θα μετάσχετε στη Eurovision και δεν θα διοργανώσετε τον τελικό του Champions League".

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.