«Η ιδιαίτερη ικανότητα του Κουλούρη και η βελτίωση του Μιχαηλίδη»

Χάρης Δημαράς08 Φεβρουαρίου 2020

O ειδικός κινησιολόγος Παναγιώτης Πετρογιάννης μίλησε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Action Zone» με τον Χάρη Δημαρά για τη δουλειά που έκανε με τον Ευθύμη Κουλούρη, αλλά και που συνεχίζει με νέους αθλητές όπως ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο Τόλης Τσιλιγγίρης, ο Αντώνης Στεργιάκης, ο Μάριος Σιαμπάνης.

«Συχνά λέμε για κάποιον αθλητή ότι τους χόρεψε. Δεν είναι ακριβώς χορός. Μέσα από ένα ειδικό σύστημα ανάλυσης της κίνησης επιλέγουμε στοιχεία της χορευτικής κίνησης για να βελτιώσουμε τους αθλητές. Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε έναν αθλητή θα ήταν λάθος να προσθέσουμε μια δεξιότητα πάνω σε μία άλλη».

Ο κ. Πετρογιάννης συνέχισε:

«Πριν ξεκινήσει κάποιος την άσκησή του για να βελτιωθεί γίνεται μια ειδική ανάλυση της κίνησης και προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείματα. Ο Ευθύμης είχε δείξει ότι υπήρχαν στοιχεία που έπρεπε να βελτιωθούν, όπως η αστάθεια στη δεξιά πλευρά της λεκάνης και στο δεξιό ισχίο, ενώ βρήκαμε πρόδρομα στοιχεία του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών. Με το ειδικό ασκησιολόγιο καταφέραμε να τα βελτιώσουμε. Ενας τραυματισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Συχνά υπάρχουν αδυναμίες που δεν έχουν εντοπιστεί έγκαιρα. Θέλουμε να βελτιώσουμε αφού τις εντοπίσουμε. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι αθλητές αφιερώνουν συμπληρωματικό χρόνο για να εξελιχθούν. Είχε δει σε ένα άρθρο έλεγε ότι ο Λεμπρόν δαπανά μεγάλο ποσοστό, το 20% των ετήσιων αποδοχών του για την ατομική βελτίωση. Όσο περνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επαγγελματικά τα πράγματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει και η επιθυμία. Ο επαγγελματισμός του Ευθύμη είναι υψηλός,. Η προσήλωσή του είναι μεγάλη. Δουλέψαμε μέχρι και τον δανεισμό του στον Ατρόμητο για 4 μήνες. Ο Ευθύμης έχει μια ικανότητα στην κινητική μάθηση. Πράγματα που διδάσκεται στις συνεδρίες τα περνά στον αγωνιστικό χώρο. Στο βίντεο υπάρχει ένα στιγμιότυπο που βάζει γκολ στην Ντιναμό Μπρεστ, ήταν φάση δουλεμένη στο στούντιο. Είμαστε σε επαφή και συμπληρώνουμε κάποια πράγματα έστω και από μακριά».

Για τις συνεργασίες του:

«Είχαμε συνεργαστεί με τους τρεις τερματοφύλακες της εθνικής ελπίδων και μάλιστα δεν το ήξεραν μεταξύ τους. Και όταν συναντήθηκαν είδαν ότι κάνουν ίδιες ασκήσεις. Ετσι ήρθε ο Κουλούρης, είδε τον Σιαμπάνη και τον ρώτησε αυτό που το είδες, πώς το κάνεις κι έτσι έγινε η αναφορά».

Για τον Γιάννη Μιχαηλίδη:

«Είναι πολύ υποσχόμενο παιδί, έχει αντιληπτική ικανότητα, έχουμε συνεργαστεί 14 φορές και ήταν εντυπωσιακό ότι στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ καταφέραμε να βελτιώσουμε τη μέγιστη ταχύτητά του κατά 2 χιλιόμετρα και την αλτική ικανότητα παρα πολύ. Υπάρχει ένα στιγμιότυπο που πηδά στην άμυνα και το κεφάλι του φτάνει πάνω από το δοκάρι. Αυτό το έχουμε από τις μετρήσεις της ομάδας για τη μέγιστη ταχύτητά του. Με ενδιαφέρει το ποιοτικό μέρος της προπόνησης. Έρχεται και η βελτίωση μετά».

Για το παράδειγμα που χρησιμοποίησε για τη βελτίωση του Κουλούρη:

«Ενα βράδυ Κυριακής γύρισα στο σπίτι για να δω τα στιγμιότυπα της αγωνιστικής. Ο Ατρόμητος έπαιζε με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και ο Ευθύμης είχε τετ α τετ και αντί να ντριπλάρει ή να πλασάρει, δίστασε. Καθώς μετακινούσα τον κένσορα έπεσα νωρίτερα σε μια εκπομπή και μιλούσε η Ελένη Αρβελέρ, που την αγαπώ πολύ. Ανάμεσα στους Έλληνες που ήταν στην εκπομπή ήταν ο διευθυντής της Όπερας του Παρισιού και μίλησε για τη Μαρία Κάλλας. Και έλεγα ότι όλοι οι μεγάλοι έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κάποια μικροσεκόντ πριν παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ξέρουν τι πρόκειται να κάνουν και να δώσουν το κοινό και αυτή είναι η στιγμή που μαγεύουν το κοινό. Και τον παίρνω τηλέφωνο την Τετάρτη εξηγώντας του ότι ήθελα να είναι πιο ήρεμος. Και στο επόμενο ματς βγάζει μια καταπληκτική ασίστ και βάζει ένα δύσκολο πλασέ στο παιχνίδι με τον Άρη. Ήταν πολύ ήρεμος σε αυτό το μικροσεκόντ».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.