Η FIFA κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξαγνίσει το Κατάρ. Ανεπιτυχώς

Κυριάκος Θωμαϊδης03 Απριλίου 2022

Το μοναδικό Μουντιάλ που θα γίνει χειμώνα, θα είναι το πιο αιματοβαμμένο στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας, το Κατάρ ειδοποίησε μετανάστες εργαζόμενους στην επικράτεια να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τον Αύγουστο του 2022, λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει την υπηκοότητα του Κατάρ! Μετανάστες από το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα. Η κυβέρνηση του Κατάρ τους ζητάει να εγκαταλείψουν τη χώρα το καλοκαίρι για να αποσιωπηθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλο αυτό το διάστημα.

Ηδη η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε να διερευνηθούν χιλιάδες ανεξήγητοι θάνατοι εργατών, καθώς η εφημερίδα «Guardian» έφερε στο φως τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν για να είναι έτοιμα τα γήπεδα και οι υποδομές του Μουντιάλ.

Υπάρχει ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο που (ελπίζουμε να) γεμίζει ντροπή τους ανθρώπους που ανέθεσαν τη διοργάνωση σ’ αυτή τη χώρα. Από το 2011 βρήκαν το θάνατο 5.927 μετανάστες που εργάζονταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή κατά μέσο όρο12 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα.

Όταν δημοσιογράφοι του ΒΒC βρέθηκαν στη χώρα για να ερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, συνελήφθησαν! Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δύο μέρες όταν υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή.

Στο πρόσφατο συνέδριο της FIFA η πρόεδρος της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Λίσε Κλάβενες επιτέθηκε στους οικοδεσπότες του Μουντιάλ. Μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα και δημοκρατία. Απαίτησε να υπάρχει χώρος φιλοξενίας για γυναικείο παιχνίδι και για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Οι διοργανωτές είναι σαφείς: Οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους άνδρες και οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ποινικοποιούνται άμεσα, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους του Κατάρ.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας είπε ευθέως στο «Associated press» ότι αν ένας φίλαθλος υψώσει τη σημαία του Ουράνιου Τόξου των Λοάτκι, θα του την πάρει! «Θα το κάνω για να τον προστατεύσω, γιατί κινδυνεύει να του επιτεθεί κάποιος συμπατριώτης μου», δικαιολογήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κατάρ.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον στέλνει το Μουντιάλ η FIFA από το καλοκαίρι, χειμώνα. Προφανώς γιατί τα λεφτά ήταν πολλά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.