Η εξωθεσμική στήριξη στον Αυγενάκη

Κυριάκος Θωμαϊδης03 Ιανουαρίου 2022

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απέδειξε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και στην πολιτική.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση διαφωνούσε με τον υφυπουργό Αθλητισμού στο θέμα της δεσμευτικότητας των εισηγήσεων της ΕΕΑ και προχώρησε σε τροπολογία στη Βουλή.

Μάλιστα έστειλε τον κ. Αυγενάκη στον πάγκο και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να κάνει όλες τις επαφές με τις υπερεθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Το Δεκέμβριο του 2021 ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν αυτός που διαφώνησε με την κυβέρνηση! Με δημόσια δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της πανδημίας στα ελληνικά γήπεδα και χαρακτήρισε «μη εφαρμόσιμη» τη σχετική πολιτική.

Στην πρώτη περίπτωση θα περίμενε κανείς, ο κ. Αυγενάκης να είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Όταν σου παίρνουν τις αρμοδιότητες με τέτοιο τρόπο, όταν σε εξαφανίζουν από τη Βουλή, σηκώνεσαι και φεύγεις.

Και στη δεύτερη περίπτωση θα περίμενε κανείς, ο υφυπουργός Αθλητισμού να έπαυε εαυτόν από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς διαφωνεί δημόσια και όχι (ως είθισται) στα κομματικά όργανα.

Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Αυγενάκης έμεινε αμετακίνητος. Ούτε του έδειξε την πόρτα της εξόδου αυτός που τον διόρισε και θα μπορούσε να του πει «αφού διαφωνείς με μια τόσο κρίσιμη κυβερνητική απόφαση που αφορά στη δημόσια υγεία, πήγαινε σπίτι σου».

Αυτή η πολιτική αντοχή που επιδεικνύει ο υφυπουργός Αθλητισμού αυτονόητα μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Υπάρχει κάποιο εξωθεσμικό κέντρο που λειτουργεί στην κυβέρνηση έξω από τη θέληση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το διορισμό των υπουργών και των υφυπουργών;

Αν ναι, επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι η οικονομική εξουσία είναι υπέρτερη της πολιτικής. Όμως παράλληλα υφίσταται στρέβλωση στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργούνται συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για το «άδειασμα» που υπέστη από τον υφυπουργό του. Και αν πράγματι επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωθεσμικών κέντρων, τότε η κλεψύδρα της εξουσίας της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνει την πορεία της με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.