Η… έμπνευση του Ακη Μάντζιου «σκότωσε» αγωνιστικά τον Αρη

Βασίλης Μάστορας11 Μαΐου 2021

Από υποψήφιος θύτης σ’ εύκολο θύμα μετατράπηκε ο Αρης στην Τούμπα, κυρίως λόγω των επιλογών του Ακη Μάντζιου. 

Ο προπονητής των «κίτρινων» σ’ έναν από τους κρισιμότερους φετινούς αγώνες είχε την… έμπνευση να αλλάξει τον σχηματισμό του Αρη σε 3-4-3. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, με τον Μάντζιο στον πάγκο, που οι «κίτρινοι» επιχείρησαν κάτι τέτοιο και μάλλον θα είναι και η τελευταία. Ο λόγος; Είναι ένα τακτικό πλάνο που θέλει και τους κατάλληλους παίκτες προκειμένου η ομάδα να το υποστηρίξει και να έχει ισορροπία. Το κυριότερο, μία ομάδα θα πρέπει να το έχει δουλέψει αυτό το πλάνο πριν πάρει την απόφαση ο προπονητής να το εφαρμόσει σε επίσημο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ το δούλεψε, το εφάρμοσε και του βγήκε στους πέντε από τους επτά αγώνες. Οπότε δικαίως συνεχίζει να το υπηρετεί. 

Ο Αρης άραγε που έκανε ό,τι έκανε φέτος στο Πρωτάθλημα στηριζόμενος στο 4-2-3-1, ποιος ήταν ο λόγος που έφερε τα κάτω πάνω στα πλάνα του στο ντέρμπι; Αν ήθελε κάτι να αλλάξει ο Μάντζιος θα μπορούσε να επιλέξει, με αρκετό επίσης ρίσκο, το 4-4-2. Η απόφαση του όμως για το 3-4-3 έμοιαζε με αυτοκτονία. Το χειρότερο; Η χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών όπως οι Ματέο Γκαρσία και Σίλβα οι οποίοι απλώς είχαν… σκηνική παρουσία και άφηναν τον Γκάμα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, επιθετικά. Αποτέλεσμα; Ο Αρης να έχει όλο κι όλο τρεις ευκαιρίες, δύο εκ των οποίων όταν πλέον η 11αδα άρχισε να παίρνει τη φυσιολογική της μορφή με την παρουσία Μαντσίνι, Μπερτόγλιο και Μπρούνο.

Η επιλογή ενός συστήματος στηρίζεται:

*Στη φυσική κατάσταση των παικτών.

* Στην επιδεξιότητα και ατομική τακτική συμπεριφορά τους.

*Στην επικοινωνία και συνεργασία των παικτών.

• Στην εμπειρία τους στις εφαρμογές των συστημάτων.

• Στη σωστή κατανομή των χώρων του γηπέδου και στην

προσπάθεια για ομοιόμορφη επιβάρυνση των παικτών.

Ο Αρης δεν είχε σχεδόν τίποτε απ’ όλα αυτά στον χθεσινό αγώνα. Απλώς είχε μία υποφερτή μεσοαμυντική λειτουργία, ήταν ανύπαρκτος μεσοεπιθετικά και διακρίθηκε για τα πολλά λάθη που έκαναν οι παίκτες του. Λάθη, προϊόν των νέων ρόλων που χρεώθηκαν στο ντέρμπι τα οποία ξεκινούσαν στην πρώτη πάσα με αποτέλεσμα οι «κίτρινοι» να μη μπορούν να έχουν ορθολογική ανάπτυξη. Συνήθως έχαναν την μπάλα στον χώρο του κέντρου με ευκολία, οπότε εξαϋλώνονταν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ευκαιριών.

Ο Αρης λοιπόν συνέχισε να έχει κακή αγωνιστική εικόνα, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη στους αγώνες των πλέϊ οφ. Ηταν ομάδα που δεν είχε τίποτε στο παιχνίδι της, απ’ όλα εκείνα τα στοιχεία που προκάλεσαν τα εύσημα ακόμη και των αντιπάλων του κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου.

Οι «κίτρινοι» έχουν ακόμη δύο ευκαιρίες για να σώσουν το γόητρο τους και να μην αδικήσουν τον εαυτό τους. Αυτό περνάει από τα… πόδια τους. Ας κάνουν τη δουλειά τους, γιατί υπάρχει και μία εκκρεμοδικία για την υπόθεση Λάσκοφ που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει το αποτέλεσμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.