Η έκρηξη Γκαρσία «φωνάζει»: Θα είναι ο τελικός του, χάσει-κερδίσει!

Κώστας Πετρωτός17 Μαΐου 2021

Υπό κανονικές συνθήκες θα ασχολούμασταν με το κοντράστ στην διαχείριση των τελευταίων αγώνων του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Γκαρσία επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας βασικές μονάδες της ομάδας του (Βιεϊρίνια, Μπάμπα, Ροντρίγκο, Αουγκούστο, Αντριγια και τον ανέτοιμο Ελ Καντουρί, ενώ και ο Ινγκασον εξακολουθεί να έχει πρόβλημα στο γονατο και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να χάσει τον τελικό), την ώρα που ο Μαρτίνς έδινε χρόνο στους βασικούς για να φορμαριστούν. Και οι δύο προπονητές είχαν τα δίκια τους. Ο Ουρουγουανός τεχνικός στο να δώσει ανάσες σε παίκτες που πήγαιναν στο... κόκκινο στα πλέι οφ, ο Πορτογάλος για να τους ξαναβάλει σε συνθήκες αγώνων πίεσης καθώς λόγω της μεγάλης βαθμολογικής διαφοράς οι μηχανές των «ερυθρολεύκων» είχαν χαλαρώσει στα πλέι οφ.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά την ξεκούραση των βασικών με κακή εμφάνιση και ήττα, ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον αιώνιο εχθρό του, Παναθηναϊκό. Μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι μία από τις δύο τακτικές είναι καλύτερη για την προετοιμασία του τελικού; Φυσικά και όχι, αφού μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Για να κλείσουμε την αναφορά μας στα… αναμενόμενα, οι παίκτες του Δικεφάλου στους οποίους δόθηκε ευκαιρία να δείξουν πράγματα δεν πέτυχαν κάτι αξιοσημείωτο. Θα μπορούσε να σκοράρει ο Τζόλης στην ωραία συνεργασία με τον Σβαμπ στην εκκίνηση του ματς, αλλά μέχρι εκεί. Ελάχιστα άλλα πράγματα είναι άξια αναφοράς με εξαίρεση το ότι ο νεαρός Κωνσταντέλιας διαπίστωσε ότι πρέπει να δουλέψει αρκετά νοητικά και σωματικά για να μπορεί του χρόνου να είναι ενεργός παίκτης στην πρώτη ομάδα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η 45λεπτη συμμετοχή που πήρε ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Πλην όλων των άλλων, δεν είδαμε και τον Μουργκ στο ματς γιατί για δεύτερο σερί παιχνίδι παρουσίασε πρόβλημα (χθες, ενόχληση στην μέση).

Όλα τα παραπάνω όμως, μπήκαν σε δεύτερη μοίρα από την ώρα που ο Πάμπλο Γκαρσία στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνo της NOVA. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έδειξε για πρώτη φορά δημοσίως, προς τον κόσμο που τον έβλεπε, ότι υπάρχει χάσμα στη σχέση του με στελέχη του συλλόγου. Το «θα… φύγω πολλούς» και όχι θα «φύγουν πολλοί» που είπε ο Ουρουγουανός τεχνικός, φανερώνει ξεκάθαρη ενόχληση και σίγουρα ότι υπάρχει κάτι που ενόψει νέας αγωνιστικής περιόδου πρέπει να πάψει να συντηρείται. Πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα για να μην μπει ο ΠΑΟΚ στην επόμενη σεζόν με μία κόντρα που θα υποβόσκει και θα μπορεί να τινάξει τα πάντα.

Με βάση την συγκεκριμένη δήλωση του 44χρονου τεχνικού, πολλοί περιμένουν… ονόματα και διευθύνσεις μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Δεν έχω την ίδια προσμονή, έχοντας ακούσει και τις τοποθετήσεις του στο ΠΑΟΚ TV λίγη ώρα αργότερα. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και θα μεταφέρω στους ιδιοκτήτες την κατάλληλη στιγμή», σημείωσε ο 44χρονος κόουτς και τουλάχιστον, στα δικά μου αυτιά, αυτό ήχησε ως «Η ΠΑΕ έχει αφεντικό και θα πω ό,τι έχω να πω εκεί». Δεν είναι ο πρώτος που λειτουργεί έτσι κι αυτό είναι καθόλα δικαιολογημένο. Ας περιμένουμε όμως να δούμε πώς θα χειριστεί ο Γκαρσια το θέμα

Κανείς δεν γνωρίζει την επίδραση εντός αποδυτηρίων

Υπάρχουν πολλοί που προεξοφλούν ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γκαρσία θα σπείρουν εσωστρέφεια εντός αποδυτηρίων ενόψει τελικού κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Δεν θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη γιατί και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις σε παρόμοιες καταστάσεις δεν απηχούν στην πραγματικότητα. Η μετωπική με τον Ολυμπιακό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, θα ασχοληθούν με αυτή εντός γηπέδου οι παίκτες και από τον πάγκο ο Γκαρσία και οι συνεργάτες του και δεν εκτιμώ ότι μπορεί να παίξει ρόλο η ενόχληση του Ουρουγουανού για συγκεκριμένα στελέχη που δεν κατονόμασε.

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα ζούμε, είναι ξεκάθαρο ότι ο Γκαρσία θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του τελικού (από πλευράς ΠΑΟΚ), χάσει-κερδίσει η ομάδα του. Στην πρώτη περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν αρκετοί που θα του χρεώσουν την αποτυχία γιατί «αποπροσανατόλισε την ομάδα, παραμονές του τελικού», στην δεύτερη επίσης πολλοί που θα τον αποθεώνουν και θα μιλάνε για τίτλο «κόντρα σε όλους και σε όλα».

Επαναλαμβάνω: Ο τελικός είναι μία ξεχωριστή υπόθεση και στην δική μου θεώρηση των πραγμάτων θα παίξουν πολύ σημαντικότερο ρόλο άλλα πράγματα (προετοιμασία της ομάδας, αγωνιστικά και τακτικά, καλή μέρα των ατού της, καλό κοουτσάρισμα, διαιτησία κ.α.). Αν θέλετε την δική μου εξήγηση στο «γιατί τώρα;» των δηλώσεων του Γκαρσία, προφανώς πρέπει πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι για να μιλήσουμε με ασφάλεια πρέπει να γνωρίζουμε για ποια πρόσωπα μιλά ο Γκαρσία και ποιες κατηγορίες τους αποδίδει. Και στην συνέχεια να σταθώ στην προσωπικότητα του Κανάριο που την είχαμε γνωρίσει από τα χρόνια που ήταν ποδοσφαιριστής. Την γροθιά στον Ντιόγκο δεν την έδωσε έτσι στα ξαφνικά, αλλά γιατί δευτερόλεπτα πριν είχε δεχθεί και ο ίδιος μία από τον Βραζιλιάνο του Ολυμπιακού και ένιωσε την ανάγκη να ανταποδώσει. Το «θα φύγω πολλούς» που τόνισε δημοσίως προφανώς υπονοεί ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν ζημιά στο δικό του έργο ως προπονητής, οπότε και ο ίδιος αντιδρά.

Πάντως, αν υπάρχει ένα σοβαρό στοιχείο για αισιοδοξία ενόψει τελικού από πλευράς ΠΑΟΚ, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός στα πλέι οφ Γκαρσία και παίκτες πορεύτηκαν δεμένοι σαν γροθιά. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δείχνει ότι αυτή η σχέση αρχίζει να ραγίζει και δεν θα είναι το μεγάλο όπλο της ομάδας.

Μετά τον τελικό, πάντως, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ο Γκαρσία έβαλε και ένα θέμα σχέσεων στην εξίσωση που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την παρουσία αθλητικού διευθυντή που όμως θα έρθει για να ενώσει τους πάντες και θα πρέπει να στηριχθεί από τους πάντες….

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.