Η αβλεψία της εισηγήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας

Κυριάκος Θωμαϊδης26 Απριλίου 2020

Οσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο του βουλεύματος των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου, απόρησαν με την εισήγηση της πρωτοδίκου Παναγιώτας Σπανού στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Αναρωτήθηκαν γιατί θεωρεί ότι πρέπει να παραπεμφθούν φυσικά πρόσωπα και ομάδες για το Ολυμπιακός Ατρόμητος και όχι και για το Ολυμπιακός – Βέροια.

Στην ποινική δίκη που διεξάγεται στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, εξετάζεται η αλλοίωση αποτελέσματος και στους δύο αγώνες. Μάλιστα οι μαρτυρίες στο ματς Ολυμπιακού – Βέροιας είναι περισσότερες από τις μαρτυρίες για τον αγώνα Ολυμπιακός – Ατρόμητος.

Η κ. Σπανού έκρινε ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας δεν της δίνει το δικαίωμα να ερευνήσει το παιχνίδι Ολυμπιακού – Βέροιας διότι διεξήχθη το 2013. Δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία με βάση το κανονιστικό της πλαίσιο δικαιούται να ερευνά από το 2014 και μετά. Συνεπώς περιέλαβε στην εισήγησή της τον αγώνα Ολυμπιακού – Ατρομήτου, ο οποίος διεξήχθη το 2015.

Είναι προφανές ότι της διέφυγε μια σημαντική λεπτομέρεια: Το 2016 ο ποδοσφαιριστής Αμαραντίδης με δημόσια δήλωσή του ανατρέπει την κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή για τον αγώνα Ολυμπιακού – Βέροιας. Στην ουσία εισάγει ένα νέο στοιχείο στη δικογραφία και δύο χρόνια αργότερα εκδίδεται το βούλευμα των 28 το οποίο επίσης περιέχει νέα στοιχεία.

Ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει ρητώς ότι τα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά αδικήματα είναι απαράγραπτα. Και οποιοδήποτε καινούργιο στοιχείο που προκύπτει για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, χειραγώγηση και στοιχηματική απάτη, πρέπει να επανεξετάζεται.

Δεν θα επιχειρήσουμε να αντικρούσουμε τη νομική άποψη της κ. Σπανού. Είναι δικαίωμά της να την έχει. Αλλωστε η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και στο πειθαρχικό κομμάτι. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τακτικούς δικαστές. Πλέον ήρθε η ώρα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα. Είναι ο μόνος αρμόδιος για να επανεξετάσει την υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακού – Βέροιας, καθώς από το 2015 και μετά έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Το σκέφτεστε να καταλήξει η ποινική δίκη με καταδίκες για το ματς αυτό και ο πειθαρχικός έλεγχος να μην έχει γίνει ποτέ;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.