Η αρνητική... μεταγραφολογία διαβρώνει και αποσταθεροποιεί

Δημήτρης Μπούζας01 Απριλίου 2021

Σαφέστατα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το «πωλείται» και το «αγοράζεται» σε επίπεδο ενίσχυσης ή αποσυμφόρησης του ρόστερ είναι επιτρεπτό και σε πολλές των περιπτώσεων κρίνεται και αναγκαίο. 

Δεν ξέρω όμως το πόσο αποδεκτή μπορεί να είναι η εικόνα της βιτρίνας ενός συλλόγου που φιλοξενεί σε μόνιμη βάση ένα τεράστιο «ΠΩΛΕΙΤΑΙ»...χωρίς αστερίσκους. Δυστυχώς αυτήν την εικόνα περνάει προς τα έξω ο ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που αποδέχεται παθητικά και χωρίς την παραμικρή αντίδραση την ακατάσχετη μεταγραφολογία (ιδιαίτερα την αρνητική), η οποία έχει πλέον καθιερωθεί επιλεκτικά και τακτικά από συγκεκριμένους εκπροσώπους της ενημέρωσης. 

Προφανώς αυτή η συγκεκριμένη τακτική να βολεύει τους εμπνευστές της και όσους βέβαια προσδοκούν και κάποια οφέλη. Όμως προσβάλει τον ΠΑΟΚ, οι εκπρόσωποι του οποίου θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γιατί επιτρέπουν να περνούν προς τα έξω μηνύματα απαράδεκτα. Όπως μια βουλημική και άνευ όρων και ορίων διάθεση εκποίησης των πάντων. Αναμφίβολα αγορές και πωλήσεις επιτρέπονται και γίνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 Όμως αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και που το επιτρέπουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου να συμβαίνει, είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Αποτελεί ένα πρόβλημα που κάποια στιγμή επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Η διαρκής και επίμονη διακίνηση και διασπορά σεναρίων πώλησης όπως και αποκαθήλωσης παικτών (σ.σ σε αυτό το τελευταίο έχουν συμμετοχή και οι διοικούντες) διαταράσσει ψυχολογίες, συνοχές και ιδιαίτερα την δομή και την ομοιογένεια της ομάδας. 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πρόσφατα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Αδέξιες κινήσεις σιωπηλής αποδοχής των αρνητικών εντυπώσεων που προκαλούν τα διαρκή δημοσιεύματα για προσφορές και πωλήσεις νεαρών αλλά και έμπειρων παικτών, ανησυχούν και προβληματίζουν. Με τους πρώτους να φιλοξενούνται διαρκώς σε δημοσιεύματα που τους αναφέρουν σαν στόχους ευρωπαϊκών ομάδων... πριν ακόμη φορέσουν την φανέλα του ΠΑΟΚ! 

Περίεργες συμπεριφορές και αντιδράσεις που εκπλήσσουν όπως την μια μέρα να πωλείται κάποιος βασικός παίκτης (Σφιντέρσκι) και την επόμενη να διακινείται η ακριβώς αντίθετη άποψη. Όλα ρευστά, ανεύθυνα, αλλά δυστυχώς κι επικίνδυνα. Γιατί στο σύνολο τους διαμορφώνουν ένα κλίμα και μια ψυχολογία όχι ιδανική. Σκεφτείτε πως νιώθουν οι νεαροί αλλά και οι έμπειροι όταν θεωρούν ότι είναι προσωρινοί ή «μουσαφίρηδες» στην Τούμπα. 

Κι όλα αυτά τα αρνητικά να συνεχίζονται, με την ομάδα να δυσκολεύεται να βρει αυτό που της λείπει: Τον σταθερό βηματισμό της. Αν προστεθούν και οι μυστηριώδεις «αποκαθηλώσεις» για ανεξήγητους κι επιπόλαιους λόγους, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται. Συνοψίζοντας ως εκ τούτου, καταλήγουμε στην άποψη ότι αυτή η τόσο ρευστή και χύμα κατάσταση με την αρνητική μεταγραφολογία και την ακατάσχετη βουλημική διάθεση εκποίησης χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη πλαίσια της ποδοσφαιρικής λογικής, θα πρέπει να κλείσει τον κύκλο της. Δεν ξέρουμε αν είναι της ίδιας άποψης και αν έχει διαπιστώσει κάτι παρόμοιο και ο μεγαλομέτοχος. Οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν πως μάλλον κάτι έχει «αντιληφθεί» και πήρε το θέμα επάνω του.

Πενθεί ο χώρος τον οποίο υπηρέτησε και αγάπησε με πάθος. Όπως και η ασπρόμαυρη οικογένεια που γνώριζε πως ο Γιώργος Κατσώρας ένας από τους πλέον έντιμους Έλληνες διαιτητές, υπήρξε θερμός υποστηρικτής του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, αφήνοντας στο γιο του και σε εμάς το χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του. Φίλος καλός και αγαπημένος. Τον «αποχαιρετώ» με αυτή την ιστορική φωτό: Διαιτητής του αγώνα ΠΑΟΚ – Άγιαξ με επόπτες τους συγχωρεμένους Μαρτίνη και Κόντζαλη και παρόντες τους αρχηγούς των δύο ομάδων, Γιόχαν Κρόιφ και Γιώργο Κούδα. Καλό ταξίδι φίλε Γιώργο...


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.