Η απουσία του Μπράμπετς γιγάντωσε το αμυντικό πρόβλημα του Άρη

Κωστής Παναγιώτου29 Οκτωβρίου 2022

Από τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν ήταν εμφανές το πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία του Άρη, το οποίο γιγαντώθηκε μετά τον τραυματισμό του Γιακούμπ Μπράμπετς, οποίος μαζί με τους Φαμπιάνο και Κουέστα αποτελούν τις παλιοσειρές και το συνδετικό κρίκο της περσινής ομάδας με τη φετινή, ειδικά στα μετόπισθεν.

Ακόμα και στους αγώνες με τη Γκόμελ, η οποία ήταν σαφώς κατώτερη δυναμικότητας ομάδα σε σχέση με τους "κίτρινους", τα αμυντικά προβλήματα είχαν κάνει την εμφάνιση τους, αλλά η ευκολία με την οποία έφτανε η ομάδα στα αντίπαλα δίχτυα έβαλε προσωρινά το πρόβλημα κάτω από τα χαλάκι. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Βλάνταν Ίβιτς και άπαντες εκτός και εντός Άρη συνειδητοποίησαν την κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας, με ποιο τρανταχτό παράδειγμα τον αγώνα στο Ισραήλ.

Οι εποχές που υπεύθυνοι για την άμυνα ήταν οι αμυντικοί και αντίστοιχα για την επίθεση οι επιθετικοί έχουν περάσει και ανήκουν στο παρελθόν. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί όλοι στον αγωνιστικό χώρο να βοηθούν και να συμμετέχουν και στις δύο πλευρές του γηπέδου και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσει ο Άρης. Έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί πολλές φορές ότι το αμυντικό πρόβλημα των "κίτρινων" ξεκινούσε από τη μεσαία γραμμή και την έλλειψη ενός συνδετικού κρίκου.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Πίτερ Ετέμπο δείχνουν πως ο Άλαν Πάρνιου βρήκε στο πρόσωπο του Νιγηριανού τον άνθρωπο που θα συνδέσει τις δύο γραμμές και ταυτόχρονα θα συμβάλλει τα μέγιστα για να βελτιωθεί η αμυντική λειτουργία, η οποία στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό έδειξε ορισμένα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία γκρεμίστηκαν με την αδράνεια στο νικητήριο γκολ του Σπόραρ.

Ο τραυματισμός του Μπράμπετς στέρησε πολλά στον Άρη

Ο τραυματισμός του 30χρονου Τσέχου έφερε εσπευσμένα την ενεργοποίηση του ανέτοιμου Ενκουλού και ταυτόχρονα στέρησε από τον Άρη την ηγετική παρουσία του Μπράμπετς στη γραμμή άμυνάς του, αλλά και τον τρόπο που βοηθούσε στην ανάπτυξη της ομάδας από χαμηλά.

Κοιτώντας πιο αναλυτικά στους αριθμούς ο Μπράμπετς ήταν δεύτερος στην κατηγορία των μακρινών μεταβιβάσεων στους "κίτρινους" (long balls), με 3.8 (54%), πίσω μόνο από τον Φαμπιάνο, οποίος έχει 4.8 (56%), έχοντας και τέσσερα παιχνίδια παραπάνω από τον Τσέχο. Επίσης, ο Μπράμπετς είναι πρώτος στις επιτυχημένες πάσες ανά αγώνα, με 56.8 (90%).

Σε ακόμα μια κατηγορία που ξεχωρίζει ο Τσέχος είναι στα επιτυχημένα τάκλιν ανά αγώνα, με 2.2, που τον φέρνουν στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ετέμπο, οποίος σε δύο αναμετρήσεις έχει 3.5 ανά αγώνα.

Συγκρίνοντας μια ακόμη συστατική κατηγορία που αποδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στον Μπράμπετς και τον Ενκουλού είναι οι κερδισμένες μονομαχίες ανά αγώνα. Ο διεθνής Τσέχος έχει 4.0 (53%) ανά αγώνα, ενώ ο Καμερουνέζος στόπερ έχει μόλις 1.6 (40%).

Οι μεγάλες ευκαιρίες των αντιπάλων τριπλασιάστηκαν χωρίς τον Τσέχο

Η απουσία του Μπράμπετς στα τελευταία παιχνίδια ήταν αισθητή όσα τίποτε άλλο, καθώς ο μοναδικός που μπορούσε να καλύψει το κενό του Τσέχου ήταν ο ανέτοιμος Ενκουλού - όπως αναφέραμε και νωρίτερα -, οποίος φαίνεται πως χρειάζεται ακόμα χρόνο προσαρμογής.

Στην αναμέτρηση του Βόλου, ουσιαστικά του πρώτου αγώνα χωρίς τον Μπράμπετς, ο Πάρντιου πέρασε τον Μάρβιν Πίρσμαν στα στόπερ, με την επίθεση της ομάδας του Κώστα Μπράτσου να εκθέτει την απόφαση του Άγγλου τεχνικού, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στα μετόπισθεν του Άρη, με την ομάδα της Μαγνησίας να δημιουργεί 2 μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες μετουσίωσε και σε γκολ.

Στη συνέχεια ακολούθησε το παιχνίδι με την ΑΕΚ, στο Κλεάνθης Βικελίδης, με την Ένωση να αλωνίζει στην άμυνα των «κίτρινων», έχοντας 6 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, τις περισσότερες δηλαδή που έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής ο Άρης σε αντίπαλό του. Με τον Ιωνικό (εντός) και τον Παναθηναϊκό (εκτός) ο Άρης δέχθηκε από μια μεγάλη ευκαιρία και στους δύο αγώνες, ανεβάζοντας το συγκεκριμένο στατιστικό στις 10 μεγάλες ευκαιρίες, από τον τραυματισμό του Μπράμπετς και μετά.

Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος χωρίς τον Τσέχο στα μετόπισθεν. Οι "κίτρινοι" στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος με τον διεθνή Τσέχο στην ενδεκάδα δέχθηκαν μόλις 3 μεγάλες ευκαιρίες, ενώ χωρίς εκείνο 10 σε τέσσερα παιχνίδια.

Οι αγώνες του Άρη με Μπράμπετς και οι μεγάλες ευκαιρίες των αντιπάλων του:

Μεγάλες ευκαιρίες κατά

Λεβαδειακός (εντός)

0

Παναιτωλικός (εκτός)

1

ΠΑΟΚ (εντός)

0

Αστέρας Τρίπολης (εκτός)

0

Ολυμπιακός (εντός)

2

Οι αγώνες του Άρη χωρίς Μπράμπετς και οι μεγάλες ευκαιρίες των αντιπάλων του:

Μεγάλες ευκαιρίες κατά

ΝΠΣ Βόλος (εκτός)

2

ΑΕΚ (εντός)

6

Ιωνικός

1

Παναθηναϊκός (εκτός)

1

Μέσα από τους δύο πίνακες γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όσες αναμετρήσει έδωσε ο Άρης χωρίς τον Μπράμπετς δέχθηκε τουλάχιστον μια μεγάλη ευκαιρία, ενώ με τον Τσέχο στην ενδεκάδα μόλις δύο ήταν τα παιχνίδια που ο αντίπαλος του δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Κουέστα.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.