Η αποτυχία των ξένων τοποτηρητών

Κυριάκος Θωμαϊδης14 Μαρτίου 2021

Τώρα που κάθισε η σκόνη με την υποψηφιότητα Ζαγοράκη, το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αρχίσει να αναρωτιέται τι προσέφεραν την τελευταία πενταετία οι ξένοι τοποτηρητές των υπερεθνικών ομοσπονδιών.

Από τον αείμνηστο Κουτσοκούμνη μέχρι τον εσχάτως αποχωρήσαντα Φούσεκ, οι άνθρωποι που ήρθαν στην Ελλάδα από τη FIFA και την UEFA, έκαναν ελάχιστα πράγματα. Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν θεσμικά το ελληνικό ποδόσφαιρο ούτε πέτυχαν την αναδιανομή ρόλων και προσώπων.

Υποτίθεται ότι ο ρόλος των τοποτηρητών ήταν να δημιουργήσουν συνθήκες ομαλότητας και συναίνεσης. Απέτυχαν πλήρως. Σε τέτοιο σημείο που οι άναρθρες κραυγές των ποδοσφαιρικών παραγόντων αιφνιδίαζαν κάθε τρεις και λίγο τις υπερεθνικές ομοσπονδίες.

Χωρίς μέθοδο και χωρίς πρόγραμμα οι ξένοι τοποτηρητές έφτασαν στο σημείο να γίνουν ένα με τους Ελληνες αξιωματούχους. Και αντί να βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι σε όσους είχαν εξοκείλει, έκαναν ακριβώς το αντίθετο: Μπήκαν οι ίδιοι στα παπούτσια των Ελλήνων!

Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην ΕΠΟ και ανακηρυχθεί πρόεδρος ο ένας και μοναδικός υποψήφιος Θοδωρής Ζαγοράκης, τότε και μόνον τότε θα καταδειχθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η έλευση των ξένων αξιωματούχων. Προς το παρόν όλοι τηρούν σιγήν ιχθύος για να μη διαταράξουν την επιχειρούμενη συναίνεση της FIFA και της UEFA με την ελληνική κυβέρνηση και τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληγές της τελευταίας πενταετίας αποτυπώνονται στην ανοργανωσιά των υπηρεσιών της ΕΠΟ, στην κακή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου διεθνώς και στην ανυπαρξία νέων και άφθαρτων παραγόντων από τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις.

Μόνο δύο πράγματα λειτούργησαν θετικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως και τα δύο δεν έχουν καμία σχέση με την έλευση των ξένων τοποτηρητών.

Το ένα είναι το VAR. Ηταν μια παγκόσμια καινοτομία και έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό πρωτάθλημα να αναπνεύσει από τα διαιτητικά λάθη.

Το άλλο είναι οι αθλητικοί δικαστές. Ο νόμος Κοντονή δημιούργησε συνθήκες ανεξαρτησίας της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, παρότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί μόνον όταν οι αθλητικοί δικαστές επιλέγονται από την ίδια τη Δικαιοσύνη, αμείβονται από το κράτος και συνεδριάζουν στο φυσικό τους χώρο.

Είναι βέβαιο ότι θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Και τότε θα πρέπει να απολογηθούν για το ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο η FIFA, όσο και η UEFA.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.