Η... «αποθέωση» της στρεψοδικίας

Δημήτρης Μπούζας16 Απριλίου 2020

Σίγουρα δεν είμαι ένας από εκείνους που αιφνιδιάστηκαν από την τελευταία απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ που επικύρωσε την «καταδίκη» (!) του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, από τη στιγμή που από το ξεκίνημα αυτής της υπόθεσης και στην πρώτη διερεύνηση της, από μια επιτροπή 100% στημένη και στελεχωμένη από μέλη στερούμενα της έξωθεν καλής μαρτυρίας (ακόμη και αργυρώνητα) είχα καταθέσει την άποψη μου, προειδοποιώντας τους πάντες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καραμπινάτη σκευωρία. 

Μπροστά σε μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος να φράξουν τον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου της νέας χρονιάς από τον ΠΑΟΚ. Παρακολουθώντας συγχρόνως προσεκτικά και διερευνώντας πληροφορίες που ήρθαν στο φως και αφορούσαν τις περίεργες κινήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, με τις σκοτεινές αντικαταστάσεις και τους στοχοποιημένους διορισμούς στην περιβόητη επιτροπή, έσπευσα από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) να προετοιμάσω και να προϊδεάσω ψυχολογικά όλους όσους προεξοφλούσαν με αισιοδοξία τη δικαίωση του ΠΑΟΚ σε μια τόσο απλή και ολοφάνερα ξεκάθαρη υπόθεση. Να τους πείσω ότι έσφαλαν.

 Για αυτό το λόγο με αλλεπάλληλα σχόλια τους συνιστούσα να μην είναι τόσο ευκολόπιστοι και να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Επιστρατεύοντας περιπτώσεις από το πρόσφατο παρελθόν, τους υπενθύμιζα συνεχώς με πιο τρόπο συνηθίζουν να δικάζουν συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία δικαστικοί, υποθέσεις που αφορούσαν ειδικά τον ΠΑΟΚ (Σκουτέρης, Σκολαρίκη, Τσαγκιά) και με ποια ευκολία απαξίωναν και αποδυνάμωναν τα σοβαρά τεκμήρια και ντοκουμέντα της υπεράσπισης του Δικεφάλου. 

Θεωρώντας αφελώς ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα οι φίλοι του ΠΑΟΚ λησμονούσαν ότι ο θανάσιμος εχθρός τους παρέμενε και πάλι ο αδιαφιλονίκητος άρχοντας του χώρου, έχοντας την μονοπωλιακή εύνοια της βαθύριζης καθεστικοιίας θεσμικής τάξης. Μετά από το πρώτο σοκ από την επιτροπή Μαρινάκη, Αυγενάκη, Αρκούδη, Μαρούπα, η υπόθεση ήρθε στην πρωτοβάθμια πειθαρχική της Λίγκας. Η νέα αισιοδοξία ειδικά με το σκεπτικό ότι αυτή τη φορά δεν θα αποφασίζουν λαμόγια αλλά πραγματικοί δικαστές. Νέα από μέρους μου προειδοποίηση: μην τρέφεται αυταπάτες. 

Νέο σοκ! Οι … πραγματικοί δικαστές ούτε καν ακούμπησαν την υπόθεση. Δεν έβγαλαν ούτε το αμπαλάζ της περιβόητης επιτροπής. Για να φτάσουμε στο τρίτο και πιο σοβαρό στάδιο, σε αυτό της έφεσης. Με πραγματικούς – και πάλι – δικαστές! Παρά τις όποιες επιφυλάξεις μετά από τα δύο πρώτα σοκ, οι ΠΑΟΚτσήδες εμφανίστηκαν και πάλι αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά οι… πραγματικοί δικαστές θα έλυναν το αμπαλάζ και θα έσκυβαν πάνω στην υπόθεση για να βρουν τι κρύβει και ποια είναι η αλήθεια και αν το σκεπτικό του βαθυνούστατου Αρκούδη είναι σωστό. Αμ δε! 

Περιφρονώντας ακόμη και τη δήλωση του Πρωθυπουργού και κορυφαίου Υπουργού της νέας Κυβέρνησης ότι η γνωμάτευση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική, οι τακτικοί και εν ενεργεία δικαστικοί με την απόφαση τους αναγνωρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Θεσμικά δέχονται κι επικυρώνουν την αρχική και διάτρητη άποψη μιας ανεκδιήγητης, σκοτεινής και ύποπτης επιτροπής. Θα μου πείτε ίσως και με το δίκιο σας από που κι ως που και γιατί ήμουν τόσο απόλυτος και συνεχώς προειδοποιούσα ότι κάνετε λάθος που αισιοδοξείτε; 

Θα σας απαντούσα ότι έβλεπα πως όλο αυτό ήταν τόσο καλά οργανωμένο και αμπαλαρισμένο από το ξεκίνημα του, ώστε δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών. Κι αυτό το έκανα όχι τόσο από δημοσιογραφική διαίσθηση, όσο και από τις διδακτικές εμπειρίες του παρελθόντος. Ακόμη και από προσωπικά μου βιώματα. Δυστυχώς έχω ζήσει στημένες δίκες με παράνομες κλητεύσεις και προδιαγεγραμμένες καταδίκες από τους ίδιους κύκλους όταν με κουβαλούσαν παράνομα στον Πειραιά. 

Επιπρόσθετα έβλεπα με πόση ευκολία μπορούσαν να διαχειριστούν τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Μα δεν ήταν μόνο αυτό. Υπήρχαν τόσες άλλες υποθέσεις που τελείωσαν όπως ακριβώς αυτοί ήθελαν. Μην ξεχνάτε ότι μένουν στο σκοτάδι ακόμη και στυγερές δολοφονίες. Μόλις χθες αναφέρθηκα στο σχόλιο μου για το διπλό φόνο των δύο νεαρών ΠΑΟΚτσήδων των οποίων οι φυσικοί αυτουργοί ποτέ δεν τιμωρήθηκαν. Δείτε επίσης τι συμβαίνει με τις δίκες που συνεχίζονται χρόνια ολόκληρα και στις οποίες κατηγορούμενοι είναι μεγάλα ονόματα. Δείχνουν ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ, όπως επίσης δείχνουν ότι ποτέ δεν θα βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί εμπρησμών και δολοφονικών επιθέσεων (Κωνσταντινέας, Μπίκας, Ευαγγέλου, Τζήλος). 

Επαναλαμβάνω λοιπόν για πολλοστή φορά προς όλους. Μην τρέφετε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Πρόσφατα πληροφορηθήκατε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Γεγονός που δεν μας αφήνει να κλείσουμε τα μάτια μας σε εξόφθαλμες και περίεργες καταστάσεις. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι παράλληλα με το σεβασμό προς τη δικαιοσύνη, δεν έχουμε το κουράγιο να βγάλουμε στη σέντρα όλους εκείνους που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. 

Άλλωστε η αθλητική δικαιοσύνη από την εποχή των... δικηγόρων μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων συνταξιούχων και εν ενεργεία δικαστικών έχει μια διαδρομή, σκοτεινή, περίεργη και μυστηριώδη. Κάποιος έγκυρος νομικός την είχε χαρακτηρίσει σαν «αποθέωση» της στρεψοδικίας. Εμείς κλείνουμε με την ερμηνεία της λέξης στρεψοδικία. Είναι η εξής: «Η χρήση ψευδών ή σοφιστικών λόγων κι επιχειρημάτων που αποσκοπεί στην παραπλάνηση και στη διαστροφή της αλήθειας».

ΥΓ1: Λέγεται ότι έγιναν λάθη από πλευράς ΠΑΟΚ. Το δεχόμαστε εν μέρει όμως, με την άποψη ότι κι αυτά αν δεν γινόντουσαν, έτσι ακριβώς θα αποφάσιζαν όλα τα ελεγχόμενα θεσμικά όργανα και οι ελεγχόμενες επιτροπές.

ΥΓ2: Πανηγυρίζει ο Κούγιας για την απόφαση. Προφανώς σταθεροποιείται η θέση του στην αυλή του νέου αφεντικού του για να μας θυμίσει εκείνο το αλησμόνητο με πιο τρόπο ο τελευταίος τον πέταξε στον κάδο με τα σκουπίδια.

ΥΓ3: Το χθεσινό κείμενο με την απουσία στίξεων και κάποιων επαναλήψεων που δεν υπήρχαν στην αρχική διατύπωση «ξεστράτισε» κι έγινε κάπως δύσκολο στην ανάγνωση του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.