Η ανθρωποφαγία των social media και τα μηνύματα του αθλητισμού

Βασίλης Μάστορας16 Ιουνίου 2021

Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε είπε ότι «σοφός είναι εκείνος που ξέρει, αλλά κάνει πως δεν ξέρει και ανόητος εκείνος που δεν ξέρει, αλλά κάνει πως ξέρει». Δυστυχώς εκείνοι που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία περισσεύουν στις «φυλές» των social media.

Για την ανοησία, μέχρι να υπάρξει η έκρηξη των social media, επικρατούσε η ρήση ότι είναι ανίκητη. Πλέον η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι το διαδίκτυο βοηθάει η ανοησία να διακινείται με μεγάλη ταχύτητα. Να τσαλακώνει επαγγελματικές καριέρες, επιστημονικές και αθλητικές προσωπικότητες. Με μεγάλη ευκολία. Χωρίς επιχειρήματα και κυρίως γνώση. Γιατί έτσι «την είδε τη φάση», κάποιος που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία και «σκοτώνει» με όπλο το πληκτρολόγιο.

Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να διαστρεβλώσουν γεγονότα και να τους δώσουν τη δική τους ερμηνεία. Οπως τους συμφέρει ιδεολογικά. Με ισχυρισμούς που έχουν βάση τη δική τους κουλτούρα.

Το ζήσαμε στην περίπτωση του Κρίστιαν Ερικσεν και του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο μεν πρώτος την ώρα που πάλευε να ζήσει, γινόταν «θύμα» της ανθρωποφαγίας των social media, χωρίς κανέναν φραγμό. Χωρίς οι θύτες να υπολογίζουν την κρισιμότητα των στιγμών. Δύο 24ωρα αργότερα ένα 22άχρονο ελληνόπουλο, με τεράστια ψυχικά αποθέματα πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει στην κορυφή του παγκόσμιου τένις. Να πετύχει αυτό που πριν από έναν χρόνο φάνταζε ακατόρθωτο. Προσπάθεια που μαγνήτισε εκατομμύρια Ελληνες. Το απόσταγμα εκατοντάδων ωρών εξαντλητικής προπόνησης και προσωπικών στερήσεων. Την ώρα που οι συνομήλικοι του Τσιτσιπά «ξοδεύουν» αλλού τον χρόνο τους και ζουν την ηλικία τους. Ακόμη όμως κι αυτή την προσπάθεια υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι τη λοιδόρησαν. Που σχολίασαν τις αμοιβές του Ελληνα τενίστα και τον τρόπο που φορολογείται. Θέσεις που βγάζουν τοξικότητα σκέψης για έναν αθλητή που δεν ζήτησε από κανέναν τίποτε. Που στηρίχθηκε μόνο στις δικές του δυνάμεις και γι’ αυτό δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε. Γι’ αυτό η πλειονότητα των Ελλήνων κάθισε την περασμένη Κυριακή μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης. Μπορεί οι περισσότεροι να μην είχαν δει ποτέ άλλοτε στη ζωή τους τένις. Τους «μαγνήτιζε» όμως η τεράστια προσπάθεια του Στέφανου Τσιτσιπά, που άντεξε σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Focus

Καλύτερο μαντάτο από την καθυστέρηση της κοινοποίησης της απόφασης του CAS στην ΠΑΕ Αρης για την υπόθεση Ντουρμισάι δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Οπότε απομένει να αποδειχθεί ότι έχουν επιλεγεί οι μεταγραφικοί στόχοι, με την ανακοίνωση παικτών μόλις ανοίξει η μεταγραφική περίοδος. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.