Η άνοδος στο ranking της UEFA και η ανάγκη οι ιδιοκτήτες να αλλάξουν μυαλά

Βασίλης Μάστορας16 Απριλίου 2022

Σε κανέναν δεν κακόπεσε που ο ΠΑΟΚ με τους βαθμούς που πρόσθεσε στο ranking της UEFA για την Ελλάδα, το 2023 η χώρα μας θα έχει μία ακόμη ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και συνολικά πέντε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Και δεν ήταν μόνο υπόθεση του ΠΑΟΚ. Εβαλε και ο Ολυμπιακός το χεράκι, αλλά αξία δεν έχει το ποια ομάδα βοθήσε να κερδίσει πολύτιμους βαθμούς η χώρα αλλά το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό παραμένει και το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σ’ ένα τοξικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, ανεξαρτήτως από το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, στην ουσία είναι όλοι χαμένοι. Μπορεί να δημιουργείται μία εφήμερη ικανοποίηση αλλά είναι τόσο επίπλαστη που «εξατμίζεται» σύντομα. Εχω την άποψη ότι και οι φίλαθλοι οι οποίοι σκέφτονται χωρίς να δηλητηριάζεται το μυαλό τους από τον οπαδισμό θέλουν κάτι καλύτερο. Θέλουν ένα σούπερ ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα, με μόνο ανθρώπινα λάθη από τους διαιτητές και ισονομία στις αποφάσεις των Δικαστών. Ενα Πρωτάθλημα το οποίο θα κρίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ετούτο δεν είναι ένα σενάριο φαντασίας, αλλά κάτι το οποίο με ρεαλιστική σκέψη μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Εγραφα προχθές για τον αλληλοσεβασμό που επέδειξαν Γκουαρδιόλα-Κλοπ μετά τον εξαιρετικό αγώνα Μάντσεστερ Σίτι- Λίβερπουλ, που ήταν μισό Πρωτάθλημα. Δύο επαγγελματίες οι οποίοι επιχειρούν κάθε φορά να βάλουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της εικόνας του ποδοσφαιρικού προϊόντος της Αγγλίας. Γνωρίζουν και οι δύο ότι τον τίτλο θα τον κατακτήσει μία ομάδα. Δεν θα έρθει όμως η συντέλεια του κόσμου για τη δεύτερη. Δείχνουν σεβασμό στον ηττημένο γιατί η δύναμη του ενισχύει την αξία του νικητή. Συγχρόνως προστατεύουν αυτό που λέγεται ποδοσφαιρικό προϊόν. Κάτι το οποίο δεν γίνεται στην Ελλάδα. Το εγχώριο Πρωτάθλημα βάλλεται από πολλές πλευρές με αποτέλεσμα να απαξιώνεται μέρα με την ημέρα. Οι ηττημένοι «πυροβολούν» αδιακρίτως τραυματίζοντας τη διοργάνωση και απογοητεύοντας τον κόσμο, ο οποίος δεν θέλει να είναι κομμάτι μίας αναξιόπιστης παράστασης.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν οι ιδιοκτήτες είχαν τη γενναιότητα να το… πάρουν αλλιώς και να αποφασίζουν όχι με πιλότο τον εγωισμό, αλλά με το συμφέρον του προϊόντος;

Σίγουρα τότε όλοι σε βάθος χρόνου θα ήταν κερδισμένοι. Θα βλέπαμε ένα περισσότερο αξιόπιστο και ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα το οποίο θα ήταν ελκυστικό για περισσότερο κόσμο και πού ξέρετε ίσως να προσέλκυε ευκολότερα και επενδυτές. Εκτός κι αν όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.