Η αγχώδης αλλά και δίκαιη νίκη και το μεγάλο ψέμα του κόουτς

Δημήτρης Μπούζας06 Οκτωβρίου 2020

Ο Σφιντέρσκι φρόντισε να διορθώσει την εικόνα της ομάδας με δύο γκολ που πέτυχε και ο Μάτος να ξεμπροστιάσει τον Φερέιρα που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τις βλακώδεις δικαιολογίες της καραντίνας που του είχε επιβάλλει.

Νίκη δύσκολη. Καθαρή και δίκαιη. Όμως η εμφάνιση της ομάδας πανομοιότυπη σχεδόν ίσως και χειρότερη από όσες έχει δώσει μέχρι τώρα για το πρωτάθλημα. Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις, με το πρόβλημα να επικεντρώνεται πλέον σε διαπιστώσεις που αφορούν μια συνολική διαρραγή της συνοχής και μια αλλοίωση της χημείας της. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτό το χάλι. Αναφερόμαστε και στις τέσσερις αναμετρήσεις με βατούς αντιπάλους, οι οποίες είχαν και σαν αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων πολύτιμων βαθμών. 

Προφανώς μερικοί θα αναρωτιούνται και με το δίκιο τους, πως είναι δυνατόν να «διαταράσσονται» τόσο εύκολα ή τόσο γρήγορα κι ενδιάμεσα ψυχολογίες, χημείες και χαρακτήρες. Τι συνέβη και τι συμβαίνει ώστε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο εμφανείς και ασυγχώρητες. Να αποκλείεις δηλαδή την Μπενφίκα και να σε δυσκολεύουν και να σε ταπεινώνουν μικρομεσαίες ή και νεοφώτιστες ομάδες του εθνικού πρωταθλήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι η αφορμή σε αυτές τις μεταπτώσεις, οφείλεται σε λάθος της γενικής διαχείρισης του ρόστερ. 

Υπεύθυνοι για αυτό είναι το «δίδυμο» κόουτς και τεχνικού διευθυντή. Ο πρώτος με απαράδεκτες εμμονές και συμπεριφορές (βλέπε περίπτωση Μάτος) και ο δεύτερος υπεύθυνος όχι μόνο για την καθυστερημένη ενίσχυση της ομάδας, αλλά και για το άτσαλο άδειασμα του ήδη ρηχού ρόστερ, χωρίς να έχει φροντίσει να βρει τους αντικαταστάτες των όσων χαρακτήρισε αυτός και ο συνέταιρος του «άχρηστους» ή «ανεπιθύμητους». Οι δυο τους έχουν τη μεγάλη ευθύνη για την απώλεια της τεράστιας ευρωπαϊκής ευκαιρίας που έχασε ο σύλλογος. Παραπάνω αναφερθήκαμε στο θέμα Μάτος. 

Σε αυτή την περίπτωση χρεώνουμε ένα πολύ μεγάλο ψέμα στον Αμπέλ Φερέιρα. Ψέμα που ασφαλώς τον εξέθεσε στον κόσμο. Είχε το θράσος να ισχυριστεί σε ερώτηση που του έγινε για τον παραγκωνισμό ενός παίκτη που έχει δώσει και την ψυχή του στον ΠΑΟΚ, ότι αυτό έγινε γιατί είχε χάσει μέρος της προετοιμασίας. Όταν με άδεια του συλλόγου και για προσωπικό του θέμα πήγε στη Βραζιλία από την οποία επέστρεψε όμως αμέσως και μπήκε στο πρόγραμμα του, περιμένοντας πότε θα κληθεί (και αν κληθεί) να βοηθήσει. Στις προπονήσεις συμμετείχε για μεγάλο διάστημα. Όμως πολύ περίεργα και σε μόνιμη σχεδόν βάση ερχόταν αποκλεισμός του, είτε από τις αποστολές, είτε από το βασικό σχήμα, με τον κόουτς να επιστρατεύει για αυτή τη θέση τον φιλότιμο Κρέσπο ή ακόμη και παίκτες οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν δεύτερη προπόνηση. 

Να μην αναφερθούμε σε ονόματα. Δεν είναι δυνατόν να νομίζει ο Φερέιρα ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ τρώει σανό. Το να ισχυρίζεται δηλαδή ότι ο Μάτος έμενε έξω γιατί έχασε μέρος της προετοιμασίας του, παρότι ακολούθησε σε μεγάλο διάστημα τις προπονήσεις και ο Πορτογάλος να χρησιμοποιεί ακόμη και στο παιχνίδι που ήταν τόσο καθοριστικό και κρίσιμο παίκτες που δεν είχαν κάνει παρά ελάχιστες προπονήσεις και ήταν παντελώς ανέτοιμοι, αυτό κατά την προσωπική μας εκτίμηση δεν λέγεται θράσος, αλλά παραμύθι. Θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν δέχεται να τον ταΐζουνε σανό. Στο βωμό κάποιων εμμονών και σκοπιμοτήτων θυσιάζεις μια πολύ μεγάλη και ιστορική ευκαιρία για το σύλλογο. 

Τώρα βέβαια τον επαναφέρεις, βλέποντας ότι δεν είχες άλλα περιθώρια κι αυτό γιατί ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται τι γίνεται με τέτοιου είδους εμμονές, δηλώσεις και συμπεριφορές. Κι αυτός σου έδωσε την απάντηση. Καλό θα ήταν λοιπόν, μαζί με τον φίλο σου και συνεργάτη σου Γερμανό τεχνικό διευθυντή, να σκύψετε το κεφάλι και να δείτε αν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη σας και την εικόνα της ομάδας. Αδειάσατε το ρόστερ χωρίς να έχετε φροντίσει να έχετε έτοιμους τους αντικαταστάτες τους. Παίξατε τζόγο με τα παιχνίδια της Ευρώπης, αφήνοντας στον κόσμο να αντιληφθεί ότι διακινδυνέψατε τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξετε ότι οι επιλογές σας στο θέμα των εκκαθαρίσεων και των αντικαταστάσεων ήταν απόλυτα πετυχημένες. 

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι, έχουμε να πούμε ότι παρά το εύρος του σκορ, η εμφάνιση δεν ήταν ανάλογη. Ευτυχώς που ήρθε από τον πάγκο ο Πολωνός και σιγούρεψε το τρίβαθμο, διορθώνοντας κάπως και την εικόνα της ομάδας και τα συναισθήματα που πέρασε προς τα έξω. Οι δύο Ζίβκοβιτς (Αντρίγια και Ζίβκο) ήταν οι κορυφαίοι και ο Ελ Καντουρί όσο είχε δυνάμεις. Η διακοπή δίνει χρόνο να σκεφτούν οι υπεύθυνοι πως θα διορθώσουν την κατάσταση. Όχι με ημίμετρα αλλά με ουσιαστικές κινήσεις σοβαρής ενίσχυσης. Όσο για τις δηλώσεις του κόουτς, όχι άλλο κάρβουνο. Όχι άλλα ψέματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.