Η καλύτερη ενδεκάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών για το 2022 έχει έντονο... άρωμα ΠΑΟΚ

Metrosport Team26 Δεκεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

To 2022 τελειώνει και σε όλες τις ομάδες γίνεται η αποτίμηση της ποδοσφαιρικής σεζόν. Βλέπουν ποιοι παίκτες βελτιώθηκαν και ανέβασαν την αξία τους και ποιοι μπορούν να αξιοποιηθούν εν όψει της συνέχειας. Γιατί μπορεί το ημερολογιακό έτος να ολοκληρώνεται ωστόσο το ποδοσφαιρικό έτος 2022-2023 βρίσκεται στην μέση του και από το ξεκίνημα ως και τώρα υπήρξαν ορισμένες αλλαγές στην αξία ποδοσφαιριστών.

Παρακάτω θα δείτε την καλύτερη ενδεκάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών με βάση την άνοδο ποσοστιαία στην αξία τους το τελευταίο εξάμηνο του χρόνου σύμφωνα με το transfermarkt. Υπάρχουν μέσα ποδοσφαιριστές διεθνείς πολύ γνωστοί, ίσως κάποιες «εκπλήξεις» αλλά και έντονο χρώμα... ΠΑΟΚ. Η ενδεκάδα είναι σε σύστημα 4-4-2 με ρόμβο λόγω της έλλειψης εξτρέμ στην λίστα.

Τερματοφύλακας - Βασίλης Μπάρκας (Ουτρέχτη) - Αξία: 2 εκατομμύρια

Ο 28χρονος πρώην τερματοφύλακας της ΑΕΚ εδώ και δύο χρόνια δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι στην πρώτη του απόπειρα στην Σκωτία για λογαριασμό της Σέλτικ δεν τα κατάφερε πολύ καλά. Σε δύο χρόνια κατέγραψε μόλις 24 συμμετοχές κάτι που έριξε την αξία του από τα 5 εκατομμύρια στο 1, και ανάγκασε τους Κέλτες να τον δανείσουν στην Ολλανδία και την Ουτρέχτη. Ο Έλληνας κίπερ πήρε αμέσως θέση βασικού έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια των Ολλανδών και από τα 15 μετράει 6 ανέπαφες εστίες, μέσο όρο απόδοσης 7.09 και βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα σε όλες τις κατηγορίες στατιστικών της Eredivisie όσον αφορά τους τερματοφύλακες. Αναμενόμενη λοιπόν και η αύξηση της αξίας του από 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο σε 2 εκατομμύρια πλέον. Στο 100% η αύξηση της αξίας του για τον έμπειρο κίπερ που δείχνει να βρίσκει την... Ιθάκη του.


Δεξί μπακ - Λευτέρης Λύρατζης (ΠΑΟΚ) - Αξία: 2 εκατομμύρια

Ο βασικός δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ δεν γινόταν να λείπει από την λίστα αφού η μονιμοποίηση του για μια ακόμη χρονιά ανεβάζει και την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δεν είναι φυσικά μόνο το φετινό εξάμηνο αφού ο νεαρός αμυντικός από πέρυσι έχει πενταπλασιάσει την αξία του από 400 χιλιάδες σε 2 εκατομμύρια. Ωστόσο η τρέχουσα σεζόν είναι το επιστέγασμα της ανόδου αλλά και της ωριμότητας που βγάζει στο γήπεδο ο νεαρός. Ένας τραυματισμός λίγο πριν το Μουντιάλ του στέρησε ορισμένες συμμετοχές και ακόμη δεν έχει αγωνιστεί μετά την επανέναρξη ωστόσο τα 9 παιχνίδια και η 1 ασίστ του έχουν ανεβάζει την αξία του κατά 33% ή αλλιώς 500 χιλιάδες από 1.5 εκατομμύριο στα 2. Μέσος όρος απόδοσης 6.83 ως τώρα για τον 22χρονο μπακ.

Κεντρικός αμυντικός - Κωνσταντίνος Κουλιεράκης (ΠΑΟΚ) - Αξία: 1.5 εκατομμύριο

Είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με την μεγαλύτερη αύξηση στην χρηματιστηριακή του αξία το τελευταίο εξάμηνο. Aπο 300 χιλιάδες ευρώ τον Ιούνιο έχει φτάσει 1.5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 400% επάνω εκτοξεύοντας το όνομα του. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον εμπιστεύτηκε μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και ο Χανιώτης κεντρικός αμυντικός τον δικαίωσε απόλυτα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα στιβαρό δίδυμο με τον Σβερίρ Ίνγκασον και είναι μάλιστα από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του πρωταθλήματος. Στην κορυφαία δεκάδα τόσο σε εκκαθαρίσεις, κερδισμένες εναέριες μονομαχίες και στην κορυφαία εικοσάδα όσο αφορά τα κοψίματα. Μέσος όρος απόδοσης 6.95 και ο 18χρονος έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκών και μη συλλόγων με τελευταία κρούση αυτή της Φενέρμπαχτσε. Κοστολογείται από τον Ζοσέ Μπότο στα 15 εκατομμύρια ευρώ. 


Κεντρικός αμυντικός - Στράτος Σβάρνας (Ρακόφ) - Αξία: 2 εκατομμύρια

Η περίπτωση του θυμίζει τον Μπάρκα αφού έπρεπε να φύγει δανεικός από την ομάδα που ανήκει για να ανεβάσει την χρηματιστηριακή του αξία. Πριν τον στείλει δανεικό η ΑΕΚ στην Πολωνία ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός είχε 14 συμμετοχές την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο στην Έξτρακλαζα θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της Ρακόφ στην αμυντική γραμμή με 21 συμμετοχές ως τώρα και ίσως ο δανεισμός αποτελέσει μόνιμη μεταγραφή. Με μέσο όρο απόδοσης 7.26 είναι ο κορυφαίος αμυντικός του πρωταθλήματος και από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές γενικά αφού σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται μέσα στους 10 κορυφαίους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η ομάδα του είναι στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος και με την κορυφαία άμυνα. Η αξία του ανεβασμένη κατά 67% από 1.2 στα 2 εκατομμύρια. 


Αριστερό μπακ - Μάριος Τσαούσης (ΠΑΟΚ) - Αξία: 600 χιλιάδες

Συμπληρώνει την αμυντική τετράδα ο αμυντικός του ΠΑΟΚ, βασικός ως τα τέλη Οκτωβρίου αφού έπειτα τραυματίστηκε και αναγκαστικά έμεινε εκτός. Ο 22χρονος πήρε και αυτός όπως ο Κουλιεράκης το καλοκαίρι μετά τον αποκλεισμό θέση βασικού στην ενδεκάδα του «δικεφάλου» και παιχνίδι με το παιχνίδι ανέβασε την απόδοση του. Όπως και ο Λύρατζης αυτή την περίοδο έχει χάσει την θέση του λόγω τραυματισμού, ωστόσο αναμένεται να επανέλθει δριμύτερος. Από 250 χιλιάδες οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έχουν ανεβάσει στις 600 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 140% πιο πάνω. Οι 9 συμμετοχές του έχουν μέσο όρο απόδοσης 7.04 και είναι ανάμεσα στους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος.


Αμυντικός μέσος - Γιάννης Παπανικολάου (Ρακόφ) - Αξία: 1.8 εκατομμύρια

Συμπαίκτης του Στράτου Σβάρνα στην Πολωνία με τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό να τον βρίσκει εκεί. Από το καλοκαίρι του 2020 η Ρακόφ απέκτησε τον 22χρονο τότε μέσο και έκτοτε ο Παπανικολάου έχει εξαπλασιάσει την αξία του από τις 350 χιλιάδες ευρώ στα 1.8 εκατομμύρια. Μάλιστα έχει κερδίσει 2 κύπελλα Πολωνίας και 2 Super Cup και από την περσινή σεζόν την θέση βασικού και δεν την έχει χάσει ως και σήμερα. Φέτος μετρά 25 συμμετοχές και όπως και ο Σβάρνας είναι από τους κύριους λόγους της καλής ανασταλτικής λειτουργίας της πρωτοπόρου του Πολωνικού πρωταθλήματος. Μέσος όρος απόδοσης 6.95 και η αξία του από τον Ιούνιο έχει ανέβει 50% από τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ στα 1.8 εκατομμύρια. 


Κεντρικός μέσος - Χάρης Χαρίσης (Σίβασπορ) - Αξία: 850 χιλιάδες

Ένας... παλιός γνώριμος του ΠΑΟΚ που βρέθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ως το 2017. Έπειτα δύο χρόνια στο Βέλγιο επιστροφή στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ατρομήτου και από φέτος στην Τουρκία με την φανέλα της Σίβασπορ. Στην Σεβάστεια ο Έλληνας χαφ βρήκε αμέσως θέση από τα καλοκαιρινά προκριματικά και ως και το μέσο της σεζόν έχει σημειώσει 16 συμμετοχές και αποδεικνύεται πολύ σημαντικός για την ομάδα του Ριζά Τσαλιμπάι. Μάλιστα ήταν τόσο καλό το ξεκίνημα του που μέσα σε 3 μήνες ανέβασε την αξία του από τις 600 χιλιάδες στα 1 εκατομμύριο. Ωστόσο αυτή την στιγμή η αξία του βρίσκεται στις 850 χιλιάδες με άνοδο 42% σε σχέση με αυτή του Ιουνίου.


Κεντρικός μέσος - Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας) - Αξία: 4 εκατομμύρια

Ο δεύτερος πιο ακριβός ποδοσφαιριστής της ενδεκάδας και όχι άδικα αφού αν και πήγε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου από τον Παναθηναϊκό στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, κατάφερε να βρει θέση στο rotation και να παίρνει αρκετά συχνά χρόνο, έστω και σαν αλλαγή από μια περίοδο και μετά. Μπορεί να είναι μόλις 21 ετών όμως η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη κάτι που φάνηκε στον Παναθηναϊκό, γι’ αυτό άλλωστε ενδιαφέρθηκαν και στην Πορτογαλία για χάρη του. Μετρά 12 συμμετοχές, 3 από αυτές στο Champions League και δείχνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ρούμπεν Αμορίμ. Η άνοδος στην αξία του αρχικά έγινε τον Σεπτέμβριο λόγω της μεταγραφής ωστόσο την διατήρησε και πλέον από τα 3 εκατομμύρια αξίζει 4, με άνοδο 33%. 


Επιθετικός μέσος - Νεμάνια Μιλόγιεβιτς (Κολουμπάρα) - Αξία: 700 χιλιάδες

Ο πιο άγνωστος ποδοσφαιριστής της ενδεκάδας ωστόσο από τους πιο βελτιωμένους το τελευταίο εξάμηνο του έτους. Ο Σερβόελληνας επιθετικός μέσος (σ.σ έχει συμμετοχές ως και την Κ21 Εθνική Ελλάδος) ανήκει σε στην Σέρβικη Κολουμπάρα και η ιστορία του μοιάζει με αυτή του Παπανικολάου. Βρέθηκε από τον Πανιώνιο στην Σερβία για λογαριασμό της Βόζντοβατς ωστόσο παρά τα δύο χρόνια εκεί και τις αρκετές συμμετοχές δεν κατάφερε να έχει ουσιαστική βελτίωση. Μέχρι που φέτος το καλοκαίρι ήρθε η μεταγραφή του στην Κολουμπάρα και ο 24χρονος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ως τώρα. Σε 21 συμμετοχές έχει 3 γκολ και 2 ασίστ και αναδεικνύεται σε ηγέτη για την ομάδα του κάτι που αποτυπώνεται και στην αξία του. Πιο συγκεκριμένα από το καλοκαίρι έχει ανέβει 450 χιλιάδες ή αλλιώς 180% από τις 250 χιλιάδες έχει φτάσει στο πικ της καριέρας του ως τώρα τις 700 χιλιάδες. 


Επιθετικός - Ταξιάρχης Φούντας (DC Γιουνάιτεντ) - Αξία: 5 εκατομμύρια

Ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής της ενδεκάδας αφού έκανε αλματώδη άνοδο από την περίοδο που βρέθηκε στην Αμερική για χάρη της DC Γιουνάιτεντ «τρυπώντας» μάλιστα το ποδοσφαιρικό του... ταβάνι. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην Αυστρία για χάρη της Ραπίντ ο 27χρονος επιθετικός βρήκε μπροστά του μια πρόκληση, αυτή του MLS. H σεζόν του θύμισε την πρώτη χρονιά του στην Βιέννη αφού τα νούμερα του ήταν εκπληκτικά. Σε 21 συμμετοχές σκόραρε 12 φορές ενώ μοίρασε και 1 ασίστ και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν από την αρχή του πρωταθλήματος εκεί βρέθηκε 38ος σε όλο το πρωτάθλημα σε μέσο όρο απόδοσης με 7.13 αλλά και στους κορυφαίους σκόρερ αφού σκόραρε 1 γκολ ανά 122 λεπτά η αλλιώς 0.57 γκολ ανα παιχνίδι. Έτσι η αξία του από τα 3 εκατομμύρια του Ιουνίου εκτοξεύτηκε στα 5 εκατομμύρια στο τέλος του έτους με άνοδο 67%.


Επιθετικός - Τάσος Δουβίκας (Ουτρέχτη) - Αξία: 3 εκατομμύρια

Συμπαίκτης του Βασίλη Μπάρκα στην Ουτρέχτη ο 23χρονος επιθετικός διανύει μια εξαιρετική χρονιά, την δεύτερη του στην Ολλανδία. Το ταξίδι του ξεκίνησε από τον Βόλο και πέρυσι το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Ουτρέχτη. Σε 35 συμμετοχές είχε 10 γκολ και 3 ασίστ την πρώτη χρονιά και φέτος σε 15 παιχνίδια μετράει 6 γκολ. Με 1 γκολ ανά 108 λεπτά που αγωνίζεται ο Δουβίκας δείχνει να έχει σταθερή σχέση με τα δίχτυα. Ο μέσος όρος απόδοσης του 6.97 και η αξία του ανεβασμένη από 1.2 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι στα 3 εκατομμύρια φέτος. Ωστόσο στο τελευταίο εξάμηνο του φετινού έτους ο Δουβίκας κατάφερε να πάει από τα 2 στα 3 εκατομμύρια με αύξηση 50% ή αλλιώς 1 εκατομμύριο ευρώ.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.