Η ιδιάζουσα περίπτωση του Κάμπος θυμίζει κάτι από Πασχαλάκη

Κωστής Παναγιώτου01 Οκτωβρίου 2022

Η μεταγραφή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα πολλών, αλλά η επιλογή να πάρει το Νο9 έκανε σίγουρα μεγαλύτερη εντύπωση. Με πολλούς να προσπαθούν να θυμηθούν αν άλλος τερματοφύλακας στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα με το Νο9.

Και όμως έχει υπάρξει, αλλά ως ένα βαθμό το δικαιολόγησε με τα τέρματα που πέτυχε. Ο λόγος για τον Χορχέ Κάμπος, οποίος μεταξύ άλλων φόρεσε τις φανέλες των UNAM Pumas, Tigres, LA Galaxy, Cruz Azul. Εκκεντρικός και αντισυμβατικός ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που τον ακολουθούσαν στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Από επιθετικός... έγινε τερματοφύλακας

Η περίπτωση του Μεξικανού είναι ακόμα πιο ιδιάζουσα από εκείνη του Πασχαλάκη. Όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Pumas ο Κάμπος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού, ενώ αργότερα έβαλε τα γάντια του γκολκίπερ. Παρόλο που ήταν μόλις 1,68 μ. ήταν εξαιρετικός κάτω από τα δοκάρια. Τα αθλητικά του προσόντα, η τεχνική του κατάρτιση και οι εντυπωσιακές του αποκρούσεις τον βοήθησαν να διακριθεί στη θέση του τερματοφύλακα.

Μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους τερματοφύλακες που έβγαινε εκτός περιοχής ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ομάδας, καθώς η επαφή του με τη μπάλα ήταν εντυπωσιακή. Βέβαια, αυτό που τον κάνει μοναδική την περίπτωση του Κάμπος είναι ότι πολλές φόρες κατά τη διάρκεια του αγώνα οι προπονητές του τον περνούσαν στη θέση του φορ.

Τα παράξενα στην καριέρα του "El Brody" δεν σταματούν όμως εκεί. Στην πρώτη επαγγελματική χρονιά του στην Pumas, τη σεζόν 1988/89, αγωνίστηκες ο επιθετικός. Τη δεύτερη χρονιά του συνέχισε να παίζει ως φορ, πετυχαίνοντας 14 τέρματα σε 22 παιχνίδια, φτάνοντας κοντά στην κατάκτηση του τίτλου του πρώτου σκόρερ. Τα επόμενα χρόνια άφησε την κορυφή της επίθεσης, φορώντας τα γάντια του τερματοφύλακα.

Τα περίεργα δεν σταματούν όμως εδώ. Όταν αγωνιζόταν ως φορ στις ακαδημίες της Pumas δεν φορούσε ούτε το 10, ούτε το 9, ούτε καν το 11, αλλά το Νο1, ενώ μετά από χρόνια που αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας αποφάσισε να πάρει το Νο9.

Οι πολύχρωμες εμφανίσεις του στο Μουντιάλ

Ο Κάμπος δεν έγινε όμως γνωστός μόνο για τα γκολ του και τις εντυπωσιακές επεμβάσεις του. Οι μοναδικές και πολύχρωμες εμφανίσεις του μαγνήτιζαν τα βλέμματα όλων. Σε μια συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως πολλές φορές εκείνος σχεδίαζε τις στολές του.

Η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ήταν η στιγμή που τον γνώρισε όλος ο πλανήτης. Αρχικά για τις εντυπωσιακές και τις εκκεντρικές στολές του και στη συνέχεια για τις επεμβάσεις του και το ριψοκίνδυνο τρόπο παιχνιδιού του.

Η απόδοσή του στο Μουντιάλ του 1994 ήταν εξαιρετική βοηθώντας στα μέγιστα το Μεξικό για να προκριθεί στους «16». Εκεί αντιμετώπισαν τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ. Από νωρίς στον αγώνα το σκορ ήταν 1-1, ενώ πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα και οι δύο ομάδες είχαν μείνει με παίκτη λιγότερο. Τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Κάμπος να αποκρούει το πρώτο, αλλά δεν ήταν αρκετό, με τους Βούλγαρους να περνούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

Το 1993 είχε πάρει και το βραβείο του τρίτου καλύτερου τερματοφύλακα στον κόσμο, από την IFFHS, συγκεντρώνοντας 23 βαθμούς. Δεύτερος ήταν ο Σέρχιο Γκοϊκοτσέα της Ρίβερ Πλέιτ, με 70 βαθμούς, και στην πρώτη θέση ο σπουδαίος Πίτερ Σμάιχελ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 84 βαθμούς.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, στη Γαλλία, ήταν πάλι ο βασικός τερματοφύλακας των Μεξικανών, οι οποίοι κατάφεραν πάλι να περάσουν στη φάση των «16». Εκεί βρήκαν απέναντί τους του Γερμανούς των Λόταρ Ματέους και Γίργκεν Κλίνσμαν. Το Μεξικό προηγήθηκε στο παιχνίδι αλλά με δύο γκολ σε δώδεκα λεπτά οι Γερμανοί προκρίθηκαν στους «8».

Ο Χορχέ Κάμπος πέρασε στην ιστορία του παγκοσμίου ποδόσφαιρου τόσο για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του, όσο και για τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως τερματοφύλακας και ως επιθετικός. Και μέχρι σήμερα παραμένει μια από τις πιο περίεργες μορφές του «βασιλιά των σπορ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.