Γυναικοκτονία-Τι λέει η Κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση του όρου: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου»

Metrosport Team03 Απριλίου 2024

Οργή για τη στάση των αστυνομικών του τμήματος Αγίων Αναργύρων, αλλά και για την απάντηση του αστυνομικού στην 28χρονη Κυριακή Γρίβα όταν ζήτησε βοήθεια προκαλούν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως από την αδιανόητη δολοφονία της από τον πρώην σύντροφό της ακριβώς έξω από το τμήμα. 

Αφού έχει ζητήσει από τους αστυνομικούς μέσα στο τμήμα να την προστατεύσουν και να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της και της απάντησαν πως δεν υπάρχει διαθέσιμο στη συνέχεια καλεί το 100 και τη δίνουν της εξής εξοργιστική απάντηση, πως το περιπολικό δεν είναι ταξί. 

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται από ντοκουμέντο υπήρχε περιπολικό ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα ενώ το βίντεο που αποτυπώνει καρέ- καρέ τη δολοφονία της από τον πρώην σύντροφο της σοκάρει.

Η θέση της υπουργού

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξέφρασε την προσωπική της οδύνη για τη δολοφονία της 28χρονης έξω από το Α.Τ. στους Αγίους Αναργύρους, ωστόσο την ίδια στιγμή έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της υπόθεσης από την αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «σε τέτοιες συζητήσεις, «το ελάχιστο που οφείλουμε ως πολιτεία, είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων και τεχνάσματα μικροπολιτικής διαχείρισης».

«Για την ΝΔ η αξία της ζωής είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτός ο κανόνας, δεν ίσχυε ίσως στο παρελθόν», συνέχισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τις αλλαγές που είχε φέρει με τον νόμο 4619 το 2019, είχε διασπαστεί ο κανόνας των ισοβίων για αυτές τις περιπτώσεις, ρύθμιση που διορθώθηκε με νόμο αργότερα της ΝΔ, ο οποίος προβλέπει παράλληλα σημαντικές προσθήκες για την ενδοοικογενειακή βία, όπως είπε.

«Panic button» από 270 γυναίκες

«Έχουμε πλήρη κάλυψη ρυθμίσεων και διατάξεων. 

Το Ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις, χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα,», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κάποιος χώρος για κάποιο συμβολισμό, η διάκριση γίνεται στον δημόσιο λόγο».

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι υλοποιείται ένα ολιστικό σχέδιο για τις κακοποιημένες γυναίκες, με 44 ξενώνες φιλοξενίας μεταξύ άλλων, αλλά και το “panic button”, που «έχουν πατήσει μέχρι στιγμής 270 γυναίκες», ενώ κάλεσε τα κόμματα για διακομματικό διάλογο για το ζήτημα.

Η έντονη αντίδραση

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφουν τα dikaiologitika, η απόρριψη της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία, πυροδότησε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αφού απέρριψε τις αιτιάσεις της κ. Ζαχαράκη για νομικό πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ που άφηνε παράθυρο για ελαφρύτερες ποινές για δολοφονία, επέμεινε ότι οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση στο Ποινικό μας Δίκαιο.

«Αυτό που θέλουμε είναι ότι οι δολοφονίες γυναικών πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό επίπεδο κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση. Για αυτό το λόγο σας ασκούμε έντονη κριτική. 

Θα έρθει η στιγμή, όπου όλοι θα ομονοήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά», τόνισε.

«Τα θύματα έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί κατά 150%»

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, ο οποίος τόνισε πως «ήρθε η κυβέρνηση στη Βουλή να μιλήσει με μια μέρα καθυστέρηση. Χθες, ένα από τα κυβερνητικά στελέχη, δεν ένιωσε ντροπή να πει μισή λέξη και βγαίνατε στα κανάλια λέγατε ότι να ναι, ακούσαμε και διάφορα ανεκδιήγητα από τον κ. Μηταράκη.

«Λέτε για το “panic button”. Όταν δολοφονήθηκε η γυναίκα στη Σαλαμίνα λέγατε για το “panic button”. Λες και σε κάνει αόρατο. Εσφαξαν γυναίκα μπροστά στο Α.Τ. και λέτε για το “panic button”. 

Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Από το 2019 τα θύματα έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί κατά 150%. Είστε χαρούμενοι; Έχετε πάει καλά, θεωρείτε;», ρώτησε την κ. Ζαχαράκη.

«Λέτε πάλι για μικροκομματική εκμετάλλευση γιατί διεκδικείτε μόνο για τον εαυτό σας τη μη ευθύνη και μη κριτική», πρόσθεσε.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.