Γκαμπριέλα Ροντρίγκες: Το 18χρονο «ποτάμι» από την Κολομβία μαγεύει το τόπι

Παναγιώτα Χαλκιά12 Απριλίου 2024

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καλύτερα ταλέντα της τελευταίας διετίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Είναι μόλις 18 ετών αλλά έχει αναγκάσει αρκετούς σκάουτερ να προσθέσουν το όνομα της στο μπλοκάκι τους.

Η Γκαμπριέλα Ροντρίγκες αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για τον εκάστοτε προπονητή καθώς μπορεί να απειλήσει την εστία του αντιπάλου και να δημιουργήσει ρήγματα ενώ βοηθά και όταν η μπάλα χαθεί. Η προσωπικότητα της εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, η ορμή, το σθένος και η επιμονή της, την έχουν καταστήσει ένα από μεγαλύτερα ταλέντα της Κολομβίας και του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Ο έρωτας γεννήθηκε πλάι στο ποτάμι

Γεννήθηκε τον Μάιο του 2005 και το ποδόσφαιρο κυλούσε στο αίμα της πριν κάνει τα πρώτα της βήματα. Ο πατέρας της Μπερνάρντο Ροντρίγκες, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και είχε αγωνισθεί μεταξύ άλλων σε Ατλέτικο Ουίλα, Μπουκαραμάνγκα, Ντεπορτίβο Κάλι και Μέντελιν. Ήταν ένας από τους εμπνευστές της. Η μητέρα της, Λορένα Σαλαζάρ, ασχολούνταν και εκείνη με τον αθλητισμό και ήθελε διακαώς η κόρη της να μπει στο χώρο.

Άρχισε να κλωτσά το τόπι δίπλα σε ένα ποτάμι φορώντας βρώμικα παπούτσια τένις. Τα καθάρισε καθημερινά αλλά κάθε φορά που η μπάλα έπεφτε στο ποτάμι, έμπαινε μέσα είτε εκείνη είτε οι φίλοι της για να την πάρουν. Οι γονείς της πάντα φώναζαν καθώς φοβόταν πολύ όταν την έβλεπαν να μπαίνει στο νερό αλλά εκείνη έκλεινε τα αυτιά της και συνέχιζε.

Προσπάθησαν να την πείσουν να ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα αλλά εκείνη δεν ήθελε ούτε να δοκιμάσει. Ονειρευόταν να φτάσει στην κορυφή και ήξερε ότι η καθημερινή προπόνηση θα τη βοηθήσει να πετύχει. Όπως έχει παραδεχθεί και η ίδια σε συνέντευξη της: «Όταν οι γονείς μου με πήγαν να δοκιμάσω όλα τα αθλήματα, δεν ήθελα. Προτιμούσα να μείνω στο ποδόσφαιρο και τους έδωσα να καταλάβουν ότι ήμουν παθιασμένη με αυτό και έτσι, με στήριξαν».

Η υποστήριξη της οικογένειάς της στην αθλητική της καριέρα ήταν το κλειδί για τη Γκαμπριέλα. Μάλιστα, μια συμβουλή του πατέρα της όταν άρχισε το ποδόσφαιρο ήταν «αν είχε πλάκα και με έκανε χαρούμενη να το κάνω. Θα το έκανα» ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη της. Δεν αισθάνθηκε ποτέ πίεση από εκείνον, πάντα είχε την ελευθερία της και όταν η ατυχία της χτυπούσε την πόρτα εκείνος ήταν εκεί για να τη στηρίξει.


Δυνατή στο τελευταίο τρίτο

Είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι ως επιθετικό χαφ, θα έχει πλούσια στατιστικά σε ασίστ και γκολ. Ωστόσο, εκείνη επιλέγει να μένει ένα βήμα πιο πίσω και να δημιουργεί παιχνίδι. Αρέσκεται να κάθεται σε θέσεις μεταξύ των γραμμών, να έχει τον έλεγχο του τελευταίου τρίτου του γηπέδου και να εξετάζει τις επιλογές της.

Η ικανότητα της να συχνάζει στα κενά μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου, της δίνει τη δυνατότητα να κρατά τις επιλογές της ανοιχτές, όταν η μπάλα έρχεται στα πόδια της και να μπορεί είτε να πασάρει προς κάποια συμπαίκτρια της που βρίσκεται στον κενό χώρο ή να έχει καλύτερες προοπτικές να γίνει επικίνδυνη είτε να απειλήσει την αντίπαλη εστία με δυνατά σουτ.

Εμπιστεύεται το πόδι της και δε διστάζει να το δοκιμάσει σε κάθε ευκαιρία. Είναι ικανή να κάνει τα απαραίτητα τρεξίματα, να δημιουργήσει κενό χώρο και με μια πάσα της να «σπάσει» την αμυντική γραμμή του αντιπάλου. Ξεχωρίζει για την ικανότητα της να διαβάζει νωρίς τις καταστάσεις και να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να περιορίσει την αντίδραση των γύρω της. Είναι αποφασιστική με τη μπάλα στα πόδια ενώ παρατηρεί το τι συμβαίνει στο χώρο γύρω της. 

Παιχνίδι στη μεσαία γραμμή

Η Γκαμπριέλα ευδοκιμεί πραγματικά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αλλά ο ρόλος της στη μεσαία γραμμή είναι ζωτικός για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Έχει την ικανότητα να ηρεμεί το παιχνίδι της ομάδας, να δίνει εντολές στις συμπαίκτριες της και να αλλάζει εύκολα θέσεις και ρόλους καλύπτοντας κάθε κενό που πιθανόν θα δημιουργηθεί.

Η Γκαμπριέλα δεν είναι επικίνδυνη μόνο στο τελευταίο τρίτο και όταν οι χώροι είναι ανοιχτοί. Παραμένει ψύχραιμη και εξίσου ικανή όταν έχει την μπάλα στα πόδια της και σε στενούς χώρους. Της αρέσει να έχει γύρω της αντίπαλες παίκτριες καθώς είναι ένας τρόπος που τη βοηθά να εξασκήσει το μυαλό της και να μάθει να απεγκλωβίζεται ακόμη και αν τα περιθώρια είναι στενά.

Όταν δεν μπορεί να τροφοδοτήσει κάποια συμπαίκτρια της, κρατά την μπάλα στα πόδια της και προσπαθεί να προσελκύει πάνω της όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπάλους ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να δημιουργηθουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για γκολ.

Διαθέτει και αμυντικές ικανότητες

Η 18χρονη ποδοσφαιρίστρια είναι ένας κρυμμένος άσος στην τράπουλα του προπονητή της επιθετικά αλλά δεν υστερεί στις αμυντικές της υποχρεώσεις. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική η παρουσία της και όταν η μπάλα δεν είναι στην κατοχή της ομάδας της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κερδίσει το 65.4% των μονομαχιών που έχει επιχειρήσει τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Πιέζει ασφυκτικά τον αντίπαλο προσπαθώντας να κλέψει αφού θεωρεί ότι όσο πιο γρήγορα κερδηθεί η μπάλα, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί τις συμπαίκτριες της και έχει την ικανότητα να τρέξει και να προλάβει κάποια επικίνδυνη αντεπίθεση του αντιπάλου.

Παράλληλα, με την παρακολούθηση των κινήσεων της αντίπαλης ομάδας, παρατηρεί και τι κάνουν οι συμπαίκτριες γύρω της. Κάτι που τη βοηθά να κάνει τη σωστή επιλογή, σε περίπτωση που γίνει το κλέψιμο και πάρει την μπάλα υπό την κατοχή της.


Γνωρίζοντας καλύτερα την Γκαμπριέλα

Α) Είναι πολύ επίμονη σαν άνθρωπος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Β) Είχε προβλήματα διαχείρισης θυμού αλλά μέσα από τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής, έμαθε να μένει ήρεμη.

Γ) Η Καρολίνα Πινέδα αποτέλεσε τον άνθρωπο κλειδί στην πορεία της. Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν στην Ατλάντα και η έμπειρη προπονήτρια ήταν εκείνη που της έμαθε τι σημαίνει να παίζεις με πάθος. «Με ήξερε από μικρή ηλικία, ήξερε τη μητέρα μου, τη βλέπω και ως μητέρα, με έχει βοηθήσει σε όλα και πάντα ήθελε το καλύτερο για μένα. Της είμαι ευγνώμων».

Δ) Αγαπημένοι της ποδοσφαιριστές είναι ο Τζακ Γκρίλις της Μάντσεστερ Σίτι και ο Μπερνάρντο Σίλβα. Της αρέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τη δουλειά που έχει κάνει και την επιμονή που δείχνει καθημερινά.

Ε) Το όνειρο της είναι να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια και να κατακτήσει το Copa Libertadores.

ΣΤ) Θέλει να σπουδάσει φυσικοθεραπεία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.