Απόφαση «σταθμός» στην Ισπανία - Ιωαννίδης: «Δεν έχει τελειώσει η ESL!»

Metrosport Team06 Αυγούστου 2021

Ο γνωστός νομικός και μέλος της νομικής ομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, Γρηγόρης Ιωαννίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στη Σέντρα» στον Metropolis 95,5, μεταξύ άλλων μίλησε για την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου, που αθωώνει τις ομάδες του European Super League. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα τεστ ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Αναλυτικά όσα είπε Γ.Ιωαννίδης:

«Το ισπανικό δικαστήριο δικαιώνει τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, σχετικά με την απόφαση της UEFA να εμποδίσει τις ομάδες να αποσχιστούν και να συμμετέχουν σε μια άλλη λίγκα, εκτός Champions League. Η απόφαση θα κριθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τους δικαστές να έχουν υπόψη τους την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου. 

Δεν τιμωρούνται οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς η πειθαρχική απόφαση της UEFA δεν μπορεί να εκτελεστεί και οι ομάδες δεν μπορούν να αποκλειστούν από κάποια διοργάνωση, ούτε να επιβληθεί πρόστιμο. Εν προκειμένω, μπαίνει φρένο σε οποιαδήποτε σχέδια είχε UEFA για να αποκλείσει αυτές τις ομάδες ή να τις τιμωρήσει με κάποιον άλλο τρόπο.  

Η βάση της νομικής απόφασης είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες δικαίου ανταγωνισμού, τους οποίους η UEFA θα πρέπει να σεβαστεί και να ακολουθήσει. Το επιχείρημα που έχει διαρρεύσει από πλευράς UEFA, είναι ότι η βάση της είναι στην Ελβετία και επομένως δεν έχει δέσμευση να ακολουθεί αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων, κάτι που είναι λάθος, καθώς οι αποφάσεις της UEFA εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Στο ερώτημα αν καταφέρουν οι ισπανικές ομάδες να αποσχιστούν και αν η απόφαση περιλαμβάνει και τη Γιουβέντους, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: 

«Οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι μόνες σίγουρες αυτή τη στιγμή, ίσως και η Γιουβέντους. Η ιταλική ομάδα είχε μια πειθαρχική διένεξη με την UEFA, η οποία κρίθηκε εξωαγωνιστικά. Θα δούμε τι θα γίνει με τις έξι ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν προχωρήσει το εγχείρημα της European Super League, φαντάζομαι θα υπάρχουν σύλλογοι από την Γαλλία και με κάποια τροποποίηση του γερμανικού δικαίου ίσως ομάδες και από τη Γερμανία. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία και θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες».

Τέλος, σχετικά με τα κρούσματα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν δύο κρούσματα ντόπινγκ μέχρι στιγμής, κάποια δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, περιμένουμε να τελειώσουν οι προεργασίες, δηλαδή να αναλυθεί το πρώτο τεστ και να πιστοποιηθεί και το δεύτερο τεστ, ώστε να γίνει ο έλεγχος των δοχείων Α και Β. Μετά δίνεται η ευκαιρία στους αθλητές, που έχουν βρεθεί θετικοί, να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες. Εμείς προσφέρουμε τη βοήθεια μας αφιλοκερδώς, σε αθλητές που δεν έχουν νομική εκπροσώπηση».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.