Γιοάν Σάστρε: Η στατιστική ανάλυση του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου11 Ιανουαρίου 2022

Ο Γιοάν Σάστρε είναι η πρώτη μεταγραφική κίνηση στη νέα εποχή του ΠΑΟΚ, με τον Ζοσέ Μπότο να κάνει σαφές από νωρίς πιο πλάνο θα ακολουθήσει ο σύλλογος επί των ημερών του, φέρνοντας στην Τούμπα έναν εξελίξιμο ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα προσόντα αλλά και συγκεκριμένες αδυναμίες.

Ο 24χρονος Ισπανός αφήνει πρώτη φορά τη χώρα του και την ομάδα που ανδρώθηκε, ώστε να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από το ποδοσφαιρικό του σπίτι, το Σον Μοίς. Η επιλογή του «Δικέφαλου του Βορρά» μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί, καθώς πρόκειται για έναν νεαρό παίκτη, με επιθετικά στοιχεία και με ανοδική πορεία με το πέρασμα των χρόνων.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Σάστρε έχει αγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε η Μαγιόρκα τόσο στη LaLiga, όσο στη LaLiga2 και το Copa del Rey, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Φέτος, όμως, έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα, με την έλευση του συμπατριώτη του, Πάμπλο Μαφέο.

Παρότι ο δεξιός μπακ δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του τη φετινή σεζόν, έχει πραγματοποιήσει γεμάτες χρονιές με τη φανέλα των «Πειρατών» τις προηγούμενες δύο σεζόν.

Η πρώτη σεζόν στη LaLiga

Τη σεζόν 2019/20 η Μαγιόρκα αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, με τον Σάστρε να μοιράζεται το χρόνο στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Αλεχάντρο Πόθο.

Ο 24χρονος αγωνίστηκε συνολικά σε 19 παιχνίδια (1.360 λεπτά), εκ των οποίων τα 16 ως βασικός. Ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας δύο ασίστ και 1.4 xA (expected Assists), δηλαδή οι αναμενόμενες πάσες του που έπρεπε να καταλήξουν στα δίχτυα ήταν περίπου στον αριθμό που είχε. Ενώ ανά αγώνα είχε 0.8 πάσες-κλειδιά.

Συνολικά είχε 17.1 (71%) επιτυχημένες πάσες ανά αγώνα, 8.1 (78%) στο μισό του γηπέδου που αμύνεται η ομάδα του και 9.8 (57%) στο μισό του γηπέδου που επιτίθεται η ομάδα του.

Πάσες
Επιτυχημένες
Ποσοστό

Κοντινές

175

85%

Μεσαίες

190

68.1%

Μακρινές

87

55.1%

*Κοντινές πάσες: 4,5-13,5 μέτρα/ Μεσαίες πάσες: 13,5-27,5 μέτρα/ Μακρινές πάσες: 27,5+ μέτρα

Μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της άμυνας, αλλά η αδυναμία του να πασάρει με ακρίβεια με το αριστερό πόδι τον αναγκάζει να συγκλίνει στο κέντρο.

Οι αριθμοί του στην άμυνα δεν εντυπωσιάζουν, αλλά δεν προβληματίζουν, καθώς έχει περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί πως μόλις ένα λάθος του οδήγησε σε γκολ της αντίπαλης ομάδας, έχοντας απολέσει την κατοχή της μπάλας 13 φορές.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Τάκλιν

1.6

-

Κερδισμένες μονομαχίες

3.3

48%

Κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος

2.7

50%

Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες

0.6

42%

Κλεψίματα

1.2

-

Τα τρεξίματά του κατά μήκος της γραμμής και οι αξιοπρεπείς του μεταβιβάσεις στους συμπαίκτες του, του έδωσαν το εισιτήριο της παραμονής και για την επόμενη σεζόν.


Η γεμάτη χρονιά στη LaLiga2 και η ανοδική πορεία

Την επόμενη σεζόν η Μαγιόρκα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, με τον Σάστρε να παραμένει στο ρόστερ της ομάδας, έχοντας αυξημένο χρόνο συμμετοχής, φτάνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του, στις 32 συμμετοχές (2.609 λεπτά), ξεκινώντας στη ενδεκάδα στις 31 αναμετρήσεις. Αποτελώντας ένα από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας για την επιστροφή στη LaLiga, η οποία εν τέλει επιτεύχθη.

Η άνοδος στη δημιουργία του ήταν αισθητή, έχοντας 3 ασίστ, ενώ δημιούργησε 6 μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και είχε 0.5 πάσες-κλειδιά ανά αγώνα.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Επιτυχημένες πάσες

24.8

74%

Πάσες στην άμυνα

11.9

82%

Πάσες στην επίθεση

13.5

62%

Επαφές

56.2

-

Παρότι αγωνίστηκε σχεδόν το διπλάσιο χρόνο από τη περσινή σεζόν, ο αριθμός των κατοχών που έχασε παρέμενε στα ίδια επίπεδα (14.5).

Η βελτίωσή του ήταν εμφανής και στα μετόπισθεν σε όλους τους τομείς, ενώ κανένα λάθος του δεν οδήγησε σε γκολ του αντιπάλου, αλλά ούτε σε ευκαιρία μπροστά από την εστία της ομάδας του.



Για τον Γιοάν Σάστρε μπορεί το πρώτο μισό της φετινής σεζόν να μην εξελίχθηκε ιδανικά, μένοντας κατά κύριο λόγο στον πάγκο της ισπανικής ομάδας, αλλά έρχεται από δύο γεμάτες χρονιές με σταθερή παρουσία στο αρχικό σχήμα της Μαγιόρκα.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου» εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Παρά το νεαρό την ηλικίας του έχει μάθει να ζει υπό πίεση, καθώς την περασμένη σεζόν με τη Μαγιόρκα η άνοδος ήταν μονόδρομος. Η επιλογή του να μετακομίσει στην Ελλάδα, σε ένα πρωτάθλημα σαφέστατα χαμηλότερου επιπέδου από αυτά που αγωνίστηκε, μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να πάρει ξανά η καριέρα του ανοδική πορεία. Και αν συμβεί αυτό ο ΠΑΟΚ έχει να αποκομίσει μόνο οφέλη από την πρώτη του μεταγραφική κίνηση.

Data: SofaScore, FBref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.