Καντέρ: Ο πόλεμος με Ερντογάν, η απόπειρα δολοφονίας και... η μικρή νίκη

Παναγιώτα Χαλκιά13 Μαΐου 2021

Τη σύλληψη του Ενές Καντέρ ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της αντίθεσης του στις πολιτικές που ακολουθεί. Με ένα τιτίβισμα στα ελληνικά ο αστέρας του ΝΒΑ ενημέρωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τον απειλεί με σύλληψη και αναμένεται να λάβει νομικά μέτρα εναντίον του.

«Όλο αυτό δείχνει ότι ο δικτάτορας Ερντογάν δεν πιστεύει και δεν καταλαβαίνει την έννοια της ελευθερίας του λόγου. Με απειλεί με σύλληψη και παίρνει νομικά μέτρα εναντίον μου επειδή λέει ότι τον προσβάλλω με όσα λέω».

Ο Καντέρ δεν είναι ένας επαναστάτης χωρίς όραμα. Είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα στη δική του φυλακή. Μάχεται καθημερινά για τις ιδέες του, εναντιώνεται στις πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν και το τίμημα είναι βαρύ.

Ζει μακριά από την πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους του. Μαθαίνει νέα τους χάρη στην τεχνολογία. Δεν μπορεί να πλησιάσει στην Τουρκία γιατί κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Το διαβατήριο του έχει ακυρωθεί, υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης για εκείνον και νιώθει ασφαλής μόνο στις ΗΠΑ.

Το ΝΒΑ έγινε μέσο ομιλίας



Η παρουσία του στο ΝΒΑ δεν είναι απλά μια επιβράβευση για τις αγωνιστικές του ικανότητες αλλά αποτελεί και το κλειδί για να μιλήσει για όσα συμβαίνουν και ταλαιπωρούν τη γειτονική χώρα. Μια πλατφόρμα επικοινωνίας που του δίνει την ευκαιρία να φέρει στο φως τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα που καταπατούνται στην πατρίδα του.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η οικογένειά μου είναι ακόμα πίσω στην Τουρκία και υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι στη φυλακή που περιμένουν βοήθεια. Υπάρχουν 17.000 γυναίκες στη φυλακή και πάνω από 800 μωρά στη φυλακή που περιμένουν βοήθεια. Δεν μπορώ μόνο να είμαι εγωιστής και να μην μιλήσω γι 'αυτό. Μερικοί από τους ανθρώπους στη φυλακή είναι φίλοι μου, γείτονες μου, άνθρωποι με τους οποίους έπαιξα μπάσκετ. Θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.

Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι δημοσιογράφος. Είμαι απλά ένας παίκτης μπάσκετ. Αλλά προσπαθώ να είμαι η φωνή για όλους εκείνους τους αθώους ανθρώπους που δεν έχουν μια. Πρώτα απ 'όλα, αγαπώ τη χώρα μου. Αγαπώ την Τουρκία. Το πρόβλημά μου δεν είναι με τη χώρα μου. Το πρόβλημά μου είναι με το καθεστώς στη χώρα μου και την κυβέρνηση στη χώρα μου.

Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η γέφυρα μεταξύ του σύγχρονου Ισλάμ και της Δύσης. Αλλά τώρα, δεν υπάρχει ελευθερία - δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, δεν υπάρχει ελευθερία θρησκείας, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Δεν υπάρχει δημοκρατία. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη δύναμή του για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό που κάνει είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι 'αυτό μιλάω για αυτά τα θέματα. Για μένα, είναι πολύ σημαντικό».

Γιατί ο Ερντογάν τον θεωρεί εχθρό του


Ως οπαδός της φιλοσοφίας του Χιμζέτ Γκιουλέν πιστεύει στην εκπαίδευση, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Η επιλογή αυτή τον έχει καταστήσει εχθρό του κράτους. Τα πάντα άρχισαν τον Ιούλιο του 2016 όταν έλαβε χώρα το ανεπιτυχές πραξικόπημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν «ως μέσο για να αφανίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Όπως διηγείται ο ίδιος: «Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του για το πραξικόπημα. Είναι μια τρελή αξίωση. Ήμουν με τον Γκιουλέν στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια εκείνη τη νύχτα και ήταν τόσο συγκλονισμένος και φοβισμένος για την Τουρκία, όπως και οι υπόλοιποι. Περάσαμε την νύχτα κάνοντας προσευχές για τη χώρα μας.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως δικαιολογία για να «αφανίσει» τους πολιτικούς αντιπάλους του και τους επικριτές του. Σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την τουρκική Purge η κυβέρνηση του Ερντογάν συνέλαβε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους.

Απομάκρυνε περίπου 4.500 δικαστές και εισαγγελείς, μια κίνηση που αποδυναμώνει σοβαρά το κράτος δικαίου. Έβαλε στόχο την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου συλλαμβάνοντας 319 δημοσιογράφους και κλείνοντας 189 ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Τουρκία έχει πλέον περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μάλιστα διασχίζει τα διεθνή σύνορα, διώκοντας υποτιθέμενους Gulenists στο Τουρκμενιστάν, τη Μαλαισία, το Κοσσυφοπέδιο και πολλά άλλα.

Οι φίλοι και η οικογένειά μου μου είπαν ότι δεν θα αναγνώριζα τη χώρα πια. Λένε ότι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και φοβισμένοι. Λατρεύω τόσο πολύ τη χώρα μου και τους ανθρώπους της. Με πονάει να δω πώς το καθεστώς του Ερντογάν έχει εξαναγκάσει τη χώρα στο σκοτάδι».

Ο φόβος για την οικογένεια


Θα μπορούσε απλά να κλείσει το στόμα του, να μετρά τα εκατομμύρια που βγάζει στην Αμερική και να μη δίνει σημασία στα προβλήματα που ταλανίζουν την Τουρκία. Δεν επέλεξε αυτό. Παλεύει με το δικό του τρόπο να αφυπνίσει το κοινό και να καταστήσει σαφές σε όλους τι ακριβώς συμβαίνει.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αποκαλύψει σε συνέντευξη του, όταν επισκέφθηκε την πατρίδα του είδε ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε το σχολείο των αδελφών του και έβαλε τη γυναίκα του στη φυλακή. Η αστυνομία εισέβαλλε στο σπίτι των γονιών του και πήρε υπολογιστές, κινητά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία.

Τα αδέρφια του έχουν δεχθεί bulling στο σχολείο. Οι φίλοι του φοβούνται να συσχετιστούν μαζί του. Οι συγγενείς του δεν μπορούν να βρουν δουλειά και η οικογένεια του δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα. Ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του ως καθηγητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δικάσθηκε ως τρομοκράτης και κατέληξε στη φυλακή. Ευτυχώς, 10 μήνες πριν αποφυλακίστηκε, κάτι που έκανε τον αστέρα του ΝΒΑ να πανηγυρίσει λες και πήρε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. 

Έχει επτά χρόνια να μιλήσει μαζί τους και όσο δυνατός και να είναι υπάρχουν στιγμές αδυναμίας. Λίγες μέρες πριν (στη γιορτή της μητέρας) λύγισε και συγκίνησε τους πάντες λέγοντας ότι έχει να δει το πρόσωπο της μαμάς του επτά ολόκληρα χρόνια και δεν έχει καμία φωτογραφία της: «Ευτυχισμένη ημέρα της μητέρας σε όλες τις απίθανες μαμάδες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει 7 χρόνια από την τελευταία φορά που την είδα. Και δεν έχω καν μία φωτογραφία της για να την κοιτάξω. Όσα είμαι και όλα όσα ελπίζω να γίνω τα χρωστάω σε εσένα. Για τον κόσμο, είσαι η μητέρα μου, για εμένα είσαι ο κόσμος μου. Σε αγαπάω μαμά».


Η απόπειρα δολοφονίας και η αστυνομική φύλαξη


Δέχεται καθημερινά απειλές για τη ζωή του, έχουν προσπαθήσει να τον απαγάγουν στην Ινδονησία ενώ του έχουν επιτεθεί και τον έχουν παρενοχλήσει όταν έβγαινε από ένα τζαμί στη Βοστώνη.

Δεν μπορεί να βγει από τις ΗΠΑ καθώς από τη μια φοβάται για τη ζωή του και από την άλλη του έχουν ακυρωθεί όλα τα επίσημα έγγραφα. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να δημοσιεύσει τα έγγραφα του στο twitter για να αποδείξει ότι το μόνο πρόβλημα είναι οι πρακτικές του καθεστώτος της χώρας.

Πρόσφατα, κοινοποίησε τα απειλητικά μηνύματα που δέχεται λόγω της κόντρα τους με τον Τούρκο πρόεδρο. «Θα σε σκοτώσω που... γιε, Έλληνα μπ@@ταρδ@. Που.. γιε, θα σε μαχαιρώσω, θα σε δέσω και θα σε πετάξω στη θάλασσα» και «Θα πεθάνεις Ενές και σε πετάξουμε στα γουρούνια».

Δεν πήγε στο Λονδίνο

Δεν βρέθηκε στην αποστολή των Νικς για το παιχνίδι με τους Γουίζαρντς που θα γινόταν στο Λονδίνο καθώς φοβόταν για την ζωή του λόγω της κόντρα τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Είναι πολύ λυπηρό που όλα τα πράγματα επηρεάζουν την καριέρα μου και το μπάσκετ, γιατί θέλω να είμαι εκεί έξω και να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένας τρελός τύπος, ένας μανιακός, ένας δικτάτορας, δεν μπορώ καν να βγω εκεί έξω και κάνω τη δουλειά μου. Είναι πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι μπορώ να σκοτωθώ εύκολα. Θα ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση».

Πήρε θέση για την Αγιά Σοφιά

Ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Ο Καντέρ ένιωσε «την καρδιά του να ραγίζει» ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την φιλοξενία που προσφέρουν στις οικογένειες που εγκαταλείπουν την Τουρκία.

«Ράγισε η καρδιά μου όταν ο Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Γιατί να κάνει τζαμί ένα κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς; Είμαι ευγνώμων στους Έλληνες, γιατί υποδέχονται τις οικογένειες που φεύγουν από την Τουρκία λόγω του Ερντογάν. Ένα «ευχαριστώ» είναι λίγο. Είμαστε αδέρφια και γείτονες, ας μην πάρουμε στα σοβαρά τον Ερντογάν. Ανυπομονώ να πάρω το διαβατήριο των ΗΠΑ και να έρθω στην χώρα σας, που είναι μία από τις αγαπημένες μου».

Ο Ενές Καντέρ δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί την καρδιά και τα πιστεύω του. Ονειρεύεται να δει την Τουρκία ελεύθερη και το έχει πληρώσει ακριβά αλλά δεν σταματά να αγωνίζεται για να γίνει το φως στο «σκοτάδι του Ερντογάν».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.