Γιάννης Κατσαρός: «Ξεχωρίζω τον Πάολο Φερνάντεζ, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε ίδιο επίπεδο»

Metrosport Team27 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

O πρώην προπονητής του Ερμή Αραδίππου αναλύει την κατάσταση στο Κυπριακό πρωτάθλημα, συγκρίνει Ελλάδα και Κύπρο και αναφέρει ποιους παίκτες έχει ξεχωρίσει μεταξύ άλλων. Πιο συγκεκριμένα αναλύει την... περιπέτεια του στον Ερμή Αραδίππου, ενώ θέτει και θέμα μη εμπιστοσύνης των... ντόπιων παικτών και προπονητών σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα.


Καλησπέρα σας κ. Κατσαρέ. Που σας βρίσκουμε τώρα; Προπονείτε κάποια ομάδα;

Γ. Κατσαρός: Αυτή την στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Όχι τώρα δεν εργάζομαι σε κάποια ομάδα. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστώ και να είμαι έτοιμος πλέον για μια νέα προπονητική πρόκληση. Άλλωστε ο χρόνος που <<αντέχω>> να μένω εκτός γηπέδων είναι πολύ λίγος.

H... περιπέτεια στον Ερμή Αραδίππου και το Κυπριακό πρωτάθλημα

Μέχρι πέρυσι βρισκόσασταν στον πάγκο του Ερμή Αραδίππου. Πως ήταν για εσάς αυτό το διάστημα σαν πρώτος προπονητής μια και είναι η πρώτη σας δουλειά εκτός Ελλάδας;

Γ.Κατσαρός: Στην αρχή μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο τι θα συναντήσω πηγαίνοντας στην ομάδα του Ερμή Αραδίππου. Πριν αναχωρήσω για την Λάρνακα είχα συνομιλήσει με κάποιους ανθρώπους που είχαν δουλέψει στον σύλλογο είτε σαν ποδοσφαιριστές είτε από κάποιο άλλο πόστο και μου είχαν μεταφέρει το γενικότερο κλίμα που υπήρχε στην ομάδα. Εγώ από την πλευρά μου επικεντρώθηκα στα αμιγώς αγωνιστικά θέματα, κάτι που άλλωστε είναι και η δουλειά μου κλείνοντας τα αυτιά σε οτιδήποτε άλλο, προσπαθώντας να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό πράγμα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα αλλά πολύ περισσότερο και από την αγωνιστική μας εικόνα θεωρώ ότι το πέτυχα (σ.σ 8 νίκες-3 ισοπαλίες-2 ήττες).

Έτσι μπορώ να πω ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία αφού συνεργάστηκα με ποδοσφαιριστές διαφόρων εθνικοτήτων έχοντας οι περισσότεροι ένα <<βαρύ>> ποδοσφαιρικό βιογραφικό. Αυτό μου έχει δώσει μεγάλη πλέον αυτοπεποίθηση αφού όπως πολύ εύστοχα ανέφερες ήταν η πρώτη μου δουλειά εκτός Ελλάδας και μάλιστα σε έναν σύλλογο ο οποίος την τελευταία δεκαπενταετία βρισκόταν μόνιμα στην Α Εθνική κατηγορία της Κύπρου έχοντας μάλιστα αγωνιστεί στο πρόσφατο παρελθόν και στο Europa League αντιμετωπίζοντας την Ελβετική Young Boys.



Τώρα η καθημερινότητα σας ποια είναι παρακολουθείτε παιχνίδια για να έχετε εικόνα του πρωταθλήματος περιμένοντας την επόμενη προπονητική πρόκληση; Και ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει γενικά για το Κυπριακό πρωτάθλημα;

Γ. Κατσαρός: Η καθημερινότητα μου φυσικά περιέχει πολύ ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να παρακολουθώ όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες είτε στα Ελληνικά πρωταθλήματα είτε στα Κυπριακά. Το Κυπριακό ποδόσφαιρο θα πω ότι έχει κάνει όχι βήματα αλλά άλματα βελτίωσης. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε 3 Κυπριακές ομάδες να συνεχίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα, οι γηπεδικές εγκαταστάσεις συνεχώς βελτιώνονται, βλέπουμε πλέον πως ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας επιλέγουν να αγωνιστούν σε Κυπριακές ομάδες αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερα το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Σε αυτή την εξέλιξη βοηθάει πολύ στο ότι γενικότερα οι ομάδες ακόμα και των χαμηλότερων κατηγοριών δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βλέπουμε να έχουν οι δικές μας ομάδες. Ήδη έχουν ξεκινήσει όλα τα πρωταθλήματα τα οποία είναι άκρως ανταγωνιστικά.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές φεύγοντας από το Ελληνικό πρωτάθλημα ή που έχουν περάσει, συνεχίζουν την καριέρα τους στην Κύπρο και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα πηγαίνουν και πολύ καλά, παράδειγμα ο Μπρούνο φέτος που είχε περάσει και από Άρη ή ο Κρέσπο φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ αλλά και άλλοι. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Γ. Κατσαρός: Οι περισσότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό βρίσκονται στην προηγούμενη μου τοποθέτηση. Πλέον αρκετοί ποδοσφαιριστές βρίσκουν ότι χρειάζεται ένας επαγγελματίας παίκτης εκτός από τις Ελληνικές ομάδες και στις Κυπριακές.

Η σύγκριση Ελλάδας - Κύπρου, οι παίκτες που ξεχωρίζουν και τα μελλοντικά σχέδια

Σε μια γενική σύγκριση ποιότητας Ελλάδας - Κύπρου πως βλέπετε τις δύο χώρες ποδοσφαιρικά;

Γ. Κατσαρός: Όπως ανέφερα και προηγουμένως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πλέον οι αποστάσεις των ομάδων στα 2 μεγαλύτερα πρωταθλήματα των 2 χωρών έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Το ίδιο θα έλεγα ότι ισχύει και για την Β εθνική των δύο χωρών. Μοιάζουμε πολύ και σε άλλα πράγματα όπως στο ότι δεν εμπιστευόμαστε Έλληνες και Κύπριους ποδοσφαιριστές και προπονητές. Έχουμε και οι 2 λαοί μια ξενομανία όπως επίσης δεν δείχνουμε και την ανάλογη υπομονή σε έναν σχεδιασμό που έχουμε ορίσει από την αρχή της χρονιάς.



Από όσα έχετε δει φέτος στην Κύπρο ποιος παίκτης σας έκανε εντύπωση και γιατί; Αντίστοιχα αν έχετε δει και από την Ελλάδα;

Γ. Κατσαρός: Ένας ποδοσφαιριστής που με έχει εντυπωσιάσει θα έλεγα είναι ο Βαλακάρι της Πάφου. Έχω διαβάσει ότι υπήρχε ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή από την ομάδα του ΠΑΟΚ. Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές μέσα στον αγωνιστικό χώρο βάζοντας το εγώ του κάτω από το εμείς. Ακόμη μου αρέσει πολύ και ο Σάρφο του ΑΠΟΕΛ καθώς πρόκειται για έναν κεντρικό μέσο που κάνει σχεδόν τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο με αστείρευτες δυνάμεις.

Από την Ελλάδα ο Πάολο Φερνάντες είναι ένας παίκτης που έχει ξεχωρίσει μέχρι τώρα με τις πολύ καλές και ουσιαστικές εμφανίσεις που έχει κάνει. Το μεγάλο του προσόν είναι πως οι αντίπαλοι του δυσκολεύονται πάρα πολύ να τον αντιμετωπίσουν σε μια κατάσταση 1 vs 1. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολείπεται σε όλα τα άλλα εκείνα στοιχεία που ζητάει το σύγχρονο ποδόσφαιρο να έχει ένας ποδοσφαιριστής.

Τέλος ποια είναι τα δικά σας σχέδια τώρα με την νέα σεζόν και ως προς την προπονητική σας καριέρα από δω και έπειτα;

Γ. Κατσαρός: Γενικότερα στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι λίγο δύσκολο να σχεδιάσεις το μέλλον. Τις περισσότερες φορές ζεις σε μια αβεβαιότητα. Είτε σαν ποδοσφαιριστής είτε πολύ περισσότερο σαν προπονητής. Μιλώντας με άλλους συναδέλφους με μεγαλύτερη προπονητική εμπειρία από εμένα απλά επιβεβαιώνω πως η υπομονή θεωρείται χάρισμα και βασικό στοιχείο αυτού του επαγγέλματος. 

Από εκεί και πέρα εγώ προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι και να επιμορφώνομαι γύρω από το αντικείμενό μου όσο έχω ελεύθερο χρόνο και φυσικά να είμαι πάντα έτοιμος για το επόμενο κάλεσμα από έναν σύλλογο. Το ιδεατό για εμένα θα ήταν να υπάρξει η ανάλογη πολύ καλή πορεία που υπήρξε την σαιζόν που μας πέρασε με έναν σύλλογο είτε εδώ στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.