Γιαννιώτας: Από την αλάνα, Κύπριος «Οδυσσέας» και δήμιος της Βαγιαδολίδ

Παναγιώτα Χαλκιά13 Νοεμβρίου 2021

Την περίπτωση του Γιάννη Γιαννιώτα εξετάζει ο Άρης ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής του γραμμής, όπως αποκάλυψαν το metrosport.gr και η σημερινή Metrosport.

Ο 28χρονος έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού στις 10 Μαϊου του 2021 κόντρα στην Ομόνοια και τον Ιούλιο έμεινε ελεύθερος. Πλέον, αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και δεν μπορεί να θεωρηθεί κακή επιλογή. 

Πρόκειται για έναν ικανό μεσοεπιθετικό που διακρίνεται για την ταχύτητα, την καλή τεχνική και τον άριστο χειρισμό της μπάλας. Βέβαια, θα παίξει ρόλο το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να επανέλθει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης καθώς το τελευταίο εξάμηνο είναι ανενεργός. 

Ο ταξιτζής πατέρας, ο Άρης και το stop του Φερέιρα

Γεννημένος στο Νεοχώρι της Χαλκιδικής, έκανε τα πρώτα του βήματα μόλις στα 13 του χρόνια στον τοπικό Μέγα Αλέξανδρο. Ένα χρόνο αργότερα, δοκιμάστηκε στις ακαδημίες του Άρη. 

Η θέληση και το πείσμα του έγιναν κινητήριος δύναμη για τον πατέρα του, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη και κανένα παράπονο τον μετέφερε επί πέντε ολόκληρα χρόνια από το χωριό τους στη Θεσσαλονίκη (170+ χιλιόμετρα) για να μπορεί να κάνει προπονήσεις με τον Άρη. 

Στα 18 του βρέθηκε στην ομάδα νέων, με την οποία πανηγύρισε και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Έκανε το ντεμπούτο του με τα «κιτρινόμαυρα» στις 5 Νοεμβρίου του 2011 σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό και την αμέσως επόμενη αγωνιστική στο ματς με τον ΟΦΗ σκόραρε για πρώτη φορά και αναδείχθηκε και κορυφαίος της ημέρας. Η επόμενη περίοδος βρήκε τον Γιαννιώτα βασικό μέλος της ενδεκάδας του συλλόγου με πέντε γκολ σε 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Οι εμφανίσεις, η ταχύτητα και η τεχνική του τράβηξαν τα βλέμματα των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» με γρήγορες κινήσεις έκλεισαν τον παίκτη αλλά ο Έλληνας επιθετικός δεν ταίριαζε στα θέλω του Ζεσουάλδο Φερέιρα και έτσι, παρέμεινε στον Άρη μέχρι το 2013, όπου και κατέγραψε οχτώ γκολ σε 45 συμμετοχές.

Ο δύσπιστος Όλιβερ Ρεκ και ο «δάσκαλος» Βεργέτης

Η μεταγραφική περίοδος 2013 – 2014 ήταν ιδιαίτερα κινητική για εκείνον. Το όνομα του βρέθηκε στη λίστα του Ολυμπιακού, που προσπαθεί να τον φέρει στον Πειραιά, αλλά ο Άρης αποφασίζει να τον πουλήσει στη γερμανική Φορτούνα Ντίσελντορφ έναντι μισού εκατ. ευρώ.

Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν, όπως τα υπολόγισε αφού κάτι ο τραυματισμός του στην αρχή της περιόδου, κάτι ο ιδιότροπος Όλιβερ Ρεκ η σεζόν πέρασε χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και δεν ήταν και τόσο παραγωγική.

Ο Γιαννιώτας επέστρεψε ένα χρόνο μετά με τη μορφή δανεισμού στον Αστέρα Τρίπολης. Εκεί, είχε την τύχη να βρεθεί στα χέρια του Στάικου Βεργέτη, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε κίνητρο και χρόνο για να βρει τον εαυτό του. 

Υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού θυμήθηκε ποιος είναι, τι μπορεί να πετύχει και την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα. Κατέγραψε 39 συμμετοχές, έξι γκολ και τρεις. Ιδιαίτερη στιγμή τα δύο τέρματα που σημείωσε στην αναμέτρηση του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός, η περιπλάνηση στην Κύπρο και η Βαγιαδολίδ

Οι επιδόσεις του τον έβαλαν πάλι στο μάτι του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες κινήθηκαν για δεύτερη φορά για τα δικαιώματα του και εν τέλει, κατάφεραν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Ωστόσο, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να πείσει και ήταν με τις βαλίτσες στο χέρι. 

Αρχικά, ο Μάρκο Σίλβα είχε τον νεαρό φορ μεταξύ εξέδρας και προπονητικού κέντρου, έπειτα ακολούθησαν τα «όχι» των Βίκτορ Σάντσεθ και Μπέσνικ Χάσι και οι δανεισμοί διαδεχόταν ο ένας τον άλλον. Κατάφερε να μείνει στο Ρέντη μόλις για ένα εξάμηνο και να καταγράψει μια επίσημη συμμετοχή, τα 22 λεπτά που αγωνίστηκε στο παιχνίδι κυπέλλου τω Πειραιωτών με τον Πλατανιά.

Το Δεκέμβριο του 2015 έφυγε με τη μορφή δανεισμού από το Λιμάνι για την Κύπρο. Εκεί αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και βοήθησε την ομάδα να πάρει τον τίτλο σημειώνοντας πέντε γκολ σε 17 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Τη δεύτερη χρονιά που δόθηκε δανεικός στον κυπριακό σύλλογο αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα γρανάζια του. Ο Έλληνας επιθετικός δούλεψε σκληρά και βοήθησε τον ΑΠΟΕΛ να φτάσει στο πέμπτο διαδοχικό του πρωτάθλημα και να κάνει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη.

Στα προκριματικά του Champions League ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον αγώνα ρεβάνς με αντίπαλο στη Ρόζενμποργκ πετυχαίνοντας ένα γκολ και δημιουργώντας άλλο ένα, στέλνοντας τους Κύπριους στα play off της διοργάνωσης. Ήταν μισή ομάδα μόνος του στην επική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο στους 16 του Europa League βρίσκοντας δίχτυα και στα δύο παιχνίδια.

Οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αναρωτιόντουσαν γιατί δεν μπορεί να βρεθεί θέση στο ρόστερ για εκείνον. Η διοίκηση αποφάσισε και πάλι το δανεισμό του. Επόμενος σταθμός η Βαγιαδολίδ. Και στην Ισπανία έδειξε τον καλό του εαυτό με τους ανθρώπους της ομάδας να είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση του.

ΑΕΚ και πάλι Κύπρος

Δεν κατάφερε να πείσει τους εκάστοτε προπονητές του Ολυμπιακού και αφέθηκε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2018. Η ΑΕΚ καταφέρνει να αποσπάσει την υπογραφή του και καταγράφει 13 παιχνίδια. Το επόμενο καλοκαίρι επιστρέφει και πάλι στην Κύπρο για λογαριασμό του Απόλλωνα Λεμεσού. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια. Αγωνίστηκε σε 57 παιχνίδια και σημείωσε οχτώ γκολ και έξι ασίστ.

Εθνική Ελλάδος

Ο Γιάννης Γιαννιώτας αποτέλεσε μέρος της Εθνικής Ομάδας Νέων που έκανε μια εξαιρετική πορεία μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012. Το 2015 κλήθηκε από τον Σέρχιο Μαρκαριάν στην Εθνική Ανδρών με την οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 29 Μαρτίου στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ουγγαρία για την προκριματική φάση του Euro 2016.

Ο Γιάννης Γιαννιώτας είναι μια καλή επιλογή για τη μεσοεπιθετική γραμμή. Στην καριέρα του βρήκε ανθρώπους που τον απέρριψαν χωρίς να του δώσουν ευκαιρία και άλλους που του στάθηκαν. Περιπλανήθηκε σε τέσσερις χώρες ώσπου βρήκε την Ιθάκη του στην Κύπρο, όπου συνολικά κατέγραψε 117 συμμετοχές, 21 γκολ και 13 ασίστ. Είναι μόλις 28 ετών και το πάθος του για τη στρογγυλή θεά δεν έχει σβήσει. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.