«Γι΄ αυτό δεν πήρε τον Ζήκο στο Euro ο Ρεχάγκελ»

Metrosport Team04 Ιουλίου 2020

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 16 χρόνων από το ΕΠΟΣ της Πορτογαλίας, ο βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης φιλοξενήθηκε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή Action Zone με τον Χάρη Δημαρά και εξιστόρησε ιστορίες από τον μεγάλο θρίαμβο της Εθνική Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και για ποιο λόγο ο Γερμανός τεχνικός της γαλανόλευκης δεν είχε συμπεριλάβει στην αποστολή τον Άκη Ζήκο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Μίλησα με τον Ότο σήμερα, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα. Ξεκαρδίστηκε. Ήταν με τη γυναίκα του στη Γερμανία, μόλις είχαν γυρίσει στον Έσεν από διακοπές. Πάντα αναφέρουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία που είχαμε και αυτό που είπαμε είναι ότι τότε είχαμε πραγματικά μια πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Εξαιρετικούς παίκτες. Το έλεγε και τότε ο Ότο πως δεν παίζει ο προπονητής, αλλά οι ποδοσφαιριστές. Πίστευε πολύ στην αξία αυτών των παικτών, γι΄αυτό όταν μας αμφισβητούσαν έλεγε: Ασε τους να λένε, εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Διάβασα πρόσφατα σε μια συνέντευξη του Νάγκελσμαν για την Μπουντεσλίγκα πως το 30% ενός προπονητή είναι η τακτική και το 70% οι ανθρώπινες σχέσεις με τους παίκτες. Σε αυτό πέτυχε πολύ ο Ρεχάγκελ».

Για το τι δε θα ξεχάσει από τον τελικό:

Πιο πολύ θυμάμαι την είσοδο ενός φιλάθλου μέσα στο γήπεδο μερικά λεπτά πριν από τη λήξη. Εκεί κατάλαβα πως θα το πάρουμε. Είχαν χάσει το ρυθμό τους, αυτό τους αποσυντόνισε και είπα από μέσα μου ότι θα είμαστε οι νικητές. Φυσικά οι πανηγυρισμοί μας μετά το τέλος του αγώνα».

Για τη μαρτυρία ότι δεν μετέφραζε ακριβώς όσα έλεγε ο Ρεχάγκελ στους παίκτες:

«Ναι δεν το έκανα, γιατί πολλές φορές ασκούσε πολύ έντονη κριτική στους παίκτες και ήξερα πως δεν έπρεπε να το πω ακριβώς. Οι Γερμανοί είναι πιο ευθείς και οι προπονητές και οι δημοσιογράφοι ακόμη στην κριτική τους. Εμάς δε μας αρέσει να μας προσβάλλουν, είναι καλύτερο να μας πιάνουν στο φιλότιμο, γι΄αυτό και τα πιο... βαριά πράγματα που έλεγε δεν τα μετέφραζα».

Πότε κατάλαβε πως θα πάρουμε το Εuro:

Στο παιχνίδι με τη Γαλλία αρχίσαμε όλοι να το πιστεύουμε πλέον περισσότερο. Ο Ρεχάγκελ πάντως αρκετό καιρό πριν έχοντας δει τον τελικό των ελπίδων του ‘98 με εκείνη τη φουρνιά είχε πει ότι μπορεί αυτή να πετύχει κάτι μεγάλο.

Για το αν ξεχώριζε κάποιον παίκτη:

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω καποιον, γιατί τους αγαπώ όλους και πιστεύω ότι όλοι όσοι έπαιξαν έδωσαν το 100%. Αυτός που έκανε πάντως κάτι extreme και έχω να το λέω είναι ο Καψής στον ημιτελικό με την Τσεχία που μάρκαρε τον Κόλερ με απόλυτη επιτυχία.

Για την κριτική στον Ρεχάγκελ και γιατί δεν κάλεσε τον Ζήκο σε εκείνη την Εθνική:

Ο Ρεχάγκελ θεωρούσε φυσιολογική την κριτική, ειδικά όταν η ομάδα δεν κέρδιζε. Για τον Ζήκο μπορώ να σας πω ότι τον είχα καλέσει πιο πριν μερικές φορές, τον είχε δει και σε ένα παιχνίδι με τη Μονακό και μου είπε: Δεν πιστεύω Γιάννη ότι είναι καλύτερος από αυτούς που έχουμε. Ο Ρεχάγκελ ήθελε να πηγαίνει με αυτούς που γνώριζε καλά και είχε κάνει ομάδα. Να φανταστείτε πριν από ένα ματς τραυματίστηκε ένας παίκτης και που του είπα να καλέσουμε έναν άλλο για να συμπληρώσουμε 20άδα και μου απάντησε: Δεν πειράζει, ας πάμε με 19.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.