Γενικός διευθυντής της ΕΔΑ: «Αέριο θα έχουμε, για την τιμή ανησυχούμε»

Metrosport Team24 Φεβρουαρίου 2022

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε στο Metropolis 95.5, ο Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ.

«Για ασφάλεια εφοδιασμού να μην ανησυχούμε, για την τιμή να ανησυχούμε. Πάνω που είχαμε αποκλιμάκωση έρχεται αυτή η εισβολή να αλλάξει τα δεδομένα. Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια εκτός από τους Ρώσους που παίρνει ένα 40% έχει κάνει και άλλες συμφωνίες ακόμη και με το Κατάρ. Ο Πούτιν δεν θα κλείσει ποτέ τον αγωγό που περνάει από Βουλγαρία και Τουρκία. Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ευρωπαϊκά. Πρέπει να γίνει μία σύμβαση και όχι το κόστος της ενέργειας να το χειριζόμαστε ξεχωριστά το κάθε κράτος. Δεν γίναμε ποτέ Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Υπάρχει και ο αγωγός που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μολονότι αποκλείεται επαναλαμβάνω να κλείσει ο αγωγός Turk Stream. Είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς. Το 2020 δίναμε το αέριο 0,45, ενώ η τιμή του ήταν 0,65. Επειδή δεν υπήρχε ζήτηση. Σήμερα η τιμή είναι τριπλάσια. Παρότι έχει επέμβει η Πολιτεία, είναι περίπου 1,30. Βέβαια υπάρχουν και πολλές εταιρείες, 16 στη Θεσσαλονίκη, κάποιες έχουν σταθερή τιμή. Μετά την εισβολή θα δούμε που θα πάει η τιμή. Εμείς εισάγουμε όλες τις ποσότητες, δεν έχουμε αποθήκες, τώρα ετοιμάζονται στην Καβάλα. Είναι πολύ σημαντική η αποθήκευση για να χρησιμοποιείς όταν υπάρχουν υψηλές τιμές. Η Θεσσαλονίκη είναι ενεργειακός κόμβος».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.