«Ζουζούνι ο Άρης, αυτή ήταν η αιτία όλων των κακών για τον ΠΑΟΚ»

Metrosport Team20 Ιουλίου 2020

Άκρως ενδιαφέρουσα στατιστική προσέγγιση πραγματοποίησε ο Κώστας Γαλάνης για την εικόνα ΠΑΟΚ και Άρης στη φετινή σεζόν και ανέδειξε ως κοινό τους πρόβλημα την άμυνα.

Ο στατιστικολόγος Κώστας Γαλάνης, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο», συγκρίνοντας την περσινή και φετινή εικόνα ΠΑΟΚ και Άρη, διαπιστώνοντας κοινό γνώρισμα των δύο ομάδων την αρνητική συμπεριφορά τους στο ανασταλτικό τους παιχνίδι.

Αρχικά ο Κώστας Γαλάνης εξέφρασε τη θετική του άποψη για το γεγονός πως η Super League 1 συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε μετά την παύση λόγω κορωνοϊού: «Είχα ανησυχία μήπως δεν δούμε ποδόσφαιρο μετά τον κορωνοϊό αλλά είδαμε. Ήταν σημαντικό να σπάσει ο φόβος παικτών και κόσμου για το τι θα δούμε. Είδαμε ομάδες που παλέψανε ως ένα σημείο γιατί δεν ήταν εύκολο για όλες. Υπήρχαν προβλήματα για όλες. Αν δεν είχαμε ποδόσφαιρο, θα βομβαρδίζονταν όλοι με ειδήσεις για τον κορωνοϊο. Έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ψυχολογία του κόσμου και γι’ αυτό αξίζει να πούμε μπράβο στην πολιτεία για τις αποφάσεις».

«Αιτία όλων των κακών η άμυνα»

Για τη φετινή εικόνα του ΠΑΟΚ ο Κώστας Γαλάνης είπε: «Ο φετινός ΠΑΟΚ σε σύγκριση με πέρσι υστερεί στην άμυνα και αυτή είναι η αιτία όλων των κακών. Ο φετινός Ολυμπιακός είχε την αμυντική συμπεριφορά του περσινού ΠΑΟΚ. Στην ουσία αν δει κανείς καλά προσεκτικά τα νούμερα θα δει ότι ο ΠΑΟΚ έβαλε 50 γκολ. Είχε λιγότερες αγωνιστικές βέβαια. Ο φετινός Ολυμπιακός 53. Είναι μικρή διαφορά. Ο ΠΑΟΚ έβαζε 1 γκολ ανά 6. Ο Ολυμπιακός 1 ανά 7. Επιθετικά ήταν όμοιες οι δύο ομάδες. Στην άμυνα υπάρχει διαφορά. Ο φετινός ΠΑΟΚ δεχόταν 1 γκολ ανά 7 προσπάθειες, συνολικά 23 γκολ. Ο Ολυμπιακός φέτος δέθηκε 9 γκολ, 1 γκολ ανά 16 προσπάθειες. Κολοσσιαία διαφορά. Είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Η διαφορά έγινε στην άμυνα. Οι σοβαρές ευρωπαϊκές ομάδες στηρίζονται στην άμυνά τους. Η περσινή κούρσα του ΠΑΟΚ οφείλεται στην εξαιρετική του άμυνα».

«Γουρλώσαμε τα μάτια μας με τον Άρη»

Όσον αφορά στην εικόνα του Άρη, ο Κώστας Γαλάνης ανέλυσε: «Ο Άρης επιθετικά δεν ήταν κακός. Έβαλε 38 γκολ, ήταν κοντά στην ΑΕΚ που είχε 42. Αφήνω έξω τα πλέι οφ τα φετινά γιατί αντιμετώπισαν δύσκολες ομάδες. Τώρα έπαιζαν οι δύσκολοι μεταξύ τους. Τα ποσοστά δεν συγκρίνονται με αυτά της κανονικής περιόδου. Ακόμη και λόγω κορωνοϊού. Η εικόνα του Πρωταθλήματος διαμορφώθηκε με τη λήξη της κανονικής περιόδου. Ο Άρης σκόραρε τα 3 από τα 9 γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός. Ο Άρης ήταν… ζουζούνι. Έκανε 289 τελικές, σκόραρε 1 γκολ ανά 8 προσπάθειες, ενώ ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός 1 γκολ ανά 7. Στην άμυνα η συμπεριφορά του Άρη ήταν περίπου αντίστοιχη με του ΠΑΟΚ. Δέχθηκε 10 γκολ παραπάνω από τον ΠΑΟΚ μεν, αλλά αναλογικά δεχόταν 1 στα 7 όπως ο ΠΑΟΚ. Είχε πρόβλημα στην άμυνα. Ο περσινός Άρης δέχθηκε 32 αντί για 33 γκολ. Πάλι 1 στα 7. Ο φετινός Άρης δεν είχε βελτίωση από πέρσι. Ο φετινός ΠΑΟΚ είχε χειρότερη άμυνα από τον περσινό ΠΑΟΚ. Οι ομάδες δεν είχαν άλλα διαφορετικά στοιχεία. Ο Άρης επιθετικά ήταν μια χαρά και εξέπληξε πολλούς. Είχαμε… γουρλώσει τα μάτια μας με τον Άρη. Πρέπει να διορθώσει την άμυνά του».

«Το παιχνίδι παίζεται πίσω»

Κλείνοντας ο γνωστός στατιστικολόγος υπογράμμισε: «Τελικά το παιχνίδι παίζεται πίσω. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο ΠΑΟΚ. Έτσι δεν μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη επίσης ο ΠΑΟΚ έκανε βήματα λόγω άμυνας. Η άμυνα σε βοηθά να βάλεις γκολ. Η επίθεση δεν σε βοηθά να μη δεχθείς. Πρέπει το σπίτι σου να είναι καλά κλειδωμένο που λέμε. Είναι δύσκολο αυτό να διορθωθεί στη διάρκεια της σεζόν. Αυτό «χτίζεται» με το καλημέρα. Είναι δύσκολο ειδικά φέτος να γίνει αυτό με τόσο μικρό διάστημα προετοιμασίας. Η ουσία της αμυντικής συμπεριφοράς δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι η συνολική συμπεριφορά μιας ομάδας. Δεν φτάνει να δέχεσαι ένα γκολ ανά 12 προσπάθειες για παράδειγμα, αλλά να κρατάς τον αντίπαλο σε απόσταση».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.